Τόσο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού όσο και οι συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών, αφού προσπαθούσαν με κόπο να ξεπεράσουν την αρχική σκωπτική αντιμετώπιση των όσων είπε ο κ. Καμμένος, κυρίως για το χαρακτηρισμό του Ερντογάν ως «τρελού» και την πρόβλεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας της χώρας ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν προσχεδιασμένη και μπορούν να καθίσουν στις τουρκικές φυλακές και δεκαπέντε χρόνια, παρέπεμπαν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στα όσα θα πουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς.
Στην ερώτηση αν το «τρελός» που είπε ο κ. Καμμένος διαφέρει πολύ από το «σουλτάνος» που υπήρχε στην επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου και αν όλα αυτά συνιστούν αλλαγή στρατηγικής έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν απαντούσαν.
Απαντούσαν όμως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ελεγαν ότι τέτοιες γραφικές κορόνες, όπως αυτές του υπουργού Εθνικής Αμυνας, γυρίζουν την εξωτερική πολιτική στην εποχή της γραφικότητας και των δηλώσεων για εσωτερική κατανάλωση χωρίς στρατηγική και σχέδιο και υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκαλείται στο κλίμα έξαρσης των εθνικών θεμάτων οφείλει να «μαζέψει» τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και να επαναχαράξει την εθνική γραμμή. Θύμιζαν μάλιστα ότι ήταν το Μαξίμου που έλεγε πριν από δύο εβδομάδες ότι χρειάζονται ψυχραιμία και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και τώρα ο κ. Τσίπρας εγκαλείται από τον Ερντογάν να δείξει σοβαρότητα λόγω Καμμένου…
Ξεφτίζει το σκοινί…
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ανεξάρτητα από την πολιτική βούληση τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Καμμένου, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση παρουσιάζει εκφυλιστικά φαινόμενα και, το χειρότερο, με επίκεντρο τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης επιμένει ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί δεν είναι όμηροι, όταν ο προϊστάμενός του υπουργός Εθνικής Αμυνας όχι μόνο λέει ότι είναι όμηροι, αλλά προβλέπει -ενώπιον της έκπληκτης ελληνικής κοινής γνώμης- ότι θα καθίσουν στις τουρκικές φυλακές δεκαπέντε χρόνια, ενώ αποκαλύπτει ότι δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα δεν υπάρχει.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρουσιάζει στους πολιτικούς αρχηγούς -χθες είδε τον κ. Κουτσούμπα και τον κ. Θεοδωράκη, σήμερα θα δει την κ. Γεννηματά και τον κ. Λεβέντη- μία εξαιρετικά αισιόδοξη εκδοχή των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων στο ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, όταν ο κ. Καμμένος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα ψηφίσουν σχέδιο συμφωνίας με τα Σκόπια στη Βουλή που θα περιλαμβάνει τη χρήση του όρου «Μακεδονία», αλλά και προσωπικά ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην έρθει ποτέ τέτοια συμφωνία στην ελληνική Βουλή.
Και όταν οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν στο βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρη Καμμένο ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου είπε ότι τελειώνει τον Αύγουστο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., εκείνος κάνει λόγο για «ανώμαλη άποψη, άποψη… κουλή», χαρακτηρίζει και πάλι «χαφιέ» τον επίσης ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, καλεί τον πρωθυπουργό να μαζέψει τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Τόσκα και λέει ότι αν δεν ήταν οι ΑΝ.ΕΛ. τότε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τους ήξερε ούτε η μάνα τους. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης παραδέχεται δημοσίως ότι αν η κυβέρνηση φέρει συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή και οι ΑΝ.ΕΛ. και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν τη στηρίξουν, τότε η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό πρόβλημα, ενώ για το ίδιο θέμα ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης απαντά «καθίστε και θα δούμε…».
Πολιτική… εξπρές του μεσονυχτίου από τον υπουργό Αμυνας
Προσχεδιασμένη από την Τουρκία χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τονίζοντας ότι όταν έχει να κάνεις με έναν «τρελό» Ερντογάν και μια «χώρα όπου δεν υπάρχουν δικαστήρια και η Δικαιοσύνη λειτουργεί με εντολές του σουλτάνου, η εκκρεμότητα αυτή μπορεί να κρατήσει και 15 χρόνια»!
Ο κ. Καμμένος, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και ερωτηθείς σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ανέφερε πως «εκτιμώ ότι ήταν προσχεδιασμένο να τους συλλάβουν διότι όταν έχουμε τόσα πολλά επεισόδια τα τελευταία χρόνια και τους αφήνουν σε 5 λεπτά και τώρα τους πήραν και τους μεταφέρανε στην Αδριανούπολη, και ενώ ενεργοποιήσαμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας τα απορρίψανε, φαίνεται ότι είναι μια τέτοια δουλειά. Η Τουρκία έχει σχεδιασμό να χρησιμοποιεί τις απαγωγές για να κάνει τέτοιου είδους πολιτική» και πρόσθεσε πως «εδώ στον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον και ρίξανε ισόβια και με Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδώσει ο Ερντογάν μπορεί να κάνει ανταλλαγή ομήρων, βλέπετε ότι αυτό το χρησιμοποιούν για άσκηση πολιτικής…»
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Ο κ. Καμμένος όταν ρωτήθηκε για το εάν μπορεί να καταδικαστούν οι Ελληνες στρατιωτικοί απάντησε πως «δεν μπορούν να τους ρίξουν και καμιά καμπάνα βαριά γιατί δεν έχουν κάνει και τίποτα, αλλά όποιος έχει δει το “Eξπρές του μεσονυχτίου” και αυτούς τότε που τους ρίξανε στις φυλακές τους φτιάχνανε συνέχεια κατηγορίες, αφού εκεί δεν λειτουργεί τίποτα δημοκρατικά…» και πρόσθεσε: «Σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν δικαστήρια και η Δικαιοσύνη της λειτουργεί με εντολές του σουλτάνου, η εκκρεμότητα μπορεί να κρατήσει από ένα έως και 15 χρόνια…».
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιος δίαυλος πολιτικής επικοινωνίας με την Τουρκία, ο κ. Πάνος Καμμένος ανέφερε πως «δυστυχώς δεν έχουμε κανένα κανάλι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά… Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς, με ποιον να επικοινωνήσεις; Τη μία βρίζει τον Νετανιάχου, την άλλη τους Αμερικανούς. Εκανε δήλωση κατά του Νετανιάχου, με τον τρελό δεν μπορείς να βγάλεις άκρη…».
Σχετικά με τα όσα έχουν γραφεί, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν την έκδοση των «8» Τούρκων αξιωματικών, όπως τουλάχιστον ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναφέρει, ο κ. Καμμένος είπε: «Είναι αξιόπιστος συνομιλητής ο Ερντογάν, θα υποσχόταν ποτέ ο Τσίπρας στον Ερντογάν ότι θα απελευθέρωνε τους οκτώ; Του είπε ότι θα δούμε με βάση τη Δικαιοσύνη. Κατ’ αρχάς δείξαμε καλή θέληση και επιστρέψαμε το ελικόπτερο την άλλη μέρα πίσω. Οι οκτώ ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, ζητούν να τους προστατέψουμε από την Τουρκία» και κατέδειξε τη διαφορά με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς: «Αλλο οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται χωρίς τη θέλησή τους και άλλο οι “8” που ήρθαν εδώ και ζητούν άσυλο να προστατευτούν από μία Δικαιοσύνη που εκτελεί αντικαθεστωτικούς χωρίς να είναι… δεν είναι το ίδιο πράγμα…».
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, όταν ρωτήθηκε για την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας, τους λεονταρισμούς του Ερντογάν και αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο, σχολίασε πως «υπάρχει μια ένταση, υπάρχει. Αλλά η κατάσταση στις ένοπλες τουρκικές δυνάμεις είναι απελπιστική, το 60% των δυνάμεών τους σε προσωπικό βρίσκεται εκτός στρατεύματος, η κατάσταση στο Αφριν δεν είναι η καλύτερη που περιμένανε. Χρειάζεται να είμαστε σε ετοιμότητα γιατί όταν ο όποιος (Ερντογάν) συνεχίζει να παίρνει πτώματα και δεν το υπολογίζει, μπορεί κάποια στιγμή να κάνει κάτι. Δεν καθησυχάζω καθόλου τον ελληνικό λαό, είμαστε σοβαροί, είμαστε αποφασισμένοι αλλά δεν θα “τσιμπήσουμε” σε προσπάθεια δημιουργίας ενός επεισοδίου, εάν όμως παραβιάσουν την εθνική μας κυριαρχία θα απαντήσουμε όπως πρέπει, δεν θα πάμε όμως να παίξουμε ένα παιχνίδι έντασης όπως αυτοί θέλουν να το δημιουργήσουν, χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις εθνικές μας θέσεις…».
Χτύπημα κάτω από τη μέση και …μαθήματα Διεθνούς Δικαίου
Mε αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης, ότι «ρίχνει το επίπεδο» και οι εκφράσεις της «δεν ταιριάζουν σε σοβαρό κράτος», απάντησε το… τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα, ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου που έχει πρωθυπουργό που σέβεται τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι σουλτάνο, ο οποίος μπορεί να τις υπόσχεται». Οι συνεργάτες του Τούρκου ΥπΕξ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησαν ακόμη τη χώρα μας ότι προβάλλει την αρχή του κράτους δικαίου «όποτε τη βολεύει», ενώ όταν δεν τη βολεύει την αγνοεί και όπως είναι γνωστό δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, που ελήφθησαν εναντίον της» (σ.σ.: υπαινιγμός για τους μουφτήδες της Θράκης;)
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στις δηλώσεις Καμμένου, υποστήριξε πως η Αθήνα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Η Ελλάδα είναι γειτονική χώρα, που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον ισχυρό της γείτονα προς αμοιβαίο όφελος .Ομως η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην πολιτική σκηνή. Για να αποστρέψει την προσοχή του λαού από την οικονομική κατάσταση, τη μεταφέρει σε άλλο τομέα, με στόχο να καλύψει τις δικές της αποτυχίες», σημείωσε ο Χ. Τσαβούσογλου.
Συνεχίζοντας στο μεταξύ τις εθνικιστικές κορόνες, ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε στην Αλωση της Πόλης από τον Μωάμεθ, στην προσπάθεια του Κεμάλ Ατατούρκ να μετατρέψει το απειλούμενο με πνιγμό τουρκικό έθνος-κράτος σε ένα «δεντράκι που μεγαλώνει στις στέπες της Ανατολής» και τέλος στο δικό του όνειρο «να αναβαθμίσει την τουρκική δημοκρατία και οικονομία σε ένα από τα 10 πιο προηγμένα κράτη του κόσμου».
Σκληρή κόντρα και με Ισραήλ
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανοιχτό μέτωπο και με το Ισραήλ. Με πολύ σκληρό τρόπο αντέδρασε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις δηλώσεις Ερντογάν εναντίον του Τελ Αβίβ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ με μήνυμά του στο Twitter ανέφερε πως «ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του αντιμιλούν, θα πρέπει να αρχίσει να το συνηθίζει, αυτός που κατέλαβε τη Βόρεια Κύπρο και τις κουρδικές περιοχές και σφάζει πολίτες στο Αφρίν, δεν πρέπει να μας διδάσκει περί ηθικής και αξιών».
Το σχόλιο αυτό ήταν η απάντηση στις δηλώσεις του Ερντογάν: «Ε! Νετανιάχου! Είσαι ένας κατακτητής! Και ως κατακτητής βρίσκεσαι σε αυτά τα εδάφη. Ταυτόχρονα, είσαι και τρομοκράτης. Αυτά που κάνεις στους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους θα γραφτούν στην Ιστορία και δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στο μεταξύ, η Τουρκία διέταξε τη σύλληψη του μουσουλμάνου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και άλλων επτά ανθρώπων για τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία το 2016. Εντύπωση προκαλεί πως το ένταλμα της σύλληψης για την υπόθεση αυτή εκδόθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα.
Ο διπλωμάτης Αντρέι Καρλόφ πυροβολήθηκε θανάσιμα από έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας ενώ μιλούσε στα εγκαίνια μιας έκθεσης στην Αγκυρα τον Δεκέμβριο του 2016. Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως το κίνημα του Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία, κατηγορία την οποία αρνείται ο ιερωμένος. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Γκιουλέν ως σχεδιαστή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016
Ο Πούτιν φθάνει σήμερα στην Τουρκία για διήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Οι τρεις χώρες είναι εγγυήτριες των ειρηνευτικών συνομιλιών της Αστάνα, βάσει των οποίων έχουν εγκαθιδρυθεί ζώνες «αποκλιμάκωσης» στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία. Ο Πούτιν θα συμμετάσχει και στην τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου, που θα κατασκευαστεί από τη ρωσική Rosatom, μια επένδυση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Γιάννης Καμπουράκης
Γιάννης Απέργης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]