Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο κ. Μανιαδάκης είπε πως «ως καθηγητής έχει κληθεί σε διάφορες συζητήσεις με την τρόικα και να επιβλέψει ορισμένα εθνικής εμβέλειας προγράμματα».
«Σε πολλές περιπτώσεις ως επιστήμονας, τεχνοκράτης κλήθηκα να βοηθήσω το εθνικό σύστημα Υγείας. Εχω κληθεί για να βοηθήσω και από τον κ. Κουρουμπλή το 2015. Κλήθηκα να βοηθήσω και από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η εμπλοκή του στην υπόθεση ήταν για πρώτη φορά το 2016».
«Τους δήλωσα ότι είμαι καθηγητής και δεν ξέρω τι κάνει η Novartis. Θεωρώ ότι η εμπλοκή μου στην υπόθεση ήταν για πολιτική στόχευση. Μετά από δημοσιεύματα που διέρρευσαν στον Τυπο άνοιξα μόνος μου τους λογαριασμούς μου», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «τον έχουν ερευνήσει περισσότερο από κάθε Ελληνα» και ότι «το 2017 μπήκε σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων».
Στη συνέχεια, ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε και στις καταγγελίες ενός εκ των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων ότι έλαβε από την εταιρεία το ποσό των 120.000 ευρώ.
«Στη διάρκεια των καταθέσεων την πρώτη περίοδο που ξεκίνησε με την υπαγωγή μου στο πρόγραμμα και πριν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, έκανα αναλύσεις αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό και στη συνέχεια με ρώτησαν αν είχα διαπιστώσει ότι πολιτικά πρόσωπα είχαν υποπέσει σε έκνομες πράξεις. Εκεί είπα ότι δεν γνώριζα και ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω για παράνομες πράξεις. Πριν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή ένας από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες είπε στις αρχές ότι γνωρίζει ότι εγώ έχω λάβει χρήματα από τη Novartis για να επηρεάσω την πολιτική της χώρας. Είναι δυνατόν να έχω ελεγχθεί από όλους τους μηχανισμούς της χώρας και να βγαίνει ένας άλλος μάρτυρας να λέει ότι πήρα 120.000 ευρώ;», είπε χαρακτηριστικά.
Με πίεζαν να πω εάν είχαν δωροδοκηθεί Σαμαράς, Στουρνάρας, Γεωργιάδης
Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ.Μανιαδάκης σε συνέντευξη του στο protothema.gr ανέφερε: «έχω κληθεί στο γραφείο των εισαγγελέων δεκάδες φορές, ως Γιάννης Αναστασίου και ως Νίκος Μανιαδάκης», ανέφερε και ισχυρίστηκε πως «η κατηγορία μου δεν προϋπήρχε, προέκυψε το μεσημέρι της Δευτέρας. Προέκυψε αφότου είχα κρατηθεί και παραβιάστηκαν τα δικαιώματά μου».
«Μου ασκήθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων πως οι άλλοι δύο μάρτυρες με κατηγορούν», είπε ο κ. Μανιαδάκης. «Λένε πως έχω λάβει χρήματα για να επηρεάσω αποφάσεις και για να τα δώσω σε πολιτικούς και με ρωτούν αν γνωρίζω για Σαμαρά, Στουρνάρα, Γεωργιάδη».
«Σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πίεζαν οι εισαγγελείς, όταν οι μάρτυρες έλεγαν πως δωροδοκούμαι, με ρωτούσαν μετά αν ήξερα αν έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί και αν εγώ είχα δωροδοκηθεί για λογαριασμό των πολιτικών (Σαμαράς, Στουρνάρας, Γεωργιάδης).
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
«Δεν προσπάθησα να διαφύγω – Είχα ενημερώσει»
«Καταρχήν θέλω να δηλώσω ρητά ότι ουδέποτε προσπάθησα να διαφύγω από τη χώρα. Εγώ εργάζομαι στο εξωτερικό, κάνω 65 με 70 πτήσεις το χρόνο. Πάντα ενημέρωνα προφορικά την αρχή προστασίας. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη έξοδο είχα ενημερώσει δια ζώσης την ίδια την εισαγγελέα και της είχα πει πως θα πάω για πρωτοχρονιά στη Μαδρίτη. Πάντα γύρναγα πίσω από τα ταξίδια μου και συναντιόμασταν» τονίζει ο κ. Μανιαδάκης και ισχυρίζεται πως ήταν «ένα πρωτοχρονιάτικο ταξίδι το οποίο γνώριζαν».
«Είχαμε προγραμματίσει πως θα μετεγκατασταθώ στο εξωτερικό τον Ιανουάριο. Είχαμε βρεθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, 27 και 28 του μηνός δύο-τρεις μέρες πριν ταξιδέψω», είπε ο κ. Μανιαδάκης στο protothema.gr.
«Κάθε εβδομάδα ήμουν στο εξωτερικό, αν ήθελα να φύγω θα έφευγα».
«Το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ήρθη στο αεροδρόμιο, αφότου με σταματήσανε και με κρατήσανε εμένα και την οικογένειά μου παρανόμως, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Τότε μου έβγαλαν όλες τις αποφάσεις» είπε ο κ. Μανιαδάκης.
«Ανακρίβειες στο κατηγορητήριο – Άλλαξαν την κατάθεση»
Στη συνέχεια έδωσαν το κατηγορητήριο στους δικηγόρους του κ. Μανιαδάκη και σύμφωνα με τον ίδιο «έχει μέσα ένα σωρό ανακρίβειες και αναλήθειες. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα λάμψει η αλήθεια. Το κατηγορητήριο λέει ότι είμαι αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Ας βρούνε μία απόφαση. Εγώ καθηγητής είμαι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας».
Ο κ. Μανιαδάκης αναφέρεται στη συνέχεια στην κατηγορία που αντιμετωπίζει: «ένας μάρτυρας θυμήθηκε ξαφνικά, λίγους μήνες πριν τις εκλογές και την άσκηση διώξεων ότι εγώ πήρα 120.000 ευρώ για να εξυπηρετήσω συμφέροντα της Novartis, χωρίς να δηλώνει ποιος τα έδωσε, πότε τα πήρα. Λέει ότι ο Φρουζής είχε δηλώσει πως διατηρούσε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ούτε καν κατονομάζομαι σε αυτές τις δηλώσεις», λέει ο κ. Μανιαδάκης και συνεχίζει:
«Υπάρχει μία αναφορά, ότι υπαινίσσονται οι εισαγγελείς πως είχα περάσει ένα νόμο της Βουλής. Άκουστε δηλαδή, μου καταλογίζουν εμένα πως πέρασα νόμο της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος εξασφαλίζει τον συμψηφισμό των χρεών των επιχειρήσεων με τα χρέη του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι συμψηφισμός. Πες πως έβγαλα εγώ το νόμο, αυτό δεν είναι παράνομο, δεν προκύπτει ζημιά».
«Μου ασκούνε δίωξη στο παρά πέντε με ένα μάρτυρα που είναι ένα χρόνο σε αυτή τη διαδικασία και ξαφνικά θυμάται αυτό το πράγμα. Και όλως τυχαίως η δικογραφία αυτή στη Βουλή, ο άλλος μάρτυρας θυμήθηκε πως είχα λάβει εγώ χρήματα από τον κ. Φρουζή. Είχαν κάνει όμως το λάθος να πουν πως τα χρήματα είχαν δοθεί στη γυναίκα μου και είπανε το όνομα άλλης γυναίκας και όχι της γυναίκας μου. Όταν καταλάβανε το λάθος τους, άλλαξε και η κατάθεση», ισχυρίστηκε ο κ. Μανιαδάκης.
Έχω κατηγορηθεί δύο φορές ενώ πήγα να συνεισφέρω στη διαδικασία. Πριν μπω ήλεγξαν όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία για να διαπιστώσουν πως όλα είναι νόμιμα. Και μετά δύο φορές, οι άλλοι δύο μάρτυρες με κατηγορούν.
«Πώς γίνεται ξαφνικά να προκύπτει μια κατηγορία για μένα και να μου ασκούνται πιέσεις πριν ασκηθούν διώξεις;»
«Ο κ. Πολάκης υπέπεσε σε ένα σοβαρό λάθος. Με το κουίζ που έκανε αποκαλύπτει στοιχεία της δικογραφίας. Πως γίνεται να ξέρει τι έχει μέσα η δικογραφία; Εγώ το γνωρίζω ως υπόλογος», ανέφερε ο κ. Μανιαδάκης για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και επεσήμανε πως όσα συμβαίνουν μετατρέπουν τη νομική διαδικασία σε αίολη.
«Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη και θα ζητήσω την ακύρωση ολόκληρης της διαδικασίας», είπε ο κ. Μανιαδάκης.
«Λέει η διαδικασία ότι ο μάρτυρας δεν πρέπει να κατηγορείται από άλλους. Είτε τα κατέθεσε στην αρχή, είτε τα κατέθεσε όλα, γιατί δεν τα κατέθεσε από την αρχή» είπε και συμπλήρωσε: «Η πρώτη κατάθεση ανήκει στην Αικατερίνη Κελέκη, τώρα είναι ο Μάξιμος Σαράφης. Την πρώτη φορά έλεγαν 200.000, τώρα λένε για 120.000 ευρώ. Πώς γίνεται ξαφνικά να προκύπτει μια κατηγορία για μένα και να μου ασκούνται πιέσεις πριν ασκηθούν διώξεις;».
«Έδωσα στοιχεία στο FBI»
«Επειδή αρνήθηκα να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ με ενέπλεξαν» λέει ο κ.Μανιαδάκης και συμπληρώνει: «Έχω δώσει στο FBI τα στοιχεία που έχω δώσει και στις ελληνικές αρχές».
«Όχι, πήρα άδεια από τους Έλληνες εισαγγελείς και κατέθεσα ακριβώς τα ίδια στοιχεία που κατέθεσα στους Έλληνες εισαγγελείς και στο FBI και τα στοιχεία αυτά δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, τις περιπτώσεις που υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων τα συγκεκριμένα φάρμακα στα οποία σημειώθηκαν αυξήσεις και τη ζημία για το δημόσιο» αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στο protothema.gr.
Όπως υποστηρίζει, οι πράκτορες του FBI είχαν λάθος πληροφορίες. «Οφείλω να σας πω ότι οι Αμερικανοί ήταν παραπληροφορημένοι, είχαν προσφάτως κατατεθεί στην Αμερική στοιχεία από τους μάρτυρες τους άλλους δύο περί εμπλοκής μου και τους είπα ότι θεωρώ αναξιόπιστες όλες αυτές τις αναφορές και έχω πει ότι πρέπει να διασταυρωθούν αυτές οι αναφορές» υποστηρίζει.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]