Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε ότι η χώρα «έχει πολιτικό ρίσκο Τσίπρα –Καμμένου» και ότι «δεν αντέχει την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας». Χρέωσε τη «μεγάλη αποτυχία» του 3ου προγράμματος «πρωτίστως στον κ. Τσίπρα», αλλά επέκρινε και τους Ευρωπαίους που «έσπευσαν να πανηγυρίζουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωσή του» ενώ απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που ήταν να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. «η χώρα πληρώνει και σήμερα πολύ βαρύ τίμημα από την παραμονή Τσίπρα στην εξουσία» και η «πολιτική επανεκκίνηση θα της επιτρέψει να γυρίσει σε τροχιά κανονικότητας, γρήγορης ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και προσέλκυσης επενδύσεων».
«Αυτά είναι τα μεγάλα ζητούμενα και όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα πετύχει τόσο θα πληρώνουμε παράπλευρες απώλειες και στο κόστος δανεισμού της χώρας και στο Χρηματιστήριο και στις τράπεζες», πρόσθεσε.
Για το Σκοπιανό υπογράμμισε πως εάν ο πρωθυπουργός είχε αφουγκραστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού δεν θα είχε προχωρήσει στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και χαρακτήρισε την εκχώρηση «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας «πολύ σημαντική εθνική οπισθοχώρηση, που δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει καμία προηγούμενη κυβέρνηση». Τόνισε ότι τα πρακτικά στη γειτονική χώρα είναι «εξόχως αποκαλυπτικά για τη βιασύνη της γειτονικής πλευράς να κλείσει τη συμφωνία, με τον κ. Τσίπρα διότι προφανώς είναι βολικός», ενώ επανέλαβε πως η Ν.Δ. δεν θα την κυρώσει ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή και ξεκαθάρισε πως εάν δεν αλλάξει το Σύνταγμα στη γειτονική χώρα «δεν θα υπάρχει συμφωνία, άρα θα ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση από την αρχή».
Προειδοποίησε πάντως ότι όσο προχωρούν τα βήματα της συμφωνίας τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ανατροπή τετελεσμένων ειδικά σε ό,τι αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ υπενθύμισε πως η Ν.Δ. έκανε πρόταση δυσπιστίας για να θέσει όλους προ των ευθυνών τους» και άσκησε σκληρή κριτική στον Πάνο Καμμένο λέγοντας: «Οταν είχε τη δυνατότητα να μη στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία στην πρόταση δυσπιστίας την οποία καταθέσαμε, δεν το έκανε. Προτίμησε, για άλλη μια φορά, να κρατήσει την καρέκλα του, από το να ρισκάρει να διαταράξει αυτήν την ανίερη συμμαχία την οποία έχει υπογράψει με τον κ. Τσίπρα».
Απαντώντας στον Δημήτρη Τζανακόπουλο τόνισε ότι «αυτός κυβερνά με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου και το να χαρακτηρίζει τη Ν.Δ. και εμένα προσωπικά ως ακροδεξιό είναι τουλάχιστον ανέκδοτο».
Καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι αντιλαμβάνεται και τη συνταγματική αναθεώρηση με όρους απόλυτης εργαλειοποίησης, εκτιμώντας ότι «όπως θα ξεκινήσει η διαδικασία από τον κ. Τσίπρα δεν θα έχει τα εχέγγυα της ποιότητας και της αντικειμενικότητας που απαιτείται για να γίνει μία ειλικρινής συζήτηση».
ΕΣΥ: Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ριζικές αλλαγές - Τι αποκάλυψε ο Θεμιστοκλέους
Τάχθηκε κατά της αλλαγής του άρθρου 3 για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας σημειώνοντας ότι ένας «τεχνητός διαχωρισμός» ικανοποιεί μόνο κάποιες αριστερόστροφες ιδεολογικές τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να συζητήσει οποιαδήποτε αναθεώρηση εάν δεν συμπεριλαμβάνει εμβληματικά άρθρα, όπως το άρθρο 16. «Δεν γίνεται η χώρα μας να είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας νοοτροπίας την οποία έχουν αφήσει πίσω τους ακόμη και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα. Μέχρι και η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο και η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό τόνισε ότι «συνδυάζει την ιδεοληψία, την ανικανότητα, την αδιαφάνεια και τον κυνισμό αυτής της ετερόκλητης παρέας που μας κυβερνά σήμερα», ενώ για τη δημόσια ασφάλεια καταλόγισε στην κυβέρνηση «μία ανεξήγητη -ενδεχομένως και εξηγήσιμη κατά άλλους- ανοχή στους κάθε είδους Ρουβίκωνες, στους μπαχαλάκηδες οι οποίοι τα σπάνε, καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους και κινούνται χωρίς ποτέ να υποστούν τις συνέπειες του νόμου» και διαβεβαίωσε πως η Ν.Δ. έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τα ζητήματα της ασφάλειας και δεν πρόκειται να κάνει «καμία απολύτως έκπτωση».
Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι εντός των επόμενων δέκα ημερών θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις της Ν.Δ. για τις περιφέρειες, προαναγγέλλοντας πάντως στήριξη του Αλ. Καχριμάνη στην Ηπειρο, αλλά και όλων των εν ενεργεία περιφερειαρχών που έχουν εκλεγεί με τη σημαία της Ν.Δ. Υπογράμμισε παράλληλα ότι από τα στελέχη που είναι σε κομματικές θέσεις υπάρχει μία λογική απαίτηση να συντάσσονται επί της αρχής με τις κεντρικές επιλογές του κόμματος.
Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια προανήγγειλε σημαντική ανανέωση σημειώνοντας ότι αναζητείται η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ έμπειρων και νέων στελεχών.
Εστειλε όμως αυστηρό μήνυμα προς όσους δηλώνουν ήδη υποψήφιοι προειδοποιώντας ότι «όλοι αξιολογούνται για την πολιτική τους δράση από τώρα μέχρι τις εκλογές διότι υπάρχουν κανόνες, διαδικασίες και συμπεριφορές οι οποίες πρέπει να τηρούνται».
Διευκρίνισε ότι πέραν των εν ενεργεία βουλευτών που είναι αυτοδικαίως υποψήφιοι, όλοι οι υπόλοιποι κρίνονται και τόνισε ότι ο «ανταγωνισμός» για τα ψηφοδέλτια είναι θετικός για το κόμμα υπό την προϋπόθεση ότι «είναι κόσμιος, δεν υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη μέση και δεν ξεπερνά τα όρια της καλώς εννοούμενης πολιτικής άμιλλας».
«Δεν θα στερήσω από κανέναν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να λέει “θέλω να είμαι υποψήφιος”. Αλλά, όταν κάποιος λέει ότι “είμαι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και έχω εξασφαλίσει το οκ του κόμματος», αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη Ν.Δ. και μάλλον προσμετράται στα αρνητικά και όχι στα θετικά», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]