Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαρίδης προς Τσακαλώτο: Γιατί δεν απαντάς για το υπόλοιπο του λογαριασμού-καβάτζα;

Σαρίδης: Δεν θα φύγω από την Ένωση Κεντρώων – Γιατί ψήφισα τον Προϋπολογισμό

Αρνείται πεισματικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να απαντήσει στο ερώτημα του βουλευτή Γιάννη Σαρίδη «ποιο είναι ακριβώς το υπόλοιπο του λογαριασμού που τροφοδοτείται από την εισφορά του Ν.128/1975;».

Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων κατέθεσε και πάλι την ίδια ερώτηση, αλλά ο υπουργός αρνήθηκε να του απαντήσει ισχυριζόμενος ότι το έχει ήδη πράξει! Το θέμα θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό λόγω της ιδιαίτερης… «φύσης» του συγκεκριμένου λογαριασμού, ο οποίος μοιάζει με «φαντομά» και δεν εμφανίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, με το Ν.128/1975 επιβλήθηκε εισφορά επί των καταβαλλόμενων δόσεων που πλήρωναν όλοι οι δανειολήπτες. Τα χρήματα συγκεντρώνονται από τις τράπεζες και καταλήγουν σε ένα λογαριασμό, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν εγγράφεται, δεν προσμετράται, ούτε εμφανίζεται με κάποιο τρόπο στον κρατικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα βρίσκονται από τότε στην αποκλειστική διαχείριση του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών. Μέχρι το 1991 τα χρήματα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας. «Τότε όμως στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων καταργήσαμε κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων. Το 1991 με απόφαση του τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κύριου Χαλκιά, καταργήθηκε η εισφορά», είπε στον ΕΤ ο κ. Σαρίδης.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η εισφορά συνέχισε να παρακρατείται παράνομα από τις τράπεζες από το 1992 μέχρι τον Αύγουστο του 2015. Τότε, σε μια υποπαράγραφο του τρίτου μνημονίου αποφασίστηκε η αλλαγή του σκοπού και της χρήσης αυτού του συγκεκριμένου λογαριασμού. «Τα λεφτά συνεχίζουν να παρακρατούνται από τους δανειολήπτες και καταλήγουν στον ίδιο λογαριασμό και παραμένουν εκτός προϋπολογισμού και στην αποκλειστική διαχείριση του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, ο οποίος δήλωσε εντός του κοινοβουλίου πως τα κρατάει για καβάτζα για την περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος!», είπε ο κ. Σαρίδης.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο κ. Τσακαλώτος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα του κ. Σαρίδη: «Ποιό το ακριβές υπόλοιπο του λογαριασμού-καβάτζα;». Ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε πως είναι δύσκολο να απαντήσει με αριθμούς. Η απάντηση κρίθηκε ανεπαρκής και ο βουλευτής Σαρίδης επανέλαβε την ερώτηση. Την περασμένη Δευτέρα, ο κ.Τσακαλώτος δήλωσε πως θεωρεί ότι έχει ήδη απαντήσει!

«Νομίζει πως το προσωπικό του κύρος, η επιστημονική και ακαδημαϊκή του πορεία, η πολιτική του ισχύς, η εκ θέσεως επιρροή που ασκεί στους επί πληρωμή δημοσιολογούντες, η ικανότητα του να παρουσιάζει ως δήθεν επαρκή δικαιολογία την κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας, η κατά φαντασία διατήρηση κάποιου ηθικού πλεονεκτήματος του επιτρέπουν να προσβάλει έναν βουλευτή υπενθυμίζοντας του με μειωτικό τρόπο πόσο μικρός είναι, πόσο λίγος είναι, πόσο αδύναμος είναι απέναντι στην εξουσία που ο ίδιος έχει στη διάθεση του.

Κάνει λάθος. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει απέναντι του την ταπεινότητα μου. Όποιος έχει πάρει δάνειο σε αυτή τη χώρα, όποιος έχει υποστεί μειώσεις και περικοπές απαιτεί και έχει δικαίωμα να ξέρει το πως ακριβώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση και το τελευταίο, το ένα ευρώ των ελλήνων φορολογουμένων.

Ρώτησα εξ ονόματος των ελλήνων δανειοληπτών πόσα από τα λεφτά τους (από τα λεφτά των δόσεων αποπληρωμής των δανείων τους) έχει συγκεντρώσει ο κ.Τσακαλώτος στον λογαριασμό-καβάτζα που διατηρεί εκτός προϋπολογισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα στοιχεία δείχνουν πως ανέρχονται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Το ερώτημα είναι αν οι πολίτες θεωρούν επαρκή έναν υπουργό που δεν μπορεί να μας πει το υπόλοιπο ενός λογαριασμού που είναι υπό την εποπτεία του και την αποκλειστική του διαχείριση», σχολίασε ο κ. Σαρίδης, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να μάθει το υπόλοιπο του συγκεκριμένου λογαριασμού.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση PULSE: Πρωτιά ΝΔ με πάνω από 12 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Τσακώνονται για το τέλος ή όχι της λιτότητας Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Μιχάλης Μάρδας

DW: Η ελάφρυνση του χρέους θα φέρει σκληρή εποπτεία στην Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Εκτός τόπου και χρόνου ο Τσακαλώτος: Η φορολογία δεν είναι πολύ υψηλή!

George Michaelides

Bloomberg: Αυτό είναι το μεταμνημονιακό σχέδιο ανάπτυξης του Τσακαλώτου

Ανδρέας Ντίνης

Μνημόνιο χωρίς λεφτά από τον Αύγουστο με ομολογία Τσακαλώτου

George Michaelides

Επεισόδια στον Πειραιά μεταξύ Αστυνομίας και οπαδών του Ολυμπιακού λόγω Τσακαλώτου [εικόνες & βίντεο]

Ανδρέας Ντίνης

Ελεύθεροι οι 20 προσαχθέντες του Ρουβίκωνα που διέκοψαν τον Τσακαλώτο [εικόνες &βίντεο]

Ανδρέας Ντίνης

Τσακαλώτος: Τα μεσαία στρώματα και πριν από την κρίση δεν πλήρωναν πολλούς φόρους

Ανδρέας Ντίνης