Συγκεκριμένα η Αθήνα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ως «Βόρειας Μακεδονίας».
«Με αυτή ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της γειτονικής χώρας» δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και διαβεβαίωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία.
«Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε ο υπουργός.
Η σημαία του NATO κυματίζει στα Σκόπια
Η σημαία του ΝΑΤΟ κυματίζει από σήμερα, δίπλα στη σημαία των Σκοπίων, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης της χώρας.
Στη σχετική τελετή παρέστησαν υπουργοί της κυβέρνησης, στελέχη του επιτελείου του ΝΑΤΟ στη χώρα, καθώς και πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στην τελετή σημείωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση ενός στρατηγικού της στόχου.
Ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, στην ομιλία του, αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία», ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές των κοινοβουλίων των δύο χωρών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, οδηγεί στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Από την πρόσοψη του κτίσματος έχει αφαιρεθεί η επιγραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την προοπτική να αντικατασταθεί από το καινούργιο συνταγματικό όνομα, που προσθέτει τον προσδιορισμό «Βόρειας».