Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται η αδράνεια της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαδικασίες είσπραξης από τους δεσμευμένους εταιρικούς λογαριασμούς του Αρ. Φλώρου, στερώντας τα χρήματα αυτά από το Δημόσιο και τους δήμους!
Η υπεράσπιση του 39χρονου, επικαλούμενη αναπηρία 67%, έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων που ισχύουν τα τελευταία χρόνια και φέρουν την υπογραφή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου.
Ειδικότερα, ζήτησε την εφαρμογή του περιβόητου άρθρου 110 Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο είχε προστεθεί με την παρ. 3 του άρθρου 33 ν. 2172/1993, τροποποιηθεί με το άρθρο 20 ν. 3727/2008, και με το άρθρο 4 ν.4274/2014, αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 παρ. 4 ν. 4322/2015, η δε παρ. 4 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 23 ν. 4356/2015. Εχοντας εκτίσει λιγότερα από τέσσερα πραγματικά χρόνια – καθώς κάθε ημέρα κράτησης κρατουμένων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο ημέρες εκτιόμενης ποινής, ο Αρ. Φλώρος προσκόμισε στο αρμόδιο συμβούλιο τα απαραίτητα έγγραφα, που πιστοποιούν τα προβλήματα υγείας.
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο Αρ. Φλώρος αναφέρεται στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, κάνοντας λόγο για «λαϊκιστική ή μικροπολιτική εκμετάλλευσή τους», η οποία «προσβάλλει την αξία μου ως ανθρώπου, ο σεβασμός της οποίας συνιστά, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, υπέρτατη υποχρέωση της Πολιτείας.
Οσοι επικαλούνται το Κράτος Δικαίου, οφείλουν πρωτίστως να το σέβονται οι ίδιοι». Οπως ο ίδιος αναφέρει στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε «προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων και προς αποκατάσταση της αλήθειας:
– ΟΙ διατάξεις για την υφ’ όρων απόλυση για λόγους υγείας ισχύουν από ετών και ορίζουν τη διαδικασία επίσημης διάγνωσης και αξιολόγησης των προβλημάτων υγείας των κρατουμένων που πάσχουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
– Η απόλυσή μου με όρους αποφασίστηκε από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο κατ’ εφαρμογήν των σχετικών διατάξεων του νόμου (άρθρο 110 Α Π.Κ.), αφού εξέτισα τον απαιτούμενο χρόνο σε σχέση με την ποινή που μου επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ενώ η έφεση που έχω ασκήσει δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.
Αναφορικά με την υπόθεση Energa, για την οποία καταδικάστηκε πρωτοβάθμια σε ποινή κάθειρξης 21 ετών και χρηματικό πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει πως ουδέποτε φυγοδίκησε, ενώ «από το έτος 2012 καταβάλλω ανελλιπώς προσπάθεια για να εισπράξουν το Δημόσιο και οι δήμοι τα χρήματα που δικαιούνται και τα οποία είναι στο σύνολό τους κατατεθειμένα σε δεσμευμένους, με απόφαση των αρχών, εταιρικούς -και όχι ατομικούς μου- τραπεζικούς λογαριασμούς».
Ωστόσο, ο Αρ. Φλώρος «αδειάζει» την κυβέρνηση, η οποία από τον Μάρτιο αναμενόταν να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών για να επιστραφούν περίπου 10 εκατ. ευρώ, όμως τέλη Αυγούστου κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Συγκεκριμένα, δηλώνει ότι οι λόγοι που τα χρήματα δεν έχουν αποδοθεί ακόμη σε Δημόσιο και δήμους «αφορούν αποκλειστικώς τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τις τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα συναρμόδια υπουργεία. Επομένως, καθόσον αφορά το πρόσωπό μου, δεν οφείλεται ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο και τους δήμους». Ο Αρ. Φλώρος αναφέρεται στην υπόθεση της επίθεσης κατά του Γ. Αντωνόπουλου, ισχυριζόμενος ότι η αναφορά της «είναι άκαιρη», αφού «η υπόθεση αυτή δεν έχει κριθεί σε δεύτερο βαθμό και η εκτέλεση της πρωτοβάθμιας απόφασης έχει ανασταλεί, αλλά και είναι άσχετη με τη διαδικασία της υφ’ όρων απόλυσης».
Ανακοινώσεις
Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για «κατάπτυστες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.», που οδήγησαν στην αποφυλάκιση Φλώρου. Οπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες πώς επί των ημερών της οι ισχυροί του χρήματος που καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον από τις φυλακές» και καταλήγει: «Το Κράτος Δικαίου δεν είναι παιχνίδι στα χέρια της κυβέρνησης. Συνιστά πρωτοφανή πρόκληση για τους πολίτες να ελευθερώνονται εγκληματίες με υπόγειες μεθοδεύσεις».
Από την πλευρά του, το Ποτάμι χαρακτηρίζει την υφ’ όρων απόλυση ως «πρόκληση για την κοινωνία» και επισημαίνει ότι προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τις ιατρικές γνωματεύσεις που επέτρεψαν την αποφυλάκιση με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου. «Τέτοιες αποφάσεις αποτελούν πλήγμα στο Κράτος Δικαίου και καλλιεργούν στους πολίτες την αίσθηση ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην απονομή της δικαιοσύνης».
Η αποφυλάκιση του 39χρονου επιχειρηματία και οι αντιδράσεις που υπήρξαν οδήγησαν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, να ζητήσει υπηρεσιακώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, με το οποίο αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου. Οπως αναφέρεται, το βούλευμα θα ελεγχθεί, καθώς «το διατακτικό του δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά». Μάλιστα, ο υπουργός στρέφεται κατά της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «τα βουλεύματα που εκδίδονται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια δεν είναι κυβερνητικές αποφάσεις και καλό θα είναι η Ν.Δ. να δηλώσει χωρίς περιστροφές αν συμφωνεί ή όχι με την προαναφερόμενη απόφαση».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]