Πίσω από τις στομφώδεις δηλώσεις, τις απειλές εναντίον των πολιτικών αντιπάλων, το παιχνίδι της παροχολογίας και τις ενέσεις αισιοδοξίας για τη μεταμνημινιακή περίοδο, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κλίμα ηττοπάθειας και φόβοι για στρατηγική ήττα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με βασικότερη τις εθνικές εκλογές. Ως εκ τούτου, στο παρασκήνιο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη κινήσεις από όλες τις πλευρές, με στόχο την επικράτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ στο μετεκλογικό τοπίο.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι ανακοινώσεις για το διπλό ανασχηματισμό, σε κυβέρνηση και κόμμα, καθυστερούν δεν είναι η συγκρότηση της «διάταξης μάχης» πριν από τις εκλογές, αλλά ο έλεγχος του κόμματος στο μετεκλογικό τοπίο και των αντιδράσεων κατά του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του, μετά την ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Αυτός είναι ο λόγος που οι «προεδρικοί» και οι «πασοκογενείς» που στηρίζουν τον κ. Τσίπρα δεν θέλουν τον Πάνο Σκουρλέτη για νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποτελεί επιλογή των 53+, αλλά και άλλων μικρότερων εσωκομματικών δυνάμεων, και αντιτείνουν τη λύση του Νίκου Παππά. Σκοπός του Μαξίμου είναι τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου στόχος του κ. Τσίπρα είναι να περάσουν οι αποφάσεις του για τον νέο γραμματέα και τη νέα Πολιτική Γραμματεία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό, για τον οποίο κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.
Το τι έγινε στην Πολιτική Γραμματεία της Παρασκευής δεν είναι γνωστό. Η Κουμουνδούρου διαψεύδει τις πληροφορίες ότι έπεσαν ονόματα στο τραπέζι και για τη θέση του νέου γραμματέα και για τη νέα Πολιτική Γραμματεία και δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει ομοφωνία. Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας, που είχε συζητήσει εκτενώς με τον κ. Σκουρλέτη για τη μετακίνηση του υπουργού Εσωτερικών στην Κουμουνδούρου, άλλαξε στάση, εδράζεται στο «καμπανάκι» που χτύπησαν στον πρωθυπουργό στενοί του συνεργάτες ότι τόσο εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται όσο και για το διάστημα μετά τις εκλογές, στις θέσεις ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τοποθετηθούν στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του, ώστε να ελέγξουν το κόμμα την «επόμενη ημέρα».
Οι εισηγήσεις αυτές έγιναν στον κ. Τσίπρα πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Παρασκευή και μένει να φανεί αν θα βγουν αληθινές οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να προτείνει για τη θέση του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στενό του συνεργάτη, όχι τον κ. Παππά που φαίνεται να αναλαμβάνει άλλο υπουργικό χαρτοφυλάκιο, και να προτείνει για στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας επίσης δικούς του ανθρώπους.
Κάποιες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονταν από κυβερνητικές και κομματικές πηγές, ήθελαν τον κ. Τσίπρα – μετά από εισήγηση του κ. Παππά- να προτείνει για νέο γραμματέα τον σημερινό κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Σε κάθε περίπτωση, το προφίλ του «αδιαμφισβήτητου ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ» αποτελεί πλέον παρελθόν για τον κ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός εν όψει δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν διακυβεύεται μόνο η κυβερνητική αλλά και η κομματική εξουσία, δείχνει αναγκασμένος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς και εσωκομματικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για να παραμείνει ισχυρός στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα παιχνίδι ισορροπιών και αναδιάταξης συσχετισμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το πρόσωπο του νέου γραμματέα.
Εφόσον οι αλλαγές στο κόμμα ολοκληρωθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που αποδεικνύεται δύσκολη άσκηση για τον κ. Τσίπρα και τους επιτελείς του και όχι υγιεινός περίπατος, όπως ανέμεναν.
Ονοματολογία: Δύσκολο παζλ η νέα σύνθεση
Σε αυτό το τοπίο που αυτό το διάστημα μένει κάτω από τα ραντάρ της κοινής γνώμης, η ονοματολογία εν όψει της νέας κυβέρνησης συνεχίζεται.
Χθες, ο Χρ. Σπίρτζης αναγκάστηκε να διαψεύσει, μέσω συνεργατών του, ότι ο πρωθυπουργός τού ζήτησε να μετακινηθεί από το υπουργείο Μεταφορών και εκείνος αρνήθηκε, επαναλαμβάνοντας ότι το ποιοι υπουργοί μετέχουν στην κυβέρνηση και σε ποιες θέσεις είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού.
Οπως είναι φυσικό πλέον, το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στο επίκεντρο του ανασχηματισμού, λόγω του παρασκηνίου με τον κ. Σκουρλέτη, αλλά και των εκλογικών αναμετρήσεων ως τον Μάιο του 2019.
Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να πείσει τον κ. Τσακαλώτο να μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και ότι οι κ.κ. Κοτζιάς και Καμμένος εμφανίζονται αμετακίνητοι, το ενδιαφέρον θα πέσει στην ανέλιξη αναπληρωτών ή υφυπουργών (γίνεται λόγος για αναβάθμιση του κ. Χαρίτση), στη «σφαγή» πολλών υφυπουργών, στα πρόσωπα της διεύρυνσης (έχουν ήδη γραφτεί τα ονόματα των Αντώναρου, Παπακώστα, αλλά και Νίκου Μπίστη, Ραγκούση, Παμπούκη και Ξενογιαννακοπούλου) και στο αν ο κ. Τσίπρας, για λόγους ενίσχυσης του προφίλ του, επιλέξει να αφήσει εκτός κυβέρνησης κάποια τρανταχτά ονόματα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]