Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάθε νομοσχέδιο και δοκιμασία για την κυβέρνηση μειοψηφίας!

«Καταιγίδα» τροπολογιών από τη κυβέρνηση στο παρά πέντε των εκλογών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Νέα κοινοβουλευτική σελίδα από χθες για τον τρόπο νομοθέτησης της Βουλής, με τις ονομαστικές ψηφοφορίες πλέον να επιβάλλονται και να γίνονται «καθημερινή» πρακτική προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί εάν η Ολομέλεια έχει έστω και κατά πλειοψηφία ψηφίσει τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που καταθέτει η κυβέρνηση.

Ο νέος αυτός οδικός χάρτης για την ψήφιση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια είναι απότοκος από την απώλεια της δεδομένης αριθμητικής πλειοψηφίας για την κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το διαζύγιο της συγκυβέρνησης που είχαν με τους ΑΝΕΛ και τη νέα αριθμητική γεωγραφία που έχει προκύψει με βάση την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Μια πρωτόγνωρη διαδικασία, αυτής των αναγκαίων ονομαστικών ψηφοφοριών για κάθε επίμαχη διάταξη και νομοσχέδιο, που όπως προανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα είναι η καθημερινότητα, τουλάχιστον «προς ώρα (!) με τη σημερινή σύνθεση της Βουλής», καθώς «είναι φανερό πως εάν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, τα νομοσχέδια θα πρέπει να τίθενται σε ονομαστική ψηφοφορία, για να τοποθετούνται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές» που αυτοί οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές μετατρέπονται τελικά ο καθένας τους σε εκείνους που θα χαρίζουν «πλειοψηφίες» ή μειοψηφίες στα κυβερνητικά νομοθετήματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μάλιστα, χθες έκανε ένα βήμα περισσότερο δείχνοντας και το «σχεδίασμα» που έχει επεξεργαστεί λέγοντας ότι «οι ονομαστικές ψηφοφορίες μπορεί να συμφωνηθεί να διεξάγονται όχι στο τέλος της συζήτησης ενός νομοσχεδίου αλλά να γίνονται όλες μαζί για τα νομοσχέδια που θα έχουν συζητηθεί σε μία ή δύο προκαθορισμένες ημέρες την εβδομάδα»! Μια κοινοβουλευτική γυμναστική αυτή, που η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου τη βρήκε και πολύ «παιδευτική», καθώς, όπως εξήγησε στους βουλευτές, θα βοηθήσει «για να συνηθίζετε στη Βουλή που θα προκύψει από εκλογές με απλή αναλογική…».

Ενα παρατεταμένο, διαρκές κοινοβουλευτικό γυμνάσιο ετοιμότητας για όλους του βουλευτές, που οι άλλοτε κατ’ εξαιρέσεις ονομαστικές ψηφοφορίες τώρα θα πρέπει να γίνουν καθημερινή πρακτική, που έχει προκύψει, όπως τόνισε χθες σε όλους τους τόνους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης, από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξακολουθήσει να κυβερνά εάν και είναι κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας. Μια κοινοβουλευτική απώλεια που όπως εξήγησε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει τεκμήριο πλειοψηφίας, καθώς μπορεί να έχει τυπικά την εμπιστοσύνη της Βουλής, αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης και έτσι αυτή θα επιβεβαιώνεται κάθε φορά με τις πρακτικές της Βουλής που είναι οι ονομαστικές ψηφοφορίες».
Ο ασκός των κοινοβουλευτικών ανέμων για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με τα όσα τραγικά σημειώθηκαν προχθές το βράδυ με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ.

Μια κοινοβουλευτική ιλαροτραγωδίας, με το προεδρείο της Βουλής να κινεί μεν τη διαδικασία ψήφισης επί της αρχής του νομοσχεδίου, επί της βάσης της αριθμητικής δύναμης των κομμάτων που όμως όταν το αποτέλεσμα δεν της έβγαινε εξαιτίας της «γκαζόζας που ήπιε στο καφενείο της Βουλής» ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Αριστείδης Φωκάς, κάτι που όπως είπε τον ανάγκασε «να πάει στην τουαλέτα», ο προεδρεύων διέκοψε την ψηφοφορία. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Αριστείδης Φωκάς πάντως είχε και έναν άλλο ευτράπελο τρόπο ακόμα χθες να προτείνει προκειμένου για να λυθεί το θέμα εάν το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε ψηφοφορία και είχε καταπέσει ή όχι. Πρότεινε, αφήνοντας όλους άφωνους, ότι «όπως στο ποδόσφαιρο ζητάμε επίμονα να μπει VAR για τις αμφισβητούμενες φάσεις. Στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ευτυχώς, υπάρχει το βίντεο και εκεί μπορούμε να βλέπουμε τι ακριβώς έγινε…».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν χαρίζουμε το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι υποσχέσεις και η πραγματικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου για ομιλία Τσίπρα: Προσπαθεί να καλύψει το κενό πολιτικής με λάσπη και ύβρεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Στόχος η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η «μάχη» στο Κίνημα Αλλαγής ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Βγήκαν τα… μαχαίρια από το ξεκίνημα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom