Αποφασίστηκε ότι την Δευτέρα και την Τρίτη θα περάσει από επιτροπής και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Για εκείνη την ημέρα ορίστηκε η ψηφοφορία την στιγμή που Νέα Δημοκρατία και ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης η οποία διατήρησε τον Σπύρο Δανέλλη στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και Αμυνας με αποτέλεσμα να διαμορφώνει πλειοψηφία (28 έναντι 27) που στην ουσία δεν υπάρχει.
Με επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση, ο Δημήτρης Καμμένος, αναφέρεται σε πληροφορίες που θέλουν τον Σπύρο Δανέλλη να παραμένει στην Επιτροπή που θα επεξεργαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια, προειδοποιώντάς τον να μην προχωρήσει σε αυθαίρετες αποφάσεις για την εκπροσώπηση των ανεξάρτητων βουλευτών σε αυτή.
Όπως υποστηρίζει, ο Δημήτρης Καμμένος, μετά τη διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού κατόπιν της οποίας όλοι οι βουλευτές του θεωρούνται ανεξάρτητοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στους 15, οι ανεξάρτητοι βουλευτές δικαιούνται βάσει ποσόστωσης να προσθέσουν άλλα 2 άτομα – εκτός από τον ίδιο – ως μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.
Παρόμοια επιστολή έστειλε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης με την οποία χαρακτηρίζει την πράξη του προέδρου της Βουλής «αντιδημοκρατική» και «πραξικοπηματική»
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Στο μεταξύ, πηγές από τη Νέα Δημοκρατία για ακόμη μία φορά προειδοποίησαν ότι όλα θα πρέπει να προχωρήσουν με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα και σε κάθε περίπτωση ότι δεν γίνεται αποδεκτή οιαδήποτε διαδικασία fast truck.
Συγκεκριμένα πηγές της ΝΔ ανέφεραν πριν από λίγο:
«Καθώς ακούμε από πρωί διάφορες φημολογίες για διαδικασίες εξπρές και διαδικασίες fast truck, εννοείται ότι η ΝΔ, όχι απλώς θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει αυτή τη διάθεση, εφόσον εκδηλωθεί. Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε διαδικασία, του επείγοντος ή του κατεπείγοντος, αποφασίζεται, όχι από τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά από την Επιτροπή, δηλαδή εν προκειμένω την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, στην οποία δεν διαφαίνεται πλειοψηφία κυβερνητική.
Με την οικειοθελή απομάκρυνση του κ. Γιώργου Αμυρά, εξυπακούεται ότι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 16, ο κ. Δημήτρης Καμμένος είναι ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής που μετέχει στην επιτροπή και εφόσον εκδηλώσουν την επιθυμία τους, περισσότεροι του ενός βουλευτές, να συμμετέχουν στη δεύτερη θέση ανεξάρτητου που θα πρέπει να υπάρξει στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας πλέον, πρέπει να γίνει κλήρωση. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κ. Βούτσης ποιος βουλευτής θα είναι ο ανεξάρτητος που θα μετέχει για να διαμορφωθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μέσα σε αυτή την επιτροπή».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «προφανώς, και με μειοψηφική εισήγηση ένα σχέδιο νόμου μπορεί να έρθει στην ολομέλεια, αυτό όμως δεν έχει ξανασυμβεί για θέμα τόσο σημαντικό όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει συμβεί πράγματι δύο τρεις φορές στη μεταπολίτευση να πάει με μειοψηφική εισήγηση στην Ολομέλεια σχέδιο νόμου αλλά όχι για ζήτημα εθνικού συμφέροντος. Θα δώσουμε συνεπώς μια πολύ μεγάλη μάχη και στη Διάσκεψη των Προέδρων που επίκειται αλλά και για να προχωρήσει η διαδικασία με τον χρόνο που χρειάζεται και για να γίνει κατανοητό ότι αυτή η Συμφωνία είναι επιζήμια και για να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές, κάθε ένας, την ευθύνη του.
Αυτή τη στιγμή επίκειται η Επιτροπή. Εκεί θα μετρήσουμε τα κουκιά μας. Δεν θα δεχθούμε καθ΄οιονδήποτε τρόπο διαδικασία επείγοντος. Όταν ο πρωθυπουργός ζητάει debate από τη βήμα της Βουλής, δεν μπορεί να κάνει fast truck διαδικασία και να κρύβεται στη Βουλή».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]