«Δεν είναι μόνο οι οικονομικοί δείκτες που πιστοποιούν το πέρασμα στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι και οι κοινωνικοί δείκτες», είπε ο πρωθυπουργός.
«Το σημαντικότερο είναι να έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής και ταυτόχρονα να έχεις προστατέψει τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε.
Στην οικονομία τα στοιχεία είναι πλέον πολύ ενθαρρυντικά, καθώς έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμούς άνω του 2% και αποκτούμε διαρκώς νέα δυναμική, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται. Η ανεργία μειώνεται. Σήμερα είναι στο 18,9%, 8% κάτω από το μέγιστο του 27% περίπου πριν από τέσσερα χρόνια. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υγιή, πλεονασματικά και πάνω απ’ όλα, αξιόπιστα διεθνώς. Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης.
Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας.
«Η Ελλάδα είναι σήμερα μια νέα οικονομία»
«Η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία και νομίζω αυτό δεν έχει επικοινωνηθεί όσο θα έπρεπε» είπε ο πρωθυπουργός.
Ως στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια νέα οικονομία ανέφερε:
την ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών,
την συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος,
την εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών,
το άνοιγμα των αγορών,
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
την απλοποίηση και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων,
τη γενικότερη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος,
τη διαφάνεια στα δημόσια συστήματα προμηθειών και συμβάσεων,
την ορθολογικότερη επανασχεδίαση των κοινωνικών προγραμμάτων,
την αποκατάσταση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.
Σήμερα, περίπου 3,5 μήνες, μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση προχωρά με το δικό της, πλέον, σχέδιο υπέρ των πολλών, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε ότι «ο ΟΟΣΑ μας απέδωσε την πρωτιά στην εφαρμογή δραστικών μεταρρυθμίσεων και πλέον όλοι, διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που συντελέστηκε αυτά τα τριάμισι χρόνια».
«Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού», είπε και συνέχισε:
Επιγραμματικά αναφέρω:
την προστασία της πρώτης κατοικίας,
την επέκταση των επιδομάτων αλληλεγγύης,
τις φορολογικές διευκολύνσεις,
την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας
την καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας,
την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα,
τα σχολικά γεύματα,
τους βρεφονηπιακούς σταθμούς
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]