Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι είναι προβληματικό νομικά και ιστορικά το μέρος της συμφωνίας που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία δηλώνοντας σαφώς: «Συμφωνία δεν υπάρχει, είναι μια δήλωση προθέσεων και από ανθρώπους που δεν έχουν αρμοδιότητα. Πρέπει να αποφασίσει η Σύνοδος της Ιεραρχίας και η Βουλή».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η συμφωνία προθέσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο δεν έχει πρακτικά, δημοσιονομικά κανένα αποτέλεσμα.
«Είναι εύλογη η αναταραχή και η ανασφάλεια που υπάρχει στις τάξεις του κλήρου», σημείωσε.
Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν συντρέχουν οι λόγοι για να γίνει». «Η αναθεώρηση έχει χρησιμοποιηθεί από τον κ. Τσίπρα ως ένα μικρό καρότο, όταν το χρειάζεται. Τώρα ρίχνεται αυτό ως κάρβουνο καθ’ οδόν προς τις εκλογές. Δεν υπάρχει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού που χρειάζεται για να προχωρήσει», ανέφερε.
Ειδικότερα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε: «Η αποσύνδεση με τη διάλυση της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια τώρα. Είμαι υπέρ της λύσης, της έμμεσης εκλογής, είτε με απλή πλειοψηφία, είτε με τη συμμετοχή, για παράδειγμα, δημάρχων στη διαδικασία».
Με «αγκάθια» η έξοδος των κληρικών από το Δημόσιο
Προβλήματα με τους δανειστές, τη Eurostat και την ίδια την Εκκλησία αναμένεται να δημιουργήσει η «έξοδος» των κληρικών από το Δημόσιο με προοπτική, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, να μείνει χώρος για 10.000 νέες προσλήψεις, έστω και αν τις τοποθέτησε χρονικά από το 2020.
Σε πρώτη ανάγνωση η Ελλάδα ως το 2022 θα πρέπει για το Δημόσιο να τηρεί τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση. Θεωρητικά λοιπόν η αποχώρηση 9.500 των υπηρετούντων σήμερα κληρικών (έναντι 10.400 οργανικών θέσεων) μπορεί να δώσει το περιθώριο 10.000 προσλήψεων σε ένα ή περισσότερα χρόνια ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου.
Φυσικά και δεν θα διαφύγει την προσοχή των θεσμών ότι η θεωρητική αποχώρηση των κληρικών από το μισθολόγιο του Δημοσίου δεν θα οδηγήσει σε κέρδος αλλά σε επιπλέον δαπάνη τους προϋπολογισμούς.
Το δημοσιονομικό
Τούτο διότι αν τελικά η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης περάσει και ισχύσει, το πρώτο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί είναι το δημοσιονομικό. Τυπικά το κονδύλι μισθοδοσίας – συντάξεων του Δημοσίου θα μειωθεί κατά 200 εκατ. ευρώ, αλλά αν γίνουν οι 10.000 προσλήψεις έστω και από το 2020, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, το Δημόσιο θα πληρώνει τα ίδια ή και λίγο λιγότερα χρήματα για τους νεοπροσληφθέντες. Παράλληλα βέβαια με τη «διευθέτηση» για τους κληρικούς, θα αυξάνει τις συνολικές δαπάνες της μέσω της επιχορήγησης προς την Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία θα καταβάλλει -με κάποιον τρόπο- τους μισθούς και τις συντάξεις στους κληρικούς .
Στέφανος Κασσελάκης: Αύριο «γεννιέται» το πιο συμμετοχικό κόμμα στη χώρα
Το θέμα που θα τεθεί από τους δανειστές είναι ότι στο συνολικό «λογαριασμό» των δαπανών της Ελλάδας το κονδύλι -τελικά- θα εγγράψει 200 εκατ. ευρώ παραπάνω, τα οποία θα πρέπει να είναι διασφαλισμένα να δίνονται από το υπερπλεόνασμα.
Στατιστικός κώδικας
Ενα δεύτερο θέμα, περισσότερο τεχνικό, είναι αν έχει το δικαίωμα επιχορήγησης το Ελληνικό Δημόσιο στην Εκκλησία της Ελλάδος. Με βάση το στατιστικό κώδικα της Ε.Ε. (ESA 2010) που ακολουθεί και η χώρα μας, ένα κράτος-μέλος μπορεί να επιχορηγεί ΝΠΔΔ (όπως είναι η Εκκλησία), στα οποία έχει και τη διοίκηση. Με άλλα λόγια, μπορεί, εκτός από το να πληρώνει, να διορίζει και να απολύει διοικήσεις και υπαλλήλους, κάτι που όπως είναι προφανές δεν ισχύει με την Εκκλησία της Ελλάδος. Επίσης, για τους κληρικούς, παρότι μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ισχύει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση, αφού γενικά η Εκκλησία της Ελλάδος έχει θεσμοθετήσει το «αυτοδιοίκητο» που έχει κυρωθεί και με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αυτοί είναι οι μισθοί των κληρικών: Από τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι το νέο παπά
Οι μισθοί των ιερέων ποικίλουν ανάλογα με το αξίωμα, ενώ πολλοί από αυτούς σήμερα λειτουργούν σε δύο και τρεις ενορίες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων» οι μισθοί των ιερέων όπως διαμορφώνονται σήμερα είναι:
Μισθό 2.600 ευρώ έχει ο Αρχιεπίσκοπος
2.210 ευρώ παίρνει ο Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης
1.820 ευρώ παίρνει ο τιτουλάριος Επίσκοπος και βοηθός Επίσκοπος
Επίδομα
75 ευρώ παίρνουν οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος
40 – 45 ευρώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος
Οι κληρικοί παίρνουν
678 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος ιερέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
1.032 ευρώ με 10 χρόνια προϋπηρεσία
1.410 ευρώ με 30 χρόνια προϋπηρεσία
644 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος κληρικός απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης
1.099 ευρώ με 30 έτη προϋπηρεσίας
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]