Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πρώτη κατοικία και τα «κόκκινα» δάνεια θέλει να εκμεταλλευτεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Πολιτικά ωφέλιμες» λύσεις θα προωθήσει το οικονομικό επιτελείο για το διάδοχο καθεστώς στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη αλλά και στο σχέδιο για τις τράπεζες, εκμεταλλευόμενο και την προεκλογική ανοχή των Ευρωπαίων δανειστών, που φάνηκε πρώτη φορά με την αύξηση του κατώτερου μισθού.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών δίνουν προτεραιότητα στο σχέδιο για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη. «Οπως έχει ήδη διαρρεύσει, το σχέδιο προβλέπει επιδότηση της δόσης σε ποσοστό από 30% έως και 100% για περιπτώσεις αποδεδειγμένης ένδειας, ενώ εξετάζεται ακόμη και η επιδότηση μέρους και του επιτοκίου κατά περίπτωση.

Τα όρια προστασίας μειώνονται ελάχιστα σε 150.000 από 180.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 από 280.000 για οικογένειες με παιδιά. Τα εισοδηματικά όρια θα βασίζονται, όπως και στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, με βάση εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Στη νέα αυτοματοποιημένη ρύθμιση δεν θα εντάσσονται μόνο τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και κάθε άλλη υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Με άλλα λόγια και ένας επιχειρηματίας, που υποθήκευσε την πρώτη κατοικία για ένα δάνειο, θα μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση. Θα μπορούν επίσης να ενταχθούν και όσοι έχουν κάνει ήδη αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη αλλά η περίπτωσή τους δεν έχει δικαστεί. Με βάση το ίδιο σχέδιο, οι τράπεζες θα πρέπει να κουρεύουν το κεφάλαιο του δανείου αν το υπόλοιπο που είναι «κόκκινο» είναι μεγαλύτερο από τη σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου.

Ενα αρκετά γενναιόδωρο σχέδιο, που θέλει να περιλάβει τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Οπως είναι φυσικό, το σχέδιο αυτό βρίσκει αντίθετες σε πολλά σημεία τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες «καίγονται» να μειώσουν γρήγορα τα «κόκκινα» δάνεια. Θεωρούν ότι το κούρεμα των δανείων με βάση τις εμπορικές αξίες θα φέρει αυτόματα κεφαλαιακές απώλειες, αφού στους ισολογισμούς τους οι απαιτήσεις από τα δάνεια είναι εγγεγραμμένες με βάση τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες.

Θεωρούν υπερβολικά τα όρια προστασίας που προτείνονται, ισχυριζόμενες ότι τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση εντοπίζονται στην κλίμακα των 80.000 ως 100.000 ευρώ. Τόσο περίπου υπολογίζουν το ικανό όριο προστασίας και οι δανειστές.

Ωστόσο, παρότι δεν θα έχει την έγκριση των τραπεζών -αν και τυπικά θα τους παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα-, τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να επιμείνουν στα βασικά στοιχεία του σχεδίου που θα στείλουν ως την Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μαζί θα επισυνάψουν και μια εκτίμηση για το πόσα δάνεια θα μπορούν αυτόματα να πρασινίσουν άμεσα με την εφαρμογή του νέου σχεδίου χωρίς δικαστικές διαδικασίες και καθυστερήσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΚΙΝ.ΑΛ. ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παγιδευμένος στο αδιέξοδο της εξεταστικής ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon