Επανέλαβε πως η συζήτηση πλέον δεν διεξάγεται με μνημονιακούς όρους και σημείωσε πως θα «είναι πολύ καλό μέχρι τις 15 Οκτωβρίου -οπότε και συζητιούνται οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί- να υπάρξει συναίνεση ή και ανοχή» για τη μη περικοπή των συντάξεων.
Ο κ. Βούτσης είπε πως θα γίνει δεκτή η λογική του επιχειρήματος της ελληνικής κυβέρνησης που αποδεικνύει ότι οι περικοπές δεν είναι διαρθρωτικές αλλά δημοσιονομικές και ως εκ τούτου μη απαραίτητες. «Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι αυτή η κοινωνία δεν χρωστάει τίποτα να συνεχίσει να συμπιέζεται» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής.
Αναφορικά με τις συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε πως όποια συζήτηση γίνεται για τις συντάξεις αφορά και στο αφορολόγητο και εκτίμησε πως στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική.
Ερωτώμενος για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για σύμπλευση με τη ΝΔ στο παρασκήνιο με στόχο να προταθεί για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Βούτσης είπε «η βλακεία είναι ανίκητη» προχωρώντας τη σκέψη του σημείωσε μεταξύ άλλων πως «κατά καιρούς γράφονται διάφορα τέτοια ρεπορτάζ τα οποία είναι προφανές ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Ο Νίκος Βούτσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την καταγραφή περιστατικών εκφασισμού μέρους της ελληνικής κοινωνίας στη σκιά του τραγικού συμβάντος στο κέντρο της Αθήνας όπου νεαρός ληστής λιντσαρίστηκε από περαστικούς. Ο πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε με τον πλέον αυστηρό τρόπο την αυτοδικία αναφερόμενος στο περιστατικό λέγοντας «υπήρξε λιντσάρισμα και δολοφονία του» και ζήτησε αυτά τα φαινόμενα να χτυπηθούν από τη Δημοκρατία. «Εάν δεν τα συζητάμε (αυτά τα φαινόμενα) τότε προσφέρουμε χάδι στον φασισμό» υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Ο πρόεδρος της Βουλής τοποθετήθηκε και για τη δίωξη σε βάρος του γραμματέα της ΛΑΕ , Παναγιώτη Λαφαζάνη, λέγοντας «αυτονόητη η αντίθεσή μου στην απειλή δικαστικής δίωξης για πολιτικές απόψεις».
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Βούτσης υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ιστορικά σημαντική και επωφελής για τη χώρα γιατί πέραν των άλλων δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν Ζάεφ ή όποιον άλλον να προχωρά σε αντίστοιχες τοποθετήσεις». «Δεν εκχωρούμε τίποτα» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να ανοίγει έναν άλλο δρόμο στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη σταθερότητα της περιοχής.
Για τα εξώδικα που έχουν σταλεί σε βουλευτές από τις Παμμακεδονικές οργανώσεις περί εσχάτης προδοσίας ο κ. Βούτσης είπε πως πρόκειται για ακραίες φωνές και για πατριδοκάπηλους που στηρίζουν καριέρες πάνω σε αυτό το ζήτημα σε αντίθεση με την πλειοψηφία του «ελληνικού λαού ο οποίος είναι ώριμος και θέλει να λυθεί το ζήτημα στη βάση του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων».
Για τις αντιδράσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ο Νίκος Βούτσης εκτίμησε ότι όταν η Συμφωνία έρθει στη Βουλή, θα συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία «ενδεχομένως μέχρι τέλος του 2018 να υπάρξει ρευστοποίηση μέχρι και 3 κομμάτων» είπε και επανέλαβε πως «η κυβέρνηση και ο κ. Καμμένος θα ρυθμίσουν και θα σταθμίσουν τη θέση τους όταν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή».
Τέλος, με αφορμή το προσφυγικό, ο Νίκος Βούτσης τόνισε πως η στροφή σε φιλοφασιστικές συμπεριφορές είναι σε αντίθεση με τις αρχές της ΕΕ. «Είναι φανερό ότι διαμορφώνονται πόλοι που οδηγούν την ένωση σε απαξία και θέτουν ερωτηματικά για τη συνέχιση της» τόνισε καλώντας τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπογράμμισε πως ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη η Ελλάδα βρίσκεται «στο πρωτοποριακό». «Δεν θα τους πνίξουμε τους πρόσφυγες» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως στη χώρα μας «δεν περνάει ο Ορμπανισμός και φιλο-φασιστική ιδεολογία, γιατί αντιστάθηκε ο ελληνικός λαός , και κυρίως οι νησιώτες».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]