«Γίνατε πιο Σκοπιανοί από τους Σκοπιανούς για να περάσετε την επαίσχυντη συμφωνία» είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».
«Το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμία Μακεδονία, μοιράστηκαν οι οθωμανικές κτήσεις στα Βαλκάνια. Δεν υπάρχει η λέξη Μακεδονία, καμία αναφορά σε Μακεδονία στη Συνθήκη των Λόρδων. Στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου δεν υπάρχει η λέξη Μακεδονία. Ο όρος Μακεδονία είναι σλαβική επινόηση. Πριν τους Βακλκανικούς Πολέμους δεν υπήρχε καμία ονομασία Μακεδονία» είπε ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς πως η Πηνελόπη Δέλτα έγραφε για «μακεδονίτικα», επισημαίνοντας πως η αναφορά της ήταν λόγω της διαμάχης Ελλάδας-Βουλγαρίας καθώς οι Έλληνες αρνούνταν να τα αποκαλέσουν βουλγάρικα.
«Μετά την αποχώρηση των Οθωμανών η επαρχία προσαρτίστηκε στη Γιουγκοσλαβία και την ονόμασαν Βαρδαρία» τόνισε και ανέφερε ότι τη δεκαετία του ’90 οι ΗΠΑ θεωρούσαν εθνικιστικούς τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών όπως και οι Γάλλοι.
«Κάποιοι προσπαθούσαν επί δεκαετίες για να δημιουργήσουν άλλη Μακεδονία και Μακεδόνες. Δεν έβρισκαν περιοχή και Μακεδόνες εκτός Ελλάδος. Η εκ των υστέρων προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία δεν είναι αθώα, έχει πολιτικές σκοπιμότητες», ανέφερε.
«Τι υποκρύπτει η διαστρέβλωση της ιστορίας; Ανακατανομή συνόρων και σφαιρών επιρροής των μεγάλων δυνάμεων» είπε και επικαλέστηκε τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μακεδονία που έκανε λόγο το 1992 για διαμελισμό της Ελλάδας δια της αποσπάσεως της Μακεδονίας.
Επικαλέστηκε και τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου που είπε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τον όρο Μακεδονία και τη δήλωση όλων των πολιτικών αρχηγών το 1992.
Δημοσκόπηση: Η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα – Δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Μπορεί μια μικρή χώρα σαν τα Σκόπια να απειλήσει την Ελλάδα; Την απάντηση έδωσε ο Καραμανλής: όχι, αλλά ο συνδυασμός δυνάμεων αν εμείς ενεργοποιήσουμε τον αλυτρωτισμό τους», είπε ο κ. Σαμαράς.
«Τι θα πει μικρή και μεγάλη χώρα; Η Κούβα είναι ασύγκριτα μικρότερη από τις ΗΠΑ που διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις από το 1961. Οι σοβαρές χώρες προσέχουν τους δυνητικούς συνδυασμούς δυνάμεων που μπορεί να προκύψουν», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
«Τα Σκόπια τα έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία πάνω από 140 χώρες, λένε κάποιοι. Αν είναι απλά τα πράγματα γιατί μας πιέζουν; Γιατί το σημαντικό για τα Σκόπια ήταν με ποιο όνομα θα τους αναγνωρίσουμε εμείς. Μόνο εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον αλυτρωτισμό τους. Ξεχνούν πως τα Σκόπια έχουν μπει με το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ» είπε.
«Στη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα υποχωρεί σε όλα και αναγνωρίζει πλήρως τον αλυτρωτισμό τους. Κάποιοι έχουν βρει το επιχείρημα πως η Ελλάδα πρέπει να υποχωρεί. Αυτό δεν λέγεται ρεαλισμός, είναι ο ορισμός του πλήρους ενδοτισμού» είπε ο κ. Σαμαράς και έκανε λόγο για «μία παρέα στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Το 2004 μας έλεγαν να δεχτούμε το σχέδιο Ανάν γιατί αν δεν το δεχόμασταν θα έρχονταν τινά στην Κύπρο και ευτυχώς απορρίφθηκε. Τίποτα κακό δεν συνέβη, οι Κύπριοι μπήκαν στο ευρώ. Η ίδια παρέα έχει βαλθεί να ξαναγράψει την ιστορία και όχι μόνο στο Μακεδονικό. Πριν λίγα χρόνια μας έλεγαν ότι η καταστροφή της Σμύρνης ήταν τυχαίο τουριστικό ατύχημα. Μας λένε να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ναι συμφωνώ, αλλά να αφήσουν τον αλυτρωτισμό τους».
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως τόσα χρόνια η σταθερότητα δεν κλονιζόταν στα Βαλκάνια και πλέον απειλείται «αφού αναγνωρίζουμε τον αλυτρωτισμό τους. Οι Αλβανοί των Σκοπίων ζητούν αναγνώριση της ταυτότητάς τους. Λίγο βορειότερα ουσιαστικά καταργούνται τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Φανταστείτε να γίνει λίγο νοτιότερα, στα σύνορα με την Αλβανία. Υπάρχουν και οι Σλαβόφωνοι που κοιτούν τη Βουλγαρία. Όλα αυτά κυοφορούν εκρήξεις», τόνισε.
«Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν πολλοί ΥΠΕΞ και πρωθυπουργοί. Όλοι συμφωνούσαμε σε ένα πράγμα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, Κανένας δεν αναγνώρισε μακεδονική εθνότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών τα κάνει όλα αυτά» είπε ο κ. Σαμαράς.
«Λένε πως η Ελλάδα είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Τους διέψευσαν οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι, οι οποίοι πλέον διαμαρτύρονται επειδή είναι βουλγαρικό ιδίωμα. Διαμαρτύρονται γιατί αναγνωρίζεται επίσημα μακεδονική γλώσσα. Λένε πως αναγνώρισα τα Σκόπια ως Μακεδονία, ήταν ανανέωση σύμβασης με την Γιουγκοσλαβία».
«Η κυβέρνηση έχει γίνει ποιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς για να περάσει μια επαίσχυντη συμφωνία» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε πως «το πακέτο πινέιρο το απέρριψα εγώ και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί».
«Ακούω διάφορους να λένε πως έκανα καριέρα με το Μακεδονικό. Είμαι 41 χρόνια βουλευτής με ψήφο και όταν χρειάστηκε πήγα και σπίτι μου. Επέστρεψα πάλι με ψήφο και μένω σταθερός στις απόψεις μου. Με λέτε Μακεδονομάχο που αντιστέκομαι στο ξεπούλημα. Είναι υποτιμητικό γι αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Είναι τιμή μου να μου απευθύνουν αυτή τη μομφή αυτοί που μέχρι πριν από λίγα χρόνια πήγαιναν στα Σκόπια και χόρευαν με τον Γκρουέφσκι».
»Είναι ένα διεθνοτικό κράτος τα Σκόπια. Αυτά τα κράτη έχουν ουδέτερα ονόματα, όπως το Βέλγιο και η Ελβετία. Τα Σκόπια διάλεξαν όνομα Μακεδονία για να καπελώσουν άλλες εθνότητες και κυρίως τους Αλβανούς με τους οποίους νιώθουν πως δεν τους ενώνει τίποτα. Ο Ζάεφ προσπαθεί να μας καθησυχάσει αλλά λέει τον όρο Μακεδόνες και έχει αναφέρει πάνω από 100 φορές πως οι Έλληνες αναγνώρισαν πως είμαστε Μακεδόνες. Έχει πανηγυρίσει πολλές φορές μπροστά από χάρτες με τη μεγάλη Μακεδονία. Ακόμα αναρτημένους τους έχουν στα σχολεία», ανέφερε.
«Εμείς δεν έχουμε καν εδώ να ψηφίσουμε το Σύνταγμά τους. Τα έχουν δώσει όλα στους Σκοπιανούς. Ακόμα και η ονομασία Βόρεια Μακεδονία δεν είναι erga omnes. Θα έχουμε στην Ελλάδα σωματεία που θα διαδίδουν τη μακεδονική γλώσσα αλλά τα σωματεία εδώ δεν θα μπορούν να διαμαρτύρονται. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εκ των προτέρων να στηρίξει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δηλαδή όλοι θα έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να διαπραγματευτεί το πραγματικό. Από όλα αυτά οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπο να αποδεσμευτούν», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Πήγατε να διασπάσετε τη ΝΔ και δεν σας βγήκε. Πάτε να κυριαρχήσετε στην Κεντροαριστερά. Με ποιους; Με τον Δανέλλη και τη Ρεπούση. Είναι μάταιος ο κόπος σας. Πέφτετε πάνω στις παρακαταθήκες μεγάλων προσώπων (Βενιζέλος, Παπανδρέου, Γλυκατζή-Αβρελέρ, Θεοδωράκης κ.α.). Τι είναι όλοι αυτοί. Ακραίοι; Ακροδεξιοί; Εθνικιστές; Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Με αυτών των προσώπων τα αναστήματα και τις σκιές πρέπει να αναμετρηθούν όσοι στο όνομα μικροκομματικής σκοπιμότητας πάνε να κάνουν ένα τέτοιο έγκλημα. Δεν χρειάζονται πολλά, μόνο η σκηνή του Καραμανλή το 1992 στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Όλοι αυτοί είναι Έλληνες που εσείς δεν αγαπήσατε γιατί δεν είναι εθνομηδενιστές, που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού τους αγαπά. Γιατί άφησαν μια συγκεκριμένη παρακαταθήκη: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», είπε ο κ. Σαμαράς και εκείνη τη στιγμή ακούστηκαν φωνές.
«Όπως είπε ο Καραμανλής τα κράτη δεν ζουν με το σήμερα πρέπει να θυμούνται το χθες για να μην το ξαναζήσουν. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]