Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα θεωρούν δεδομένη την επικράτηση του «ναι», αλλά αγωνιούν για το αν η συμμετοχή θα κυμανθεί στα επίπεδα του 50% συν 1, δηλαδή θα πάνε να ψηφίσουν σύμφωνα με τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους περίπου 900.000 Σκοπιανοί, ώστε να είναι έγκυρο. Με δεδομένο ότι στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν λίγοι περισσότεροι από 1.200.000 ψηφοφόροι, αυτός δεν είναι ένας εύκολος στόχος.
Το Μαξίμου, αν και έχει πάρει διαβεβαιώσεις όπως και η διεθνής κοινότητα ότι και άκυρο να είναι το δημοψήφισμα τα Σκόπια θα προχωρήσουν στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών και εκλογών αν χρειαστεί, δεν θέλει ούτε καν να σκέπτεται το σενάριο η συμφωνία των Πρεσπών να μην περάσει και να μην έρθει ποτέ προς κύρωση στην Αθήνα.
Ο κ. Τσίπρας έχει συνδέσει τους επόμενους μήνες στη διακυβέρνηση με το χαρτί του Σκοπιανού. Αν η συμφωνία των Πρεσπών παγώσει στα Σκόπια, τότε φοβάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μετατραπεί σε παράγοντα έντονης αποσταθεροποίησης και πρόκλησης άμεσων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Κατά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έγινε κοινωνός του έντονου ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας και ιδίως των ΗΠΑ και των Γερμανών για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, στους οποίους υποσχέθηκε -μέσω της συνέντευξής του στη «Wall Street Journal»- ότι «δεν θα παίξει παιχνίδια» αλλά και ότι θα προχωρήσει στην άμεση κύρωση της συμφωνίας εφόσον έρθει στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι οι Σκοπιανοί έχουν υλοποιήσει τις δικές τους δεσμεύσεις. Ακόμα και αν αυτό είναι το όχημα για τις πρόωρες εκλογές, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τον πρωθυπουργό και ως τέτοιο το διαχειρίζονται. Ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να ανεβάσει στο προεκλογικό μπαλκόνι την «επίλυση του Σκοπιανού», που θα είναι το δεύτερο βασικό του επιχείρημα μετά την «έξοδο από τα Μνημόνια», και τα δύο αναντίστοιχα με την πραγματικότητα.
Σημειώνεται πάντως πως στο Μαξίμου δεν επιθυμούν ο κ. Ζάεφ να φέρει θριαμβευτικό αποτέλεσμα αύριο, για δύο λόγους:
Πρώτον, επειδή αυτό μπορεί και να σημαίνει ότι θα προχωρήσει γρήγορα στα επόμενα βήματα και ενδεχομένως η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει προς κύρωση στην Αθήνα νωρίτερα από ό,τι υπολογίζει το Μαξίμου, ίσως και εντός του 2018.
Δεύτερον, ένα θριαμβευτικό αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να «καθαρίσει» και με τα εσωτερικά του προβλήματα θα καταστήσει τον Σκοπιανό πρωθυπουργό ως τον ισχυρό παράγοντα για τον οποίο η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελέσει διαβατήριο για τα σαλόνια της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, έναντι του απερχόμενου Ελληνα πρωθυπουργού, επικεφαλής μιας κυβέρνησης που φεύγει όπου η δοκιμασία της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελέσει την τελευταία του πράξη πριν από τις εκλογές.
Το «ναι» στο δημοψήφισμα που θα γίνει αύριο στα Σκόπια, όσο και αν διαβάζεται ως περίεργο, είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα και για τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ., κάτι που δεν συνέβαινε πριν από λίγο καιρό, όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διαβεβαίωνε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα προς κύρωση, καθώς θα «κολλούσε» στα Σκόπια.
Τώρα πλέον το γυαλί με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ραγίσει και όσο κι αν η σχέση Τσίπρα – Καμμένου παραμένει ανεπηρέαστη, οι ΑΝ.ΕΛ. του 0,6% στις δημοσκοπήσεις έχουν ανάγκη μία «ηρωική ενέργεια» όπως η πτώση της κυβέρνησης και η καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να παίξουν τις λίγες πιθανότητες που έχουν να πιάσουν το όριο εισόδου στη Βουλή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο κ. Καμμένος και οι επιτελείς του υπολογίζουν ότι αν περάσει από τα Σκόπια η συμφωνία και έρθει στην Αθήνα, αποχωρώντας από την κυβέρνηση πριν από τη διαδικασία στη Βουλή μπορεί να χάσουν και άλλους βουλευτές ή στελέχη (Κουίκ, Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις έχουν ήδη διαφωνήσει με την κεντρική γραμμή, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος λέγεται ότι είναι και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά) αλλά πλέον δεν έχουν άλλο δρόμο.
Πέραν του παιχνιδιού που ήδη παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ., τα ίδια τα στελέχη τους γνωρίζουν και αποδέχονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως αν φτάσουν στις επόμενες κάλπες αγκαλιά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τότε οι πιθανότητές τους να πιάσουν το 3% -σε ένα κλίμα απόλυτης πόλωσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. όπως εκτιμάται ότι θα είναι το κλίμα των επόμενων εκλογών- θα γίνουν ελάχιστες, αν όχι μηδαμινές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]