Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην «γωνία» ο Πολάκης: Ομαδικά πυρά για την παρέμβασή του στην δικαιοσύνη

Πειθαρχική δίωξη από τον ΙΣΑ κατά Πολάκη μετά τα σχόλια για τον Κυμπουρόπουλο

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Σύσσωμος ο δικαστικός κόσμος στρέφεται εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για την προσωπική στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών και την ευθεία παρέμβασή του στο έργο της Δικαιοσύνης.

Δικαστές και εισαγγελείς κάνουν λόγο για θεσμική εκτροπή, παραβίαση της διάκρισης των τριών εξουσιών και καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας και ζητούν από τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει την κίνηση Πολάκη.

«Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη “συνεχίζεται”. Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν τη δικαστική ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, που επαναλαμβάνει «την αυτονόητη υποχρέωση των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας να σέβονται τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των λειτουργιών. Οι δημόσιες αναρτήσεις του υπουργού κ. Πολάκη, οι οποίες ευελπιστούμε να απηχούν μόνο προσωπικές του απόψεις και όχι της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, διά των οποίων ψέγει, και μάλιστα ονομαστικά, εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς επειδή οι χειρισμοί τους σε εκκρεμείς υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος δεν είναι της αρεσκείας του, προδικάζοντας και υποδεικνύοντας την επιθυμητή έκβασή τους, υποσκάπτουν το δικαιικό οικοδόμημα της χώρας και διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος».

Αμετανόητος

Αμετακίνητος στη θέση του και ειρωνικός εμφανίστηκε ο κ. Πολάκης μετά τη σκληρή ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. «Καθίστασθε πλέον προβλέψιμοι, καθώς κάθε φορά που κάποιος θίγει κάτι στη λειτουργία της Δικαιοσύνης μιλάτε για “θεσμική εκτροπή”», ανέφερε στη χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Πολάκης.

Επισήμανε, μάλιστα, πως στις 31/12 έστειλε ο ίδιος τέσσερις αναφορές προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για κάθε μία από τις υποθέσεις που αναφέρονται στην επίμαχη ανάρτηση (με την οποία κατονόμαζε δικαστικούς λειτουργούς λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους), ζητώντας να υπάρξει ο προβλεπόμενος έλεγχος και τονίζοντας πως κατά την εκτίμησή του οι υποθέσεις αυτές «καθυστερούν αδικαιολόγητα».

Ο υπουργός ολοκληρώνει την ανακοίνωσή του σε ειρωνικό τόνο, σημειώνοντας: «Μια που το έφερε η κουβέντα, πιστεύω πως αναγκαίο θα ήταν η “κλεψύδρα του δικαστικού χρόνου” να ρυθμιστεί (για τέτοιες υποθέσεις τουλάχιστον) να μετράει σε μήνες και όχι σε δεκαετίες όπως το παρελθόν (π.χ. Siemens – C4Ι κ.λπ.)».

…και το Μαξίμου τον καλύπτει

Πλήρη κάλυψη στον Παύλο Πολάκη και την ακραία επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Δικαιοσύνης παρείχαν χτες το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για κατάλυση του κράτους δικαίου και απειλή στη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Μετά από το πρώτο διάστημα της εμφανούς αμηχανίας όπως αυτό εκφράστηκε στην πρώτη ανακοίνωση του Μαξίμου που πέραν κάποιων ευφυολογημάτων δεν ανέφερε τίποτε αξιοσημείωτο, στο Μαξίμου αποφάσισαν να συνεχίσουν στον δρόμο που χάραξε ο κ. Πολάκης.

Αρκετά καθυστερημένα και αφού η απουσία του είχε επισημανθεί από την αντιπολίτευση, τόσο από τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής όσο και από το Ποτάμι, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος, αποφεύγοντας ακόμα και να τηρήσει τα προσχήματα, απάντησε στη μακροσκελή ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία ζητούσαν παρέμβαση του πρωθυπουργού, εξαπολύοντας νέα επίθεση στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης: Ο κ. Καλογήρου αποδίδει θεσμική εκτροπή όχι στον κ. Πολάκη αλλά στην αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει σε δήλωσή του ότι «δεν πρέπει να λησμονείται από όσους μιλούν για “θεσμική εκτροπή” ότι ανεπίτρεπτη θεσμικά ενέργεια είναι η επιλεκτική ταύτιση συγκεκριμένων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων» και συνεχίζει: «Η πολιτική αυτή επιλογή εξυπηρετεί τη δημιουργία εντυπώσεων, λειτουργεί παρελκυστικά για τα αποτελέσματα του έργου της Δικαιοσύνης και δημιουργεί σύγχυση με σκοπό την πολιτική συγκάλυψη. Και ασφαλώς η στάση αυτή προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης και κυρίαρχα τη νοημοσύνη των πολιτών».

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν βρίσκει μία λέξη να πει για την προφανή παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και απόπειρα εκφοβισμού των λειτουργών της, αλλά σε ό,τι αφορά τον εαυτό του σημειώνει: Είναι αυτονόητο ότι οι εξελίξεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ακόμη και όσον αφορά σε εκείνες με μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω του κρίσιμου θεσμικά ρόλου που διατηρεί». Και, μετά από όλα αυτά, ο κ. Καλογήρου σημειώνει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού της ελληνικής κυβέρνησης και αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών» και προσθέτει: «Είναι εκείνη που μπορεί να εκτιμήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και η μόνη που μπορεί να αξιολογήσει ποιες ενέργειές της εξακολουθούν ή όχι να είναι αναγκαίες και ποιες εξ αυτών συμβάλλουν ή όχι αποτελεσματικά στο ως άνω έργο της, κρίνοντας πάντοτε με βάση τον νόμο και τις ειδικές υπό διερεύνηση περιστάσεις, που μόνο η ίδια γνωρίζει».

Το άσπρο – μαύρο

Την ώρα που στο διαδίκτυο κυκλοφορούσαν φωτογραφίες από τη βόλτα του πρωθυπουργικού ζεύγους και της υπουργού Προστασίας του Πολίτη στα χιόνια της Αρτας όπου βρίσκονται σε ολιγοήμερες διακοπές, η Κουμουνδούρου εξέδωσε non paper δύο σελίδων στο οποίο αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στα όσα λέει και γράφει ο κ. Πολάκης εναντίον της Δικαιοσύνης στο facebook.

Αντιθέτως, αναφερόμενος εμμέσως στις πιέσεις που κατήγγειλε ο κ. Μανιαδάκης από εισαγγελείς για να πει -όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε δύο συνεντεύξεις του- ότι χρηματίστηκαν από τη Novartis ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας από τη Novartis, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Από πού και ως πού οι ερωτήσεις των εισαγγελέων για εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση συνιστούν πίεση; Γνωρίζουν στη Ν.Δ. τι είναι ένορκη κατάθεση; Γνωρίζουν τι είναι ανωμοτί κατάθεση; Στη διάρκεια των καταθέσεων γίνονται ή δεν γίνονται ερωτήσεις προς τους μάρτυρες;» και καταλήγει – επιχειρώντας να κάνει το άσπρο, μαύρο: «Η Ν.Δ. δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης» και «σε κάθε περίπτωση ο σεβασμός στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης είναι η προϋπόθεση ώστε αυτή να ανταποκριθεί στον ρόλο της».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Των μεν δειλών φόβος…

Kon

Πολάκης σε Ντόρα Μπακογιάννη: «Ολόψυχα περαστικά ως γιατρός και συντοπίτης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παύλος Πολάκης: Άρση της βουλευτικής του ασυλίας αποφάσισε η Βουλή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίθεση ΝΔ σε Πολάκη: «Το alter ego του Τσίπρα εκφράζει διχασμό, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμό»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι Μπογδανοπολάκηδες και η πλειοψηφία του ορθολογισμού

Kon

Πρεσβυωπία και γκιλοτίνα…

Kon

Ο Κούλογλου «σφάζει» Πολάκη: Είναι καλός για την προεκλογική εκστρατεία άλλων κομμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή επίθεση Πολάκη στον Κούλογλου λόγω ΔΕΘ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Πόλεμος» ελλείψει ιδεών…

Kon