Οι διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας δεν πείθουν πλέον -όπως δείχνουν οι μετρήσεις- ούτε τους ίδιους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα σενάρια για εκλογές τον Μάρτιο ή ακόμα και τον Φεβρουάριο τροφοδοτούνται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, από όπου και επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες, επειδή η κυβέρνηση δεν θα αντέξει μέχρι τον Μάιο και πολύ περισσότερο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Ο πρωθυπουργός δεν θα λάβει οριστικές αποφάσεις πριν από τις μετρήσεις του Δεκεμβρίου. Τότε, εκτιμούν οι συνεργάτες του, οι εξαγγελίες του θα έχουν πάρει το δρόμο τους και θα έχουν ήδη προεξοφληθεί από την κοινή γνώμη και η σκανδαλολογία θα έχει επίσης παίξει το δικό της ρόλο.
Η λογική όσων προχωρούν στην εισήγηση για εκλογές πριν από τον Μάιο είναι ότι η δυναμική της θετικής δημοσιότητας στην οικονομία που προσπαθεί να επιβάλει -ανεπιτυχώς ως τώρα- η κυβέρνηση δεν θα αντέξει πολύ και η δοκιμασία της συμφωνίας των Πρεσπών, που αναμένουν στο Μαξίμου να αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου, καθιστά τους επόμενους δύο μήνες διάστημα με πολλούς κινδύνους και όχι με προοπτική δημοσκοπικής ανάκαμψης για το κυβερνών κόμμα.
Ενδεικτικά, ήδη οι Ευρωπαίοι -που θέλουν θετικές ειδήσεις στην ευρωζώνη τουλάχιστον ως στις ευρωεκλογές του Μαΐου- προειδοποίησαν για καθυστερήσεις σε σειρά μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις.
Ολος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ΑΝ.ΕΛ. αναμένουν την απόφαση του πρωθυπουργού να δώσει (όπως φέρεται να επιμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) ή να μη δώσει (όπως φέρεται να εισηγείται ο Νίκος Παππάς και άλλα πρόσωπα του στενού κύκλου του κ. Τσίπρα) χρόνο στην οικονομία.
Περιβάλλον Καραμανλή για πρόταση Σαμαρά για την Προεδρία: Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση
Κριτήριο θα αποτελέσει και η επίδραση που θα έχουν στην κοινή γνώμη η συμφωνία των Πρεσπών και η συμφωνία με την Εκκλησία, αν και το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου δείχνει ήδη να έχει χάσει τη δυναμική του, μετά την έντονη αντίδραση των μητροπολιτών, των κληρικών αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών τα σενάρια που συνεχίζουν να κυκλοφορούν περί μη ψήφισής της από την παρούσα Βουλή διαψεύδονται κατηγορηματικά από κυβερνητικές πηγές.
Ακόμα και αν αποτελεί προφανές δέλεαρ για τον πρωθυπουργό η συμφωνία να κυρωθεί από την νέα κυβέρνηση, υπολογίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αλλάξει τη σημερινή του απόφαση και θα υποχρεωθεί στην πρώτη του μετεκλογική ήττα ως πρωθυπουργός, η προσωπική δέσμευση που φέρεται να έχει δώσει ο πρωθυπουργός προς την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ότι θα είναι εκείνος που ως πρωθυπουργός θα περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών είναι ισχυρότερο χαρτί για το παρόν αλλά και για το μέλλον του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμφισβητούν τις μετρήσεις
Το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ήδη επιχειρήσει να αμφισβητήσει και να καταγγείλει τις δημοσκοπήσεις αυτές και θα το κάνει με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες ημέρες, αφήνοντας υπονοούμενα για πολιτικά παιχνίδια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Με παρεμβάσεις όπως αυτή του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη που είπε στη «Νέα Σελίδα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κομματικά επιτελεία έχουν άλλες δημοσκοπήσεις στα χέρια τους, «κρυφές», που παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα για την κυβέρνηση, προσπαθούν να τις καταστήσουν αναξιόπιστες.
Στο πλαίσιο του πολέμου των εντυπώσεων, πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει παραγγείλει μετρήσεις από εταιρίες στις οποίες δείχνει μεγαλύτερη… εμπιστοσύνη, για να αποτελέσουν τις επόμενες ημέρες το «επικοινωνιακό αντίβαρο» στο σημερινό κλίμα. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι η επιχείρηση ανύψωσης ηθικού προς στελέχη και κομματικό ακροατήριο, με στοχευμένες διαρροές όπως ότι το Μαξίμου περιμένει σαφή βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης στις μετρήσεις του Δεκεμβρίου, αλλά ακόμα περισσότερο του Φεβρουαρίου, που η κοινή γνώμη θα έχει εμπεδώσει τις κυβερνητικές κινήσεις στην οικονομία αλλά και άλλους τομείς.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]