Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το υπουργείο δίνει 24.552 ευρώ με ανάθεση για να… προβάλει τις ΤΟΜΥ

Το υπουργείο δίνει 24.552 ευρώ με ανάθεση για να… προβάλει τις ΤΟΜΥ

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Για τη σωστή επικοινωνία των ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας) ενδιαφέρεται το υπουργείο Υγείας. Μπορεί το σχέδιό του για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να μην στελεχώνεται από γιατρούς, εξαιτίας ισχνού ενδιαφέροντος, ωστόσο η Αριστοτέλους προσέλαβε … επικοινωνιολόγο για τη σωστή προβολή της νέας «μεταρρύθμισης» – «σημαίας» της κυβέρνησης.

Μάλιστα, δεν πρόκειται για κάποια εταιρία επικοινωνίας με εμπειρία και γνώση στο χώρο της Υγείας, αλλά για μία ελεύθερη επαγγελματία δημοσιογράφο, που έχει αρθρογραφήσει μεταξύ άλλων και στο «Δρόμο της Αριστεράς».

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, οι… επικοινωνιακές ανάγκες για την προβολή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανατίθενται στην Ε.Κ., δημοσιογράφο, η οποία και θα υπογράψει σύμβαση δέκα μηνών, με συνολική αμοιβή 19.800 ευρώ καθαρά (με ΦΠΑ το ποσό ανέρχεται στα 24.552 ευρώ). Δηλαδή πρόκειται για λίγο λιγότερα από 2.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Οπως βέβαια αναφέρεται στην απόφαση, οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται τμηματικά και αναλόγως με την πορεία υλοποίησης του έργου. Σημειώνεται ότι η εν λόγω δαπάνη θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρού, ο οποίος είναι και το πρόσωπο το οποίο έχει επιφορτιστεί με τη νέα ΠΦΥ, το έργο έχει δύο στόχους: Πρώτον, την αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στις νέες δομές και την εγγραφή τους ως πληθυσμός ευθύνης. Δεύτερον, την έγκυρη πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας για θέματα που άπτονται της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ και τη δυνατότητα καθολικής πρόσβασης σε υπηρεσίες ΠΦΥ.

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καθολική συμμετοχή των πολιτών, οι περισσότεροι από τους οποίους αντιλήφθηκαν πριν από ένα μήνα, δηλαδή τέλος του χρόνου, πως δημιουργείται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και οφείλουν να εγγραφούν σε αυτόν.

Αναφορικά με το προφίλ της Ε.Κ., η ίδια διατηρεί δικό της μπλογκ, ενώ το όνομά της υπάρχει και στη συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας Athens Live. Ασχολείται ιδιαίτερα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα δημοσιοποιώντας συχνά ρεπορτάζ σε σχέση με τους πρόσφυγες. Εχει εργαστεί σε διάφορες εταιρίες μίντια ως ελευθερη επαγγελματίας δημοσιογράφος. Επιπλέον, διάφορα άρθρα της και ρεπορτάζ της έχουν δημοσιευτεί στο «Δρόμο της Αριστεράς» το 2010.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι το σχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας μόνο επικοινωνιακά σώζεται γιατί κατά τα άλλα κινδυνεύει να μείνει «κενό γράμμα». Το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει το νέο σύστημα δεν ξεπερνά τους 1.200 γιατρούς, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Από αυτούς οι σχεδόν 500 είναι στις ΤΟΜΥ, κάποιοι όχι ακόμη καθώς αναμένεται να τοποθετηθούν μετά τη δεύτερη προκήρυξη λόγω ελάχιστου ενδιαφέροντος στην πρώτη, και ακόμη 700 συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας όριζε 1.195 γιατρούς στις ΤΟΜΥ και 2.800 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ. Οι υφιστάμενες ΤΟΜΥ ανέρχονται σε 101, ενώ το πλάνο ήταν μέχρι το τέλος του 2017 να έχουν αναπτυχθεί 239 ΤΟΜΥ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Αυξάνεται ο αριθμός των νοσοκομείων αναφοράς

Tinad

Κορωνοϊός και νοσοκομεία: Τι ισχύει πλέον για ασθενείς, συνοδούς και ιατρικούς επισκέπτες

Tinad

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες αντισωμάτων κορωνοϊού

Tinad

Τεστ αντισωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ

Tinad

Διάψευση από Θεοδωρικάκο και Υπ. Υγείας ότι περνούν στους Δήμους κέντρα υγείας και σχολεία

Tinad

Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Στη μύτη κρύβεται το μυστικό

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Μόλις τρία νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 168 οι νεκροί

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: 4 κρούσματα στην Ελλάδα – 2.840 συνολικά και κανένας θάνατος

Evanthia Karra

Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα: Τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε

Tinad