Οσα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας «δείχνουν» πως ο κ. Πετσίτης έκανε «πλάτες» στην εταιρία ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, της οποίας οι οφειλές προς τη ΔΕΠΑ ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ. Ετσι, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, προ ημερών έστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τα εν λόγω δημοσιεύματα, με την ένδειξη «για τις δικές σας ενέργειες». Επειτα, ο προϊστάμενος, Ευάγγελος Ιωαννίδης, αφού τα μελέτησε, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και ποιες. Παράλληλα, διαβίβασε τα ίδια δημοσιεύματα στην ανάκριση ώστε να συσχετιστούν σε δύο παρεμφερείς έρευνες που είναι ανοιχτές. Πρόκειται για:
– Την υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θοδωρή Κιτσάκου, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για τα χρέη του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ.
– Την υπόθεση που αφορά τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προς τη ΔΕΠΑ και για την οποία ασκήθηκε δίωξη μετά από μήνυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κατά του επιχειρηματία και 11 ακόμη προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πρώτη υπόθεση ο κ. Κιτσάκος είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι ο Μανόλης Πετσίτης πήγαινε στο γραφείο του ως απεσταλμένος της κυβέρνησης. «Απ’ ό,τι είχα ακούσει ο Μανόλης Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και τη διοίκηση του κ. Παλαιογιάννη. Δεχόμουν στο γραφείο μου στη ΔΕΠΑ επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου», είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στα «Νέα».
Για τη δεύτερη υπόθεση και σύμφωνα με τη μήνυση, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική είσπραξής του.
Μάλιστα, το τελευταίο 18μηνο συγκεκριμένα τα χρέη είχαν αυξηθεί κατά 8 εκατ. ευρώ καθώς η ELFE είχε πετύχει προσωρινή δικαστική προστασία. Αποτέλεσμα αυτού, η λιπασματοβιομηχανία να κερδίζει χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑ, με την οποία είχε οριστεί πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρία του Λαυρεντιάδη.
Για το θέμα σχετικά αναγκάστηκε να πάρει θέση και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατόπιν έντονων πιέσεων της αντιπολίτευσης, ο οποίος ωστόσο περιορίστηκε να τοποθετηθεί κυρίως στις μεταχρονολογημένες επιταγές. Οπως είχε πει, γίνονταν δεκτές μετά από δικαστική απόφαση, η οποία απαγόρευσε στη ΔΕΠΑ να εισπράττει το 50% των οφειλών σε μετρητά και το υπόλοιπο σε επιταγές. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, τα περί μαύρου χρήματος «είναι άνευ αντικειμένου ενώ ουδέποτε μπήκε σε ουσιαστική συζήτηση το σχέδιο για διαγραφή των χρεών της ELFE με ανταλλαγή ακινήτων της εταιρίας». Παράλληλα, είχε σημειώσει ότι οι μέτοχοι προσπάθησαν να αυστηροποιήσουν το σύστημα πληρωμών, όμως το δικαστήριο δεν το αποδέχτηκε.
Λίγες ώρες νωρίτερα ασκήθηκε νέα κακουργηματική δίωξη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανο Μπαξεβάνη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά και σε ακόμη τέσσερις στενούς του συνεργάτες. Ο επιχειρηματίας κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε απάτη που αφορά στη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρίας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρίες, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλεται, να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την Alpha Bank.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]