Τα… κουκιά της αριθμητικής εξίσωσης όσον αφορά στην απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών δεν βγήκαν, τελικά, για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πόνταρε, ουσιαστικά, στην ακυβερνησία της χώρας και στο ψαλίδισμα του εμφατικού αβαντάζ της Νέας Δημοκρατίας σε δημοσκοπικό επίπεδο, προσδοκώντας η Κουμουνδούρου να έχει ρόλο ρυθμιστή ακόμα και από τη δεύτερη θέση των επόμενων εκλογών. Ενα από τα μείζονα αφηγήματα του κ. Τσίπρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον πολιτικό… Καιάδα. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αρνήθηκαν να αποτελέσουν σωσίβιο σωτηρίας για μία υπό… καθίζηση κυβέρνηση και η Ηρώδου Αττικού βρίσκεται πλέον απομονωμένη, παίζοντας τα… ρέστα της στο επίπεδο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Μόνο που το προς ανακοίνωση, διά στόματος πρωθυπουργού, πακέτο των παρεμβάσεων, που θα περιλαμβάνει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες και τη μερική αύξηση των αρμοδιοτήτων του, αναμένεται πως θα προκαλέσει νέο πονοκέφαλο και τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα των «53» του υπουργού Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου, έσπευσε εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα να υπενθυμίσει δυναμικά την παρουσία της. «Η φράση “να εκλέγεται άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή το θέλει ο λαός” είναι λαϊκισμός», διαμήνυσε και εξέφρασε ζωηρά τη διαφωνία της. Οι νέες… Συμπληγάδες για τον κ. Τσίπρα και το κυβερνητικό του οικοδόμημα μόλις ανοίγονται στον ορίζοντα.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Οσο και αν τα στελέχη της Κουμουνδούρου πίνουν νερό στο όνομα της απλής αναλογικής, ρίχνοντας το ανάθεμα στο μπόνους των 50 εδρών (το οποίο χρησιμοποίησαν για να σχηματίσουν δύο φορές κυβέρνηση) το Μαξίμου κούνησε μαντίλι στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου μετά και την απόφαση της Χρυσής Αυγής να αποχωρήσει από τη σημερινή ψηφοφορία. Ολως περιέργως, πάντως, η στάση του κόμματος Μιχαλολιάκου μόνο εξαπίνης δεν έπιασε την Ηρώδου Αττικού. Κυβερνητικά στελέχη, ώρες πριν από την ανακοίνωση των προθέσεων της Χρυσής Αυγής, εκτιμούσαν πως το κοντέρ δεν θα γράψει «197», αλλά «179», καθώς ανέφεραν πως υπήρχε η αίσθηση πως το κόμμα Μιχαλολιάκου δεν θα συντασσόταν με το «ναι». Τα όσα ακολούθησαν έδειξαν πως τα εν λόγω στελέχη… έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους. Και τώρα; Με τη Χαριλάου Τρικούπη και το Ποτάμι να απομακρύνονται εκκωφαντικά από την οπτική του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός αναζητά πολιτικά στηρίγματα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και αναγάγει σε κύριους συνομιλητές του τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, με στόχο να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα. Σε άμεσο momentum έρχεται και η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Μόνο που και σε αυτό το επίπεδο καραδοκεί η εσωστρέφεια, με την εν αναμονή δεύτερη αξιολόγηση της Αθήνας από τους πιστωτές το φθινόπωρο να μετατρέπεται σε ακόμα μία… μαύρη τρύπα για τη συγκυβέρνηση, που μπορεί να κρύβει ακόμα και το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Ηδη, ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, φρόντισε να χτυπήσει καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου: «Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Τώρα είναι η ώρα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων και για επενδύσεις», ήταν το μήνυμά του, που συνοδεύτηκε από την επισήμανση πως η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα και να μην υπάρξουν φαινόμενα όπως τα περσινά.
Η… σκυτάλη των επισημάνσεων αναμένεται πως θα περάσει σήμερα στα χέρια του υπουργού Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζακ Λιου, που θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιου θα καλέσει τη συγκυβέρνηση να εντείνει τους ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων, με τους κυβερνητικούς, πάντως, να ποντάρουν στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, προσδοκώντας κάποιες θετικές αναφορές, μετά την… ψυχρολουσία Μοσκοβισί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου