Πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας είχαν συνεχείς συζητήσεις αυτές τις ημέρες, ακριβώς για να καταλήξουν σε μία συμφωνημένη τακτική που θα τους οδηγήσει μέχρι τις ημέρες κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Τα δεδομένα είναι πολύ αρνητικά και για τους δύο, περισσότερο για τον κ. Καμμένο. Η αλλαγή κλίματος που ανέμεναν στις δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ δεν σημειώθηκε και δεν αναμένεται. Οι πολίτες δεν… αγοράζουν το success story της εξόδου από τα Μνημόνια, τα όσα συμβαίνουν, θετικά ή αρνητικά, δεν προκαλούν μεγάλες μετακινήσεις και αλλαγές, οι πολίτες δείχνουν να έχουν αποφασίσει τη στάση τους στις επόμενες εθνικές εκλογές κατά μεγάλο ποσοστό και το πολιτικό σκηνικό έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά παγίωσης των συσχετισμών, με βασικά ερωτηματικά το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ξεπεράσει το 25% και αν το κατώφλι της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ. θα είναι πάνω ή κάτω από το 34%-35%, στοιχείο που εξαρτάται από τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή και το ποσοστό της αποχής.
Ωστόσο, το προβάδισμα της Ν.Δ. δεν απειλείται και ταβάνι για τον ΣΥΡΙΖΑ -όπως έχουν διαμηνύσει οι δημοσκόποι και στο Μαξίμου- είναι το ψαλίδισμα της διαφοράς, με στόχο να μην καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αυτοδυναμία. Για τους ΑΝ.ΕΛ. οι μετρήσεις επιβεβαίωσαν τη δημοσκοπική τους εξαΰλωση. Τις λίγες πιθανότητες που έχουν για να πιάσουν το όριο εισόδου στην επόμενη Βουλή οφείλουν να τις εξαντλήσουν σε πολύ λίγο χρόνο. Αν δεν κινηθούν γρήγορα, σύντομα θα αρχίσει το γαϊτανάκι των στελεχών που θα αποχωρούν και θα εντάσσονται σε άλλες δυνάμεις, ώστε να έχουν πιθανότητες εκλογής. Ηδη, με αφορμή τη θετική τους στάση έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις και Κουντουρά εμφανίζονται ως πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται να προσεγγίσει, ενώ τις τελευταίες μέρες έχει επανεμφανιστεί και το σενάριο της κοινής καθόδου ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. στις εκλογές. Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση μετρά ήδη αντίστροφα και εύχεται να μην υπάρξει κάποιο γεγονός που θα την αναγκάσει να κάνει εκλογές νωρίτερα.
Τα περί «δοκιμασίας» στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και πολύ περισσότερο στις σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες ήταν άλλη μία παράσταση των δύο συγκυβερνητών, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι υπαρκτά και οι πιέσεις μεγάλες. Ο κ. Τσίπρας έχει προβλήματα στο εσωτερικό του από στελέχη που του λένε ότι η συμπόρευση με τους ΑΝ.ΕΛ. κάνει ζημιά στον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καμμένος έχει στελέχη που τον πιέζουν να εγκαταλείψει την κυβέρνηση μια ώρα νωρίτερα μπας και… σωθούν, αλλά οι δεσμοί ανάμεσά τους είναι πολύ ισχυρότεροι αυτών των αντιδράσεων.
Ως εκ τούτου, το διαζύγιο θα προέλθει -όπως συγκεκαλυμμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής με τη φράση «σε ό,τι αφορά το θέμα των Πρεσπών συμφώνησαν ότι θα επανέλθουν σε αυτό τον ερχόμενο Μάρτιο»-, αλλά θα είναι συναινετικό και καλά… σκηνοθετημένο, ώστε να οδηγήσει συντεταγμένα στις επόμενες κάλπες τα δύο κόμματα που ενώπιον της κοινής γνώμης θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν την κατάσταση δραματοποιημένη. Το έχουν άλλωστε ξανακάνει.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Σε αυτό το κλίμα, οι μεταφορείς της γραμμής του Μαξίμου ήδη τροφοδοτούν τη δημόσια συζήτηση με επιχειρήματα όπως «ο Τσίπρας προσπαθεί να βρει λύση να συνεχίσουν μαζί με τον Καμμένο, αλλά εξηγεί ότι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα» ή «γιατί οι ΑΝ.ΕΛ. επιτέθηκαν στον Κοτζιά όταν την ίδια εκτίμηση περί κύρωσης της συμφωνίας από αυτή τη Βουλή χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. έχουν κάνει πριν τον Κοτζιά τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Τζανακόπουλος;» ή «αυτό που συνέβη ανάμεσα στις δηλώσεις Καμμένου ότι ο Κοτζιάς είναι ο καλύτερος υπουργός Εξωτερικών και του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, ως σήμερα που οι ΑΝ.ΕΛ. επιτίθενται κατά του υπουργού Εξωτερικών είναι τα μηδενικά ποσοστά των ΑΝ.ΕΛ. στις δημοσκοπήσεις». Και όλα αυτά μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στους δύο άνδρες όπου -σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου- Τσίπρας και Καμμένος τα βρήκαν και συμφώνησαν ως τον Μάρτιο να μην «επιτρέψουν να αποτελέσει η συμφωνία των Πρεσπών ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τόσο την πρόταση του κ. Καμμένου για δημοψήφισμα όσο και την αναβολή κύρωσης της συμφωνίας ώστε να κυρωθεί από τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές, δηλαδή την κυβέρνηση της Ν.Δ. ή την κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., ώστε να έρθει σε δύσκολη θέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον κ. Καμμένο ότι είναι πολύ κρίσιμο για τη χώρα και τις σχέσεις της με τους εταίρους και συμμάχους της η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί και από την Ελλάδα και να μην μπει σε περιπέτειες εφόσον όλα δείχνουν ότι οι Σκοπιανοί θα την κυρώσουν και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί σε αυτή τη Βουλή με τη δική τους κυβέρνηση.
Μετά από όλα αυτά και με δεδομένο ότι η ίδια η ανακοίνωση του Μαξίμου μιλά για τον Μάρτιο, όλα δείχνουν ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πορεύονται για εθνικές εκλογές τον Μάιο μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, με όχημα την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το σενάριο προβλέπει και ο Πάνος Καμμένος να μείνει συνεπής με την πάγια θέση του εναντίον της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και να μπορεί να κατέβει στις εκλογές με το επιχείρημα ότι δεν κύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πράξει αυτό που υποσχέθηκε σε ΗΠΑ και Γερμανία, παίζοντας στο προεκλογικό μπαλκόνι το ρόλο του κόμματος που μετά την «έξοδο από τα Μνημόνια» πέτυχε και τη «λύση του Σκοπιανού».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]