Ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνει ότι «εκκινεί μία περίοδος αποκατάστασης των αδικιών που υπέστη ο κόσμος της εργασίας στη χώρα κατά την περίοδο της κρίσης». Τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να επισπεύσει τις εκλογές, ενώ αναφερόμενος στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την χαρακτηρίζει ως ένα ιστορικό γεγονός που αποτέλεσε «καταλύτη πολιτικών εξελίξεων και αναδιαρθρώσεων στο πολιτικό σκηνικό».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι πολύ σύντομα το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την σχετική απόφαση της υπουργού Εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια εμβληματική στιγμή για την κυβέρνηση. Μια στιγμή που σηματοδοτεί τη νέα φάση στην οποία έχουμε περάσει μετά από την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018». Και συνεχίζει, λέγοντας ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν έμεινε απλώς καθηλωμένος κατά τη διάρκεια των μνημονίων, αλλά μειώθηκε σε μια νύχτα κατά 22%, και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, με τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου, με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2012».
Μιλώντας για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, σημειώνει ότι «θα καταλήξουμε σε μια λύση που θα διασφαλίζει την πρώτη κατοικία των λαϊκών στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα εγγυάται την σταθερότητα και την εξυγίανση του Τραπεζικού Συστήματος της χώρας».
«Η Ελλάδα είναι πλέον μια άλλη χώρα» υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα έχουν αποκατασταθεί, η ανεργία μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξάνεται, οι μισθοί το ίδιο, ένα νέο κοινωνικό κράτος έχει αρχίσει να οικοδομείται, ιστορικές εκκρεμότητες επιλύονται».
Στο ερώτημα δε για τον χρόνο διενέργειας εκλογών απαντά ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να επισπεύσουμε. Όσο απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή συνθήκη τα πράγματα μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν. Οκτώβρης του 2019 λοιπόν» και εκφράζει την βεβαιότητα, «με δεδομένα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές».
Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων η Συμφωνία των Πρεσπών
Αναφερόμενος στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Δ. Τζανακόπουλος σημειώνει ότι «αποτέλεσε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων και αναδιαρθρώσεων στο πολιτικό σκηνικό, κάποιες από τις οποίες ήταν σε θετική κατεύθυνση. Δημιούργησε όρους για ένα πλατύ αντιεθνικιστικό μέτωπο, καθώς πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις από το χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς όχι μόνο κατανόησαν την σημασία της Συμφωνίας, αλλά την υποστήριξαν σθεναρά απέναντι στις δυνάμεις του ανορθολογισμού και της πολιτικής υποκρισίας».
Όπως σημειώνει, η εξέλιξη αυτή «δημιουργεί όρους για έναν ευρύτερο διάλογο που δεν θα περιορίζεται στη Συμφωνία» και «θα περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την ανάγκη για στήριξη του κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζόμενων, την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας» και εκφράζει την ελπίδα, παρά τον καθοριστικό ρόλο των διαφορετικών ιδεολογικών καταγωγών και πολιτικών διαδρομών, να βρεθούν κοινοί τόποι, «με δεδομένη και την ακραία νεοφιλελεύθερη στροφή της ΝΔ υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη».
Ως προς τα σχέδια της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει τα «περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων, πρωτοβουλίες ελάφρυνσης και διευκόλυνσης των υπερχρεωμένων συμπολιτών μας, την ολοκλήρωση του διαλόγου με την Εκκλησία και φυσικά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης» και τονίζει ότι είναι πλούσια η ατζέντα μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]