Επί της ουσίας, κανένα θέμα δεν πήγε ένα βήμα μπροστά, όταν ακόμα και το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το οποίο η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει ότι περιμένουμε κάποιες θετικές εξελίξεις, επισήμως ο Ρ.Τ. Ερντογάν κοιτώντας χαμογελαστός τον κ. Τσίπρα το αντιπαρέβαλε με το θέμα των μουφτήδων, ανοίγοντας ένα ζήτημα που επισήμως για την ελληνική διπλωματία είναι κλειστό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στο εύστοχο ερώτημα γιατί διάλεξε τώρα να επισκεφθεί την Αγκυρα όταν δεν υπάρχει θετική εξέλιξη σε καμία από τις εκκρεμότητες των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είναι καλό να γίνονται επαφές μεταξύ των δύο ηγετών και που έχει το ελεύθερο να σηκώνει το τηλέφωνο να μιλήσει με τον κ. Ερντογάν, όταν πρόκειται να επιλυθούν κάποια θέματα. Εδειξε δηλαδή ότι αγνοεί τη σημασία μία επίσημης επίσκεψης σε μία χώρα και τη διαφορά της από τις άτυπες επαφές μεταξύ δύο ηγετών.
Στις δηλώσεις του, ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για βήματα που έγιναν για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο Πέλαγος και για την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφώνησαν να αναλάβουν Ελλάδα και Τουρκία, ενώ σε ό,τι αφορά την έκδοση των 8 Τούρκων, που πρώτα από όλα τα θέματα έθεσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα καταδικάζει το πραξικόπημα, το χαρακτήρισε μάλιστα αποτρόπαιο και τους «πραξικοπηματίες» μη καλοδεχούμενους, επικαλέστηκε όμως τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών που ισχύει στην Ελλάδα.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Ο κ. Τσίπρας άφησε πάντως να εννοηθεί ότι αναμένεται το επόμενο διάστημα η επανέναρξη των «παγωμένων» διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, «εάν σημειωθεί πρόοδος», όπως ανέφερε. Τόνισε πάντως πως οι διμερείς σχέσεις πρέπει να διέπονται από το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο κι ότι η αξιοποίηση ενεργειακών πόρων -όπως αυτοί ανοιχτά της Κύπρου- πρέπει να αποτελεί «γέφυρα συνεργασίας» στην περιοχή.
Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του επανέλαβε ξεκάθαρα το αίτημα της Αγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν λάβει άσυλο από την ελληνική Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «η Τουρκία θεωρεί πως οι οκτώ είναι πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσφέρει καταφύγιο σε τέτοια πρόσωπα».
«Πολύ χαμηλότερα από τους στόχους μας είναι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας. Πιστεύω ότι θα αυξηθεί ο όγκος των διμερών συναλλαγών», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, παραπέμποντας στη συμμετοχή του μαζί με Τούρκους επιχειρηματίες το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. «Θα πρέπει να εντοπίσουν οι δυο πλευρές έναν οδικό χάρτη και να δημιουργήσουμε πρωτίστως μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι μια σημαντική παράμετρος οι Τούρκοι στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή εμείς περιθάλπουμε 4 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε ξοδέψει 35 εκατ. δολάρια. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο γιατί στο Αιγαίο έχουμε πάρα πολλούς θανάτους. Η συμφωνία με την Ε.Ε. στις 18 Μαρτίου ήταν αποθαρρυντική, η Ε.Ε. δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, όπως τις ευθύνες που απορρέουν από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», σημείωσε ο κ. Ερντογάν.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]