Με τον αριθμό των 200 βουλευτών να αποτελεί οριστικά όνειρο θερινής νυκτός για τους κυβερνητικούς, που πόνταραν πολλά στο σενάριο να… πιάσουν στασίδι για την επόμενη ημέρα, αλλά τελικά οδηγούνται σε «στραπάτσο» εντός της Ολομέλειας, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί ανοιχτά να πραγματοποιήσει πρόβα συγκρότησης κεντροαριστερού μετώπου, με τον ίδιο σε θέση ηγέτη, παρά το γεγονός πως ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε ο κ. Κουβέλης δηλώνουν «παρόντες» εντός της Βουλής.
Η αναζήτηση… σωσιβίων έφερε τον πρωθυπουργό να βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με πρόσωπα που άλλοτε τους γύριζε εμφατικά την πλάτη (χρησιμοποιώντας στην περίπτωση Παπανδρέου ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς), η κοινοβουλευτική ήττα που αχνοφαίνεται στον ορίζοντα προκαλεί πονοκέφαλο στο κεντρικό στρατηγείο της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ οι ευθείες και συνάμα αιχμηρές βολές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που καταγγέλλουν την Κουμουνδούρου για μικροκομματικά παιχνίδια δίνουν μια πρώτη αλλά σαφή γεύση της μετωπικής αντιπαράθεσης των επόμενων 48 ωρών, με φόντο την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Αγγίζοντας το όριο της πολιτικής «λωτοφαγίας», ο κ. Τσίπρας συνομίλησε για δύο και πλέον ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο άλλοτε έσπευδε να παραλληλίσει με το δικτάτορα της Χιλής Αουγούστο Πινοσέτ και την πρώην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, θέλοντας να αποτυπώσει με κάθε τρόπο την άβυσσο που τους χώριζε.
«Ο κ. Παπανδρέου έχει ξεπεράσει πια και τη Θάτσερ, έχει ξεπεράσει και τον Πινοσέτ και φαίνεται τελικά ότι προκειμένου να κρατηθεί λίγο ακόμα στην εξουσία είναι αδίστακτος. Ο,τι του ζητήσουν θα το εξαγγείλει», δήλωνε στα χρόνια της αντιπολίτευσης ο νυν πρωθυπουργός, που καλούσε ανοιχτά τον Γιώργο Παπανδρέου να φύγει, καθώς αυτός και η κυβέρνησή του «ενάμιση χρόνο τώρα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή» (24 Μαΐου 2011).
Οι εποχές ήλθαν και παρήλθαν. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζουν ήδη μνημονιακά μέτρα εξίσου βαριά με αυτά της κυβέρνησης Παπανδρέου και οι δύο άνδρες έθεσαν χθες επί τάπητος τα ζητήματα της επικαιρότητας, τον εκλογικό νόμο, την αναθεώρηση του Συντάγματος και την οικονομική κρίση, με το κάλεσμα στον πρώην πρωθυπουργό να περάσει το κατώφλι του Μαξίμου να είναι μάλλον έκδηλο πως υπηρετούσε και το σκοπό της δημιουργίας αναταράξεων στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.
«Εάν πάμε στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών… Ενα εκλογικό σύστημα, εφόσον θέλουμε να το συζητήσουμε σοβαρά, θέλει και χρόνο… Πρωτίστως θέλει το διάλογο από πλευράς της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά βέβαια και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κι αυτή ευθύνη να μπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για ένα άλλο εκλογικό σύστημα.
Αρα πρότασή μου είναι να υπάρξει περισσότερος χρόνος να εξετάσουμε όλα τα διαφορετικά συστήματα από την Ευρώπη και αλλού», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό και, για ακόμα μία φορά, εμφανίστηκε οπαδός των δημοψηφισμάτων. «Ημασταν η πρώτη κυβέρνηση που έφερε νόμο για τα δημοψηφίσματα. Παραμένει στη φιλοσοφία μας.
Σαφώς όταν το είχαμε προτείνει τότε μακάρι να είχε γίνει, γιατί θα είχαμε την απόφαση του ελληνικού λαού είτε έτσι είτε αλλιώς, θα είχαμε προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, θα είχαμε τελειώσει με το Μνημόνιο και θα είχαμε πια βγει και θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.
Κι αν η πρόσκληση Τσίπρα σε Παπανδρέου προκάλεσε σχόλια… καυστικά, το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον κ. Κουβέλη δεν εξέπληξε κανέναν. Ιδιαίτερα μετά την παραδοχή του κ. Τσίπρα, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Κίνα, πως έχει φτάσει η ώρα της συμπόρευσης με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, μετά από μια περίοδο έντασης που είχε ως απαρχή της τις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και την κόκκινη κάρτα του ΣΥΡΙΖΑ σε συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου. «Διαχειριζόμαστε την κρίση με καλύτερους όρους», είπε ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος τον κ. Κουβέλη και υποστήριξε πως δεν επιθυμεί να είναι αυτή μόνο η συμβολή της κυβέρνησης.
«Με αυτήν την έννοια, ανοίγουμε και τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική μεταρρύθμιση, και πιστεύω ότι θα πρέπει ο καθένας να τοποθετηθεί με βάση το αξιακό του πρόσημο σε όλες αυτές τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες», σημείωσε. Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε σύμφωνος με την πρόταση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική. «Αποτελεί βαθιά τομή στο πολιτικό μας σύστημα, αναδεικνύει την ισοτιμία, την ισοδυναμία της ψήφου και καταγράφει τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς», ανέφερε.
Ενα βήμα πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο, τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν «179», μετά και την απόφαση της Χρυσής Αυγής να απέχει από τη διαδικασία της ψήφου. 144 βουλευτές της Κουμουνδούρου, 9 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, 15 του ΚΚΕ, 9 της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και οι κύριοι Θανάσης Θεοχαρόπουλος (από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Νίκος Νικολόπουλος συνθέτουν πλέον το μοτίβο του «ναι».
Πέραν της απλής αναλογικής, στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν χθες στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε τις βασικές αιχμές και θα ακολουθήσει η σχετική ζύμωση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ (Κοινοβουλευτική Ομάδα και Πολιτική Γραμματεία) με το θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο μετά και το ράπισμα της ομάδας των «53» όσον αφορά στη θέση Τσίπρα για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου