Στην συνέχεια το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Την λένε Βασιλική Θάνου και δηλώνει ότι δεν θα την κουνήσει κανείς από τη νέα της θέση. Την ενημερώνουμε απλά, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε τσιφλίκι του».
Θάνου: Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν τον διορισμό της κυρίας Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στην ακρόασή της για την Επιτροπή Ανταγωνισμού η κυρία Θάνου δέχθηκε δριμύτατη κριτική από τους Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Μάκη Βορίδη.
«Μετά από Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κ. Θάνου θεώρησε ως υποχρέωση να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον Πρωθυπουργό και μάλιστα αμισθί, κι αυτό δείχνει πως τα κίνητρα δεν είναι υλικά, αλλά θεσμικά και ιδεολογικά που κινούνται στο πλαίσιο αρχών και αξιών» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε «Φαντάζομαι πως στην Αρχή Ανταγωνισμού πηγαίνει όχι αμισθί αλλά με τις απολαβές που προβλέπονται. Δεν υπάρχει πρόβλημα σχέσεων με τον Πρωθυπουργό; Κι έπειτα πως τον αφήνει; θα στερηθεί των υπηρεσιών της ο Πρωθυπουργός για την πολιτική διεύθυνση της χώρας τώρα, εν όψει εκλογών;».
Διαβάστε επίσης: FT: Προ ΣΥΡΙΖΑ η Θάνου έλεγε ότι οι συνταξιούχοι δικαστικοί δεν θα πρέπει να δέχονται θέσεις ανεξαρτήτων αρχών
«Η θέση μου ως νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού δεν είναι πολιτική ούτε κομματική» απάντησε η κ. Θάνου. «Αλίμονο αν πεις πως ο σύμβουλος είναι πολιτικό πρόσωπο. Είναι νομικά και λογικά αβάσιμο αυτό το επιχείρημα. Νομίζω πως ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός θα με παίρνουν τηλέφωνο να μου λένε τι να κάνω με τον τάδε επιχειρηματία. Ούτε θα επέτρεπα στον εαυτό μου να δεχτεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε έδωσα κάποιο δείγμα ότι μερολήπτησα υπέρ ενός ή άλλου διαδίκου. Ήθελα να προσφέρω ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα απ΄ την κρίση. Γι’ αυτό δέχτηκα. Και η θέση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ακόμα πιο κρίσιμη και χρήσιμη από νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού γι’ αυτό δέχτηκα».
Από την δική του πλευρά ο Μάκης Βορίδης είπε: «για εμάς η τοποθέτηση αυτή είναι προκλητική και απαράδεκτη. Ήδη ο Πρόεδρος μας έχει στείλει επιστολή στην ΕΕ και επισημαίνει πως η τοποθέτηση πλήττει την ανεξαρτησία της Αρχής».
Η κυρία Θάνου αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ανέφερε σε δημοσιογράφους: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Από την πλευρά του Ποταμιού ο κ. Σπύρος Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι δίνει αρνητική ψήφο στην πρόταση εξηγώντας: «Δεν έχει σχέση με το πρόσωπο και την διαδρομή της στην δικαιοσύνη και την επιστημονική της κατάρτιση. Το κάνουμε γιατί υπάρχει υπέρβαση κλασικών ορίων που πρέπει να έχουμε. Ξέφυγε η πρόταση της κυβέρνησης. Δεν είναι ψύχραιμη. Δεν μελέτησε όλα τα δεδομένα που έπρεπε να λάβει για να εχει ευρύτερη στήριξη. Έχουμε πολιτική ένσταση».
Εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Δραγασάκης σημείωσε «πρέπει να σκεφτούμε το σχόλιο που έκανε ο κ. Παρασκευόπουλος για την σχέση της πολιτικής με την ανάληψη δημόσιων αξιωμάτων. Το έζησα με αφορμή τις διοικήσεις τραπεζών. Η τρόικα έλεγε ότι δεν μπορεί να αναλαμβάνουν θέση άτομα με κομματική ιδιότητα, πολιτική κλπ. Γι αυτό έφυγε η κυρία Κατσέλη καθώς θεώρησαν ότι ήταν πρόεδρος κόμματος. Αυτό το σύστημα όμως είναι διάτρητο. Το ίδιο σύστημα αποδέχθηκε τον κ. Στουρνάρα να είναι διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Χαίρομαι που σήμερα αναγνωρίζουν πως τα όρια αυτά είναι παράλογα και σκέφτονται να τα αλλάξουν. Σας εύχομαι σιδεροκέφαλη. Εκτός από το θετικό εργο που έχει η επιτροπή υπάρχουν και άλλα θέματα. Παρακαλώ τη νέα πρόεδρο να ερευνήσει περιπτώσεις που κατά την άποψή της προκαλούνται ερωτηματικά με βάσει πληροφορίες που και σε μένα έχουν έρθει ή με βάση τα δημοσιεύματα…».
Τα τελευταία λόγια του κυρίου Δραγασάκη προκάλεσαν την ενόχληση της αντιπολίτευσης και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
Ε. Βενιζέλος: Δεν τις έχετε διαβιβάσει ήδη αυτές τις πληροφορίες; Είναι σαν να λέτε ότι η επιτροπή που λειτουργεί επι των ημερών σας έχει κενά και υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση και που θα διερευνηθούν τώρα που θα αναλάβει η σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Γ. Δραγασάκης: Εφόσον με προκαλείτε διαβάζω ορισμένες υποθέσεις που θα τις βρείτε στο site της επιτροπής: Υπόθεση καλλυντικών. Έγινε καταγγελία το 2006. Βγήκε η απόφαση το 2007 αλλά ο τότε αντιπρόεδρος απουσίαζε από την διαδικασία. Η υπόθεση παραγράφεται και ο αντιπρόεδρος φεύγει και εργάζεται στο νομικό γραφείο της εταιρείας καλλυντικών. Η κυρία Θάνου θα ενημερωθεί για αυτές τις υποθέσεις και εφόσον υπάρχει ζήτημα αναψηλάφησης θα το κάνει».
Μ. Βορίδης: Την καθοδηγείτε;
Γ. Δραγασάκης: Τα έργα και οι ημέρες οι δικές σας δεν παραγράφονται. Εδώ είμαστε.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]