Παράλληλα, ζήτησε να ελέγχονται τα απόρρητα κονδύλια των υπουργείων αλλά και της ΕΥΠ από τη Βουλή, όπως θέσπισε ο ίδιος στο υπουργείο Εξωτερικών. Διαφορετικά όπως είπε θα ψηφίσει μόνο τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ για τη κριτική που ασκεί στη συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να υπόσχεται καλύτερη διαπραγμάτευση όταν επί 40 χρόνια που κυβέρνησε ούτε αυτή, ούτε το ΠΑΣΟΚ, έλυσαν το πρόβλημα.
Ακόμα ο κ. Κοτζιάς καταδίκασε την βομβιστική επίθεση κατά του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ», τονίζοντας ότι κάθε επίθεση ενάντια στην ενημέρωση είναι και επίθεση ενάντια στη Δημοκρατία.
«Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπορεί κανένας τομέας της δημόσιας ζωής που να χρηματοδοτείται από το δημόσιο προϋπολογισμό, να μην υπόκειται σε έλεγχο της Βουλής. Αν δεν υπόκειται σε έλεγχο κάποιοι φτιάχνουν παράλληλους μηχανισμούς προς τη δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.
Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός, αφού αναφέρθηκε στη δική του νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία ελέγχονται οι μυστικές απόρρητες δαπάνες του υπουργείου τόσο από ειδική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών όσο και από τη Βουλή τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να την εφαρμόσει για όλα τα υπουργεία.
«Δεν υπάρχει άλλο υπουργείο από το ΥΠΕΞ που να έχει πιο σοβαρά απόρρητα κονδύλια. Και μιλώ για υπουργεία όπως το ‘Αμυνας, Εσωτερικών, την ΕΥΠ και το υπουργείο Μακεδονίας ίσως και άλλα. Οφείλει η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα εξαπλώσει και θα εφαρμόσει ό, τι εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών για τις απόρρητες δαπάνες. Διαφορετικά οφείλω στον εαυτό μου και στην ιστορία μου να μην ψηφίσω τις απόρρητες δαπάνες των άλλων υπουργείων πέραν του ΥΠΕΞ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει ζήτημα όταν λέμε για μυστικά κονδύλια για τον έλεγχο της ΕΥΠ. Σε όλους τους νόμους της ΕΕ, είτε πρόκειται για αριστερές κυβερνήσεις, είτε σοσιαλιστικές σοσιαλδημοκρατικές ή χριστιανοδημοκρατικές, στα κοινοβούλια που είναι ανώτατος θεσμός της δημοκρατίας μας, ισχύει ότι η Εθνική Υπηρεσία κάθε κράτους υπόκειται, με την μυστικότητα που απαιτείται, στον έλεγχο της Επιτροπής της Βουλής. Επίσης και ο διοικητής της υπόκειται στον έλεγχο της Βουλής. Αυτή η αρχή πρέπει να επεκταθεί σε κάθε θεσμό, είτε λέγεται κρατική ασφάλεια είτε στρατός ο οποίος έχει είδος ή παραείδος μυστικών υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Αναφερόμενος στον νέο προϋπολογισμό, ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι τον στηρίζει, γιατί έχει αναπτυξιακό σχέδιο, κοινωνική δικαιοσύνη και μηχανισμό προώθησης της οικονομίας.
«Αυτά τα τρία είναι τα τρία κριτήρια που πρέπει ο καθένας με το χέρι στη καρδιά να στηρίζει αυτό προϋπολογισμό», πρόσθεσε.
Ο κ. Κοτζιάς απάντησε και στη κριτική που δέχεται από τη ΝΔ για την «συμφωνία των Πρεσπών», λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον ότι κάποιοι λένε ότι εμείς θα κάνουμε καλύτερη διαπραγμάτευση. Και αναρωτιέμαι, 40 χρόνια γιατί δεν την κάνανε; τους απαγόρευσε κανείς;
Είναι σαν τους συζύγους που αφού έχουν καταστρέψει τον γάμο τους λένε, κάνεις μια αρχή ακόμα γιατί θα τα καταφέρω καλύτερα. Μα 40 χρόνια κύριοι δοκιμαστήκατε και δεν κάνατε καλύτερη διαπραγμάτευση».
Και ο κ. Κοτζιάς συνέχισε:
«Το 1977 διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ το θέμα της γλώσσας στον ΟΗΕ και το έχασε πανηγυρικά. Γιατί να τους εμπιστευτούμε ότι θα διαπραγματευτούν τώρα καλύτερα; Και να τους αναθέσουμε να διαπραγματευτούν καλύτερα, αλλά το 1984 όταν συζητούνταν η «μακεδονική γλώσσα», σε εισαγωγικά από μένα, και οι συντομογραφίες και συντμήσεις αυτής της χώρας, τι έκαναν τα δύο κόμματα της εποχής στη περίοδο Μητσοτάκη και Παπανδρέου; Δεν πήγαν στη Διαπραγμάτευση».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε και στον τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που νωρίτερα είχε κάνει λόγο για συναλλαγή της «συμφωνίας των Πρεσπών» με την μη περικοπή των συντάξεων.
«Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι εδώ έγινε μια συναλλαγή. Να πάρω τα επιχειρήματα της ΝΔ και να τα υιοθετήσω. Μπάχαλο κάνατε το συνταξιοδοτικό, μπάχαλο κάνατε τη «συμφωνία των Πρεσπών», δεν την έκανα εγώ καλά. Σύμφωνοι, αλλά γίνεται συναλλαγή σε δύο κακά πράγματα; Κάτι παίρνεις από τη συναλλαγή» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε:
«Τίποτα δεν παραδέχονται ότι έγινε καλό. Γιατί τόσο φοβικοί; Γιατί δεν μπορούν να φανταστούν μια εξωτερική πολιτική η οποία παλεύει για τα δίκαια της χώρας χωρίς κόμπλεξ και χωρίς να υποχωρήσει σε κανέναν».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]