Η αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται για προεκλογικού χαρακτήρα αντιπαράθεση, καθώς θεωρεί βέβαιο ότι ο ορίζοντας μίας επί της ουσίας «κυβέρνησης μειοψηφίας», η οποία στηρίζεται σε «δανεικούς» βουλευτές, δεν μπορεί να ξεπεράσει τον Μάιο.
Στη Ν.Δ. θα συνεχίσουν να επισημαίνουν την «εθνική υποχώρηση» και τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο και τα προβλήματα της οικονομίας.
Διακρίνουν, μάλιστα, ολοένα και περισσότερο ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση μειζόνων ζητημάτων, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, η ρευστότητα, οι ΔΕΚΟ, ενώ την ανησυχία επιτείνει και το κλίμα αβεβαιότητας που επηρεάζει αρνητικά τα ήδη πενιχρά επενδυτικά σχέδια.
Ο κ. Μητσοτάκης θα εντείνει τις περιοδείες στην περιφέρεια αλλά και τις στοχευμένες επισκέψεις με στόχο την ανάδειξη σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, ενώ προετοιμάζονται και σημαντικά ταξίδια του στο εξωτερικό.
Προτεραιότητα, πάντως, για το προσεχές διάστημα θα αποτελέσει το πρόγραμμα της Ν.Δ. στην Υγεία. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν και συναντήσεις με φορείς εν όψει της παρουσίασής του μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτεραιότητες της Ν.Δ. στον τομέα των υποδομών.
Την επόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί και εσωκομματικός… ανασχηματισμός στις Γραμματείες, ο οποίος δρομολογείται λόγω της αποχώρησης γραμματέων που θα πολιτευθούν, αλλά αναμένεται να είναι ευρύτερος.
Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για κομματικά στελέχη που θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές, για τις περιφέρειες όπου θα είναι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές Επικρατείας και σταδιακά θα ανακοινώνονται και νέοι υποψήφιοι, όπως έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Στη Ν.Δ. τονίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση απέδειξε στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ότι τηρεί εθνικά υπεύθυνη στάση, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, με αλήθειες, αλλά και με ξεκάθαρες θέσεις.
Η Πειραιώς αξιοποίησε όλο αυτό το διάστημα κάθε κοινοβουλευτικό «όπλο» προκειμένου να τεθούν οι πάντες προ των ευθυνών τους. Τον περασμένο Ιούνιο για να αποτραπεί η υπογραφή της συμφωνίας, αλλά ο Π. Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. επέλεξαν τότε να μη ρίξουν -αν και θα μπορούσαν- την κυβέρνηση Τσίπρα. Αλλά και τις προηγούμενες ημέρες για να μην κυρωθεί η συμφωνία από την «ευκαιριακή πλειοψηφία» των «προθύμων» προς τους οποίους κατέστησε σαφές ότι «η ώρα της ευθύνης είναι τώρα και όχι στο μέλλον».
Για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πλέον σαφές ότι η ψήφος στη συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει ψήφο στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει και το καταστροφικό του έργο σε όλους τους τομείς.
Στην Πειραιώς τονίζουν επίσης πως η Ν.Δ. δεν περιορίστηκε στην αποδόμηση, σημείο προς σημείο, όλων των αρνητικών πτυχών και στην ανάδειξη «γκρίζων σημείων» και «υποχωρήσεων», αλλά απηύθυνε ξεκάθαρες προειδοποιήσεις και για τα ζητήματα που δημιουργεί για το μέλλον. Αυτά έκαναν, άλλωστε, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προειδοποιήσει ότι «μπορεί πρόσκαιρα να δίνει την εντύπωση ότι δημιουργεί μια σταθερότητα στην περιοχή, δημιουργεί όμως ένα διαρκές… ναρκοπέδιο για το μέλλον».
«Ο κ. Τσίπρας είπε “ναι”, εκεί όπου 6 πρωθυπουργοί είπαν “όχι”»
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέδειξε επίσης με πλήθος επιχειρημάτων ότι «όλα τα προβλήματα που πηγάζουν από τη συμφωνία των Πρεσπών έχουν ως γενεσιουργό αιτία την αναγνώριση “μακεδονικής” ταυτότητας και γλώσσας», ενώ ταυτόχρονα κατέστησε απόλυτα σαφή τη στάση που θα τηρήσει η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Η προειδοποίηση Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια κλείνει κάθε ενδεχόμενο ερμηνείας του άρθρου 2 της συμφωνίας στην κατεύθυνση ότι η χώρα μας θα συναινεί αυτόματα και στο κλείσιμο κάθε ξεχωριστού κεφαλαίου.
Στη Ν.Δ. επισημαίνουν επίσης ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέκρουσε την «αμυντική» προσέγγιση του κ. Τσίπρα, η οποία συνοψίστηκε -όπως λένε- στον ισχυρισμό ότι «κι εσείς τα ίδια θα κάνατε». Αυτό «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς ο ίδιος είναι που προχώρησε στην παραχώρηση “μακεδονικής” ταυτότητας και γλώσσας, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχτεί», τονίζουν στην Πειραιώς.
Θεωρούν πως κατά τη συζήτηση έγινε σαφές ότι δεν αξιοποιήθηκε το… Βουκουρέστι, όπως τόνισε άλλωστε και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. «Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι ακολούθησε την εθνική γραμμή που είχε χαραχθεί στο Βουκουρέστι. Ουδέν ψευδέστερον… Το Βουκουρέστι έμεινε ως σύμβολο μιας ανυποχώρητης στάσης, ενώ οι Πρέσπες θα μείνουν ως παράδειγμα υποχωρητικότητας», σημειώνουν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς και προσθέτουν: «Οσο και αν ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να πείσει ότι όλοι το ίδιο θα κάναμε, η αλήθεια είναι μία. Εκείνος είπε “ναι”, εκεί όπου 6 πρωθυπουργοί πριν από εκείνον είπαν “όχι”».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]