Η υπόθεση έχει ως επίκεντρο το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το οποίο ασχολήθηκε με τον έλεγχο ενός φορολογουμένου που διατηρούσε καταθέσεις σημαντικών ποσών σε λογαριασμό του στην Ελλάδα. Τον έλεγχο παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας καθώς σε λογαριασμό του συγκεκριμένου φορολογουμένου στην Εθνική Τράπεζα εντοπίσθηκαν ποσά ύψους 8,9 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με τις φορολογικές Αρχές, δεν δικαιολογούνταν από όσα είχε συμπεριλάβει στις φορολογικές του δηλώσεις. Ο έλεγχος στο συγκεκριμένο πρόσωπο διατάχθηκε στο πλαίσιο των ερευνών που έχουν ξεκινήσει από το 2015 με βάση τη λίστα των 65 CDs με στοιχεία 1,3 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων, που είχαν πραγματοποιήσει σημαντικού ύψους συναλλαγές μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών από το 2000 έως το 2002.
Τη νομική εκπροσώπηση του ελεγχομένου ανέλαβε η δικηγόρος-σύζυγος του μέλους της κυβέρνησης. Η δικηγόρος προσπάθησε να βοηθήσει τον ελεγχόμενο φορολογούμενο, στη δικαιολόγηση των 8,9 εκατ. ευρώ, υποβάλλοντας στο ΚΕΦΟΜΕΠ υπομνήματα που συνοδεύονταν από βεβαιώσεις καταβολής μερισμάτων από πλοιοκτήτρια εταιρία.
Ο διευθυντής και ο επόπτης του ΚΕΦΟΜΕΠ δεν δέχθηκαν τους ισχυρισμούς του φορολογουμένου και της δικηγόρου, αλλά ούτε και τις υποβληθείσες βεβαιώσεις, ως στοιχεία που αποδεικνύουν τη νομιμότητα της προέλευσης των 8,9 εκατομμυρίων ευρώ, θεώρησαν τα ποσά αυτά ως μη δηλωθέντα εισοδήματα και καταλόγισαν στον ελεγχθέντα φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 13,4 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, εναντίον του ελεγχθέντος υπεβλήθη και μηνυτήρια αναφορά για φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους.
Ο φορολογούμενος, διαπιστώνοντας ότι τα στοιχεία που υπέβαλε δεν γίνονταν δεκτά από τον επόπτη του ΚΕΦΟΜΕΠ, ζήτησε αρχικά την εξαίρεσή του από την υπόθεσή του αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε. Στη συνέχεια ο φορολογούμενος κατέθεσε μήνυση κατά του διευθυντή και του επόπτη του ΚΕΦΟΜΕΠ, στην οποία εμφανίζει τόσο τον εαυτό του όσο και τη δικηγόρο και το λογιστή του να έχουν πέσει θύματα μεθοδεύσεων των δύο στελεχών του ΚΕΦΟΜΕΠ προκειμένου να μη γίνουν δεκτά τα αποδεικτικά στοιχεία που υπέβαλε. Με τη μήνυση ο ελεγχόμενος ζήτησε να διωχθούν ποινικά για παράβαση καθήκοντος τα δύο στελέχη του ΚΕΦΟΜΕΠ.
Ουσιαστικά, η δικηγόρος-σύζυγος κυβερνητικού στελέχους ανέλαβε το ρόλο της νομικής εκπρόσωπου ενός πολίτη που ελέγχεται για φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους και βρέθηκε σε αντιπαράθεση και αντιδικία με δύο κορυφαία στελέχη του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου!
Το να υπερασπίζεται μια δικηγόρος-σύζυγος κυβερνητικού στελέχους φορολογούμενο που κατηγορείται από την πολιτεία για φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης είναι, αναμφιβόλως, νόμιμο. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να θεωρείται και ηθικό, ειδικά δε σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για τη συντριπτική πλειονότητα του λαού μας, κατά την οποία το Δημόσιο, διά της κυβέρνησης, φθάνει στο σημείο να κόβει ανελέητα συντάξεις, ακόμη κι από χαμηλοσυνταξιούχους, για να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ του Κρατικού Προϋπολογισμού, προβάλλοντας συχνά πυκνά τον ισχυρισμό ότι δεν είναι εύκολο να βρει άμεσα τα δισεκατομμύρια αυτά καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή των πλουσίων!
Οι ενέργειες της δικηγόρου αλλά και του ιδίου του πελάτη της είχαν ως στόχο ο διευθυντής και ο επόπτης Ελέγχου του ΚΕΦΟΜΕΠ να αποδεχθούν τους ισχυρισμούς του συγκεκριμένου φορολογουμένου και να μην του καταλογίσουν φόρους και προσαυξήσεις για κεφάλαια συνολικού ύψους 8,9 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του. Τα δύο στελέχη του ΚΕΦΟΜΕΠ δεν έκαναν δεκτά τα δικαιολογητικά που προσκόμισε -διά υπομνημάτων της δικηγόρου- ο φορολογούμενος, προκειμένου να αποδείξει τη νομιμότητα της προέλευσης των 8,9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο επόπτης Ελέγχου έκρινε όλα τα προσκομισθέντα έγγραφα ανεπαρκή και η άποψή του αυτή έγινε δεκτή και από το διευθυντή του ΚΕΦΟΜΕΠ.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Προσωπικό στοίχημα και δέσμευση, η κοινωνία να μην ξαναπροδοθεί
Το ιστορικό
Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 με την κοινοποίηση αιτήματος παροχής πληροφοριών στο φορολογούμενο. Στα χρηματικά ποσά που ελέγχθηκαν περιλαμβάνονταν:
– 1,4 εκατ. ευρώ που είχαν πιστωθεί τον Αύγουστο του 2007 σε τραπεζικό λογαριασμό του στην Ελλάδα.
– 7,5 εκατ. ευρώ που είχαν πιστωθεί τον Σεπτέμβριο του 2007 στον ίδιο λογαριασμό.
Για να δικαιολογήσει τα παραπάνω χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 8,9 εκατ. ευρώ, ο ελεγχόμενος φορολογούμενος προσκόμισε, μέσω υπομνημάτων, βεβαιώσεις καταβολής μερισμάτων πλοιοκτήτριας εταιρίας και της διαχειρίστριας εταιρίας. Υποβάλλοντας τις βεβαιώσεις αυτές, ισχυριζόταν ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά προέρχονται από μέρισμα που έλαβε από πλοιοκτήτρια εταιρία ή μέσω της εγκατεστημένης στην Ελλάδα διαχειρίστριας εταιρίας. Το μέρισμα που ισχυριζόταν ότι έλαβε ο φορολογούμενος ανερχόταν σε 11,5 εκατ. δολάρια.
Τα στοιχεία όμως αυτά που προσκόμισε η δικηγόρος δεν έγιναν δεκτά από τον επόπτη του ΚΕΦΟΜΕΠ, διότι, κατά την άποψή του, δεν ήταν σαφή ούτε πλήρη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις περιείχαν και αντιφάσεις! Ως εκ τούτου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία της πηγής προέλευσης των 8,9 εκατ. ευρώ.
Η δικηγόρος φέρεται να υποστηρίζει ότι θεωρούσε πως ο έλεγχος τελείωσε περί τα τέλη Ιανουαρίου 2016 αλλά, λίγες μέρες αργότερα, όταν διαπίστωσε ότι ο επόπτης δεν υπέγραφε το τέλος του ελέγχου, απευθύνθηκε στο διευθυντή του ΚΕΦΟΜΕΠ, ζητώντας εξηγήσεις και έλαβε από αυτόν τη διαβεβαίωση ότι ο πελάτης της και η ίδια έχουν δίκιο και ότι ο ίδιος θα καλούσε τον επόπτη για να συζητήσουν το θέμα.
Ο ίδιος δε ο φορολογούμενος υποστηρίζει, στη συνέχεια, ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2016 ο προϊστάμενος και ο επόπτης του ΚΕΦΟΜΕΠ αναλώθηκαν σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη δικηγόρο και το λογιστή του και ότι οι δύο τελευταίοι, θεωρώντας ότι η υπόθεση βρίσκεται σε αδιέξοδο, αποφάσισαν να κατατεθεί αίτηση εξαίρεσης του συγκεκριμένου επόπτη, προκειμένου ο φορολογικός έλεγχος να ανατεθεί σε άλλο πρόσωπο.
Η αίτηση κατατέθηκε από τον ελεγχόμενο φορολογούμενο περί τα τέλη Μαρτίου, όμως δεν έγινε δεκτή. Στη συνέχεια, στα μέσα Απριλίου, ο φορολογούμενος κατέθεσε εναντίον του διευθυντή και του επόπτη ελέγχου του ΚΕΦΟΜΕΠ μήνυση, ζητώντας την ποινική τους δίωξη για παράβαση καθήκοντος!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής