Το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα για κάλπες
Να θολώσει τα νερά προσπαθεί η κυβέρνηση με τις συνεχείς, επίσημες τοποθετήσεις της περί εκλογών στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο στο παρασκήνιο προετοιμάζεται για εκλογές νωρίτερα. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Μάιο του 2019 έχει ακόμα κάποιες πιθανότητες, ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο είναι οι πρόωρες εκλογές να γίνουν το ερχόμενο φθινόπωρο
Η πλήρης διάψευση του κυβερνητικού αφηγήματος περί καθαρής εξόδου από το Mνημόνιο -με την έννοια της πλήρους ελευθερίας χάραξης οικονομικής πολιτικής- σε συνδυασμό με την πορεία των εθνικών θεμάτων αναγκάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο να κινηθεί με τις πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ως βασική επιλογή. Το «κλειδί» είναι η πολιτική εκμετάλλευση του θετικού κλίματος που θα προκαλέσουν οι υπογραφές για το τυπικό τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα, που θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να μιλήσει για «έξοδο από τα Μνημόνια».
«Είναι η τελευταία θετική εξέλιξη στην οποία μπορείς να βασιστείς για να κάνεις προεκλογική εκστρατεία. Δεν έχει κάτι άλλο να περιμένεις. Μετά θα αρχίσουν τα ζόρια, θα μπεις πάλι σε στενωπό και θα εγκλωβιστείς» είναι η συμβουλή προς τον πρωθυπουργό από το οικογενειακό του περιβάλλον.
«Να πάμε μέχρι το τέλος. Να δώσουμε όλα τα περιθώρια να φτιάξει η κατάσταση» λένε στον πρωθυπουργό τα υπουργικά και ανώτατα κομματικά του στελέχη, ορμώμενα από διαφορετική αφετηρία που συνθέτουν η επιθυμία για παραμονή στην εξουσία όσο γίνεται περισσότερο αλλά και η ολοκλήρωση σχεδίων και συμφωνιών με οικονομικό ενδιαφέρον που βρίσκονται μεν σε εξέλιξη, αλλά καλά προφυλαγμένες από το φως της διαφάνειας και της λογοδοσίας στους πολίτες.
Οι πληροφορίες λένε ότι σε αυτή τη φάση το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κρατά και τα τρία εκλογικά σενάρια ανοικτά. Δηλαδή τις εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, τις εκλογές τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές ή τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας μαζί ή κοντά με τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο του 2019.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ωστόσο, έχει δοθεί ήδη η εντολή κεντρικά να προωθηθούν κατά προτεραιότητα νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες προεκλογικού χαρακτήρα (προσλήψεις στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, προσλήψεις εποχικού προσωπικού κ.λπ.) και παράλληλα να αξιοποιηθούν γνωστές ή άγνωστες υποθέσεις για να στηρίξουν νέο γύρο σκανδαλολογίας, παράλληλα με την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Υπέρ των εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δεν είναι μόνο η συγκυρία, για την οποία ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά από το περιεχόμενο των συζητήσεων με τους δανειστές ότι δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά και η έκθεση για έξαρση του προσφυγικού που βρίσκεται στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ψάχνει μια εντυπωσιακή πρωτοβουλία στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, καθώς η υπόθεση αυτή στοιχίζει στην κυβέρνηση πολύ περισσότερο από ό,τι φαίνεται στις μετρήσεις που και το Μαξίμου έχει στα χέρια του.
ΣΕΝΑΡΙΟ Νο3
«Να πάμε μέχρι το τέλος» οι εισηγήσεις από υπουργούς και ανώτατα κομματικά στελέχη
Δεδομένη η αυστηρή εποπτεία
Οι επιλογές για εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο φεύγουν από το τραπέζι λόγω των μηνυμάτων που έχουν έρθει στο Μαξίμου και το υπ. Οικονομικών για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας, για την οποία ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι έχουν πειστεί ότι δεν θα μπορέσει να παρουσιαστεί ως «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο. Η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να περάσει τις διεκδικήσεις της για αναβολή της μείωσης των συντάξεων, δεν καταφέρνει να σώσει τα «αντίμετρα», παλεύει αλλά χωρίς πολλές ελπίδες να μη γίνει δεκτό το αίτημα του ΔΝΤ για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2019.
Αν και η συμφωνία για το χρέος δεν είναι τέτοια που θα πείσει τις αγορές για χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τότε τα πράγματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δυσκολεύουν πολύ. «Αν οι θεσμοί είναι εδώ κάθε τρίμηνο, τότε πώς θα πείσουμε ότι δεν ελεγχόμαστε;» ρωτά εύλογα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε περίπτωση που η συμφωνία-πακέτο δεν είναι «παρουσιάσιμη» στους εκλογείς, ο κ. Τσίπρας έχει εισήγηση στα χέρια του να ζητήσει την έγκρισή της από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στη Βουλή και γι’ αυτή του την πρωτοβουλία να ενημερώσει και τους θεσμούς κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Λέγεται ότι έχει συζητηθεί ακόμα και η διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως τον Ιούλιο του 2015, αλλά η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται.
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει συζητηθεί να υπάρξει μία συμφωνημένη και ελεγχόμενη κρίση με τους ΑΝ.ΕΛ., με αφορμή το ονοματολογικό των Σκοπίων ή κάποιο άλλο θέμα, ώστε οι ΑΝ.ΕΛ. να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αλλά να δεσμευθούν ότι θα τη στηρίζουν με ψήφο εμπιστοσύνης ως τις επόμενες εκλογές. Σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος για συζητήσεις με το Κίνημα Αλλαγής στη λογική της συγκρότησης του «προοδευτικού μετώπου». Κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες παρατηρούν ότι τελευταία η στάση του Κινήματος Αλλαγής κατά της κυβέρνησης έχει σκληρύνει ιδιαίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά, θα επιμείνει μέχρι τέλους στην αυτόνομη πορεία και στην ενίσχυση των εκλογικών δυνάμεων ώστε την επόμενη ημέρα των εκλογών να έχει διαπραγματευτική δύναμη χωρίς να αφήσει τη χώρα σε περιπέτεια ακυβερνησίας.
Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ανοικτός δίαυλος με το Μαξίμου, χωρίς όμως να υπάρχει καθαρή εικόνα για το πώς βλέπει ο ίδιος την πορεία του στην Κεντροαριστερά.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]