Μέσα σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό δύο χιλιάδων ανδρών, με 34 διμοιρίες ΜΑΤ, δύο «αύρες» και υδροφόρα οχήματα της Αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, προληπτικές προσαγωγές και αυστηρό «face control» για την είσοδο, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο θύμιζε «φρούριο» για την ομιλία του πρωθυπουργού και ενώ πριν αυτή ξεκινήσει υπήρξε τηλεφώνημα – φάρσα για βόμβα.
Συνεχίζοντας το αφήγημα της εξόδου από το Μνημόνιο και επαναλαμβάνοντας τις γνωστές εξαγγελίες για τη μείωση φόρων και εισφορών και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, μαζί με τη μη περικοπή των συντάξεων που η ίδια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είχε ψηφίσει και μάλιστα δύο φορές, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να πείσει ότι οι δεσμεύσεις του έχουν γίνει πράξη και ότι η κυβέρνηση των «100 ημερών» «έβγαλε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και του λαού» και ότι αισθάνεται δικαιωμένη που «κράτησε την κοινωνία όρθια», «προστάτευσε τους πιο αδύναμους», «μοίρασε δίκαια τα βάρη» κ.λπ. Αναγκάζοντας έτσι τους πολίτες που τον άκουγαν να διερωτώνται μήπως ζουν σε άλλη χώρα.
Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε για μια ακόμα φορά να κάνει το μαύρο άσπρο, παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα για τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του που δεν υπάρχουν και προσπαθώντας να κοροϊδέψει για μια ακόμα φορά το εκλογικό ακροατήριο υποσχόμενος ξανά νέες παροχές και εμφανίζοντας ως τέτοιες ακόμα και την υποχρεωτική συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα έγινε φέτος με τα αναδρομικά των ενστόλων ή πέρυσι με τα αναδρομικά από τις εισφορές υγείας. Ακόμα και 13η σύνταξη είπε ότι έδωσε αναφερόμενος στο εφάπαξ βοήθημα του 2016 και διαφημίζοντας και πάλι τα ψίχουλα που μοιράζει ως κοινωνικό μέρισμα.
Στο πλαίσιο αυτό απαρίθμησε τις παρακάτω δεσμεύσεις, οι οποίες, όπως είπε, τηρούνται στο ακέραιο. Εχουν έτσι ήδη νομοθετηθεί, όπως ανέφερε, γιατί «ήταν δίκαια και έγιναν πράξη»:
– Η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
– Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
– Η στήριξη των νέων, με την επιδότηση κατά το ήμισυ των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
– Η αναβάθμιση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», με την πρόσληψη 3.200 υπαλλήλων.
– Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% κάθε χρόνο για την επόμενη τετραετία.
Προστίθενται επίσης:
– Η κατάργηση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις για το 2019, που αφορά 1,4 εκατομμύρια συμπολίτες.
– Η αύξηση στις συντάξεις για 620.000 συμπολίτες μας, με βάση το νέο ασφαλιστικό.
-Η καταβολή των αναδρομικών, που ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στους ένστολους και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο.
– Και, φυσικά, η απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ σε 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.
Προχωρώντας σε απολογισμό του υποτιθέμενου «έργου» της απερχόμενης κυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «συγκρούστηκε μετωπικά με το σάπιο καθεστώς της μαύρης και αδήλωτης εργασίας», όταν η μερική απασχόληση και οι ευέλικτες μορφές εργασίας έχουν γίνει κανόνας, ενώ έκανε λόγο για «πάρτι στην υγεία, μίζες και δωράκια μεγαλοστελεχών του φαρμάκου προς πολιτικούς» και για τη μεγάλη φοροδιαφυγή, για την οποία ωστόσο ο ίδιος δεν έκανε τίποτα προκειμένου να την αντιμετωπίσει.
Εξάλλου, αναφερόμενος στο ζήτημα των Σκοπίων κατηγόρησε για «σκοτάδι, μίσος, εθνικισμό και πατριδοκαπηλία» όσων αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών, μίλησε για «ακροδεξιούς», για «φασίστες που σκορπίζουν το μίσος και το διχασμό» και για «αυτούς που με το ένα χέρι κραδαίνουν τον ήλιο της Βεργίνας και στο άλλο έχουν πάνω στο δέρμα τους τον αγκυλωτό σταυρό», ενώ προσπάθησε να οικειοποιηθεί τον πατριωτισμό αποκλειστικά για λογαριασμό της Αριστεράς, ξεκινώντας από το ΕΑΜ και φθάνοντας μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]