O Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων καθώς βγάζει «κόκκινη» κάρτα στα όσα ακούγονται περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περί «κόκκινων» γραμμών στις ομαδικές απολύσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο, με φόντο τα απίστευτα στοιχεία που δείχνουν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν με κάτι παραπάνω από 100 ευρώ μισθό!
«Στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης και της υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμη και το τελειότερο σύστημα εργασιακών ρυθμίσεων δεν θα μπορούσε από μόνο του να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που βιώνει η ελληνική οικονομία. Αυτά δεν πρόκειται να εξαλειφθούν μόνο και μόνο επειδή ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, ή επειδή αναβίωσε η υποχρεωτική διαιτησία, ή επειδή θα έχουμε γενικότερη επιστροφή σε πιο περιοριστικές ρυθμίσεις στα εργασιακά, όπως πολλοί ευαγγελίζονται. Το αντίθετο”, αναφέρει ορθά- κοφτά το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, πετώντας το γάντι στην κυβέρνηση.
Επικαλούμενος το μοντέλο της Δανίας- με τα μεγάλα ποσοστά ευελιξίας και κινητικότητας στην αγορά εργασίας- ο ΣΕΒ απορρίπτει εκ προοιμίου το επιχείρημα ότι ήδη έχουν γίνει μεγάλες παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις και δεν απαιτούνται νέες. Οι αναλυτές του ΣΕΒ υποστηρίζουν, δε, ότι το προηγούμενο μοντέλο εξυπηρετούσε μόνο τις πελατειακές σχέσεις, αποτρέποντας επενδύσεις και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
“Αυτό που σήμερα οι συντεχνίες κατηγορούν ως «μείωση της προστασίας» της εργασίας, αύριο θα είναι η κινητήριος δύναμη για προσλήψεις και αυξήσεις αμοιβών”, αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο, χαρακτηρίζοντας κατακριτέα τα περιστατικά απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας, αλλά πραγματικά αφού κατάντησαν θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις!
“Η προστασία της εργασίας μπορεί να νομοθετείται αλλά οι δουλειές δεν δημιουργούνται δια νόμου. Αν αυτό δε γίνει κατανοητό, η χώρα θα συνθλίβεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, και οι καιροσκόποι θα κάνουν καριέρες υποσχόμενοι προστασία εκεί που δεν μπορεί να προσφερθεί» καταλήγει το δελτίο του ΣΕΒ.