Τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει τον εκλογικό νόμο ξεκαθαρίζει για ακόμη μια φορά σε αποκλειστική συνέντευξή της στην ιστοσελίδα thecaller η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Η κα Γεννηματά απαντά στις επικρίσεις που δέχεται από την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, αντιπροτείνοντας 5 σημεία-«κλειδιά» και «πετώντας το μπαλάκι» της συναίνεσης για το εν λόγω ζήτημα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Εξάλλου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «ο ελληνικός λαός επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας» και απαντά για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας συγκεκριμένους όρους.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Τις τελευταίες μέρες το ΠΑΣΟΚ δέχεται επικρίσεις και πιέσεις με αφορμή τη στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, που έφερε η κυβέρνηση. Γιατί δεν ψηφίζετε τον εκλογικό νόμο;
«Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε διατυπώσει έγκαιρα και με σαφήνεια τις θέσεις μας για τις αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος και του εκλογικού νόμου. Σταθερός στόχος για εμάς είναι να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ευρύτατες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις.
Η πρόταση της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα τη Χρυσή Αυγή.
Έχουμε καλέσει την Κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία των αποσπασματικών διατάξεών της, και τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στο διάλογο για την αναγκαία λύση ευρύτερης αποδοχής. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck».
Σε ποια περίπτωση και μετά από ποιες αλλαγές θα λέγατε και εσείς «ναι»;
«Εμείς αντιπροτείνουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση διαλόγου στη βάση των εξής 5 σημείων:
-Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.
-Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.
-Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
-Ψήφο στα 17
-Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.
Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να πετύχει τη συναίνεση. Είναι προφανές ότι δεν την θέλει. Όπως δεν την θέλει και η ΝΔ που αρνήθηκε τον διάλογο και εμμένει στην διατήρηση του ληστρικού bonus. Αλλιώς η κυβέρνηση θα ξεκινούσε ουσιαστικό διάλογο και όχι μια μάχη εντυπώσεων σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μεγάλα προβλήματα».
Στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος στις επόμενες εκλογές, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τη ΝΔ, όπως το 2012, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ και με ποιους όρους;
«Είναι αναγκαία μια εθνική γραμμή πλεύσης και όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, πρέπει να συνεννοηθούμε ώστε επιτέλους να υπάρξει. Για να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, με ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή . Από το 2012 σταθερά ο ελληνικός λαός, στις τέσσερις αλλεπάλληλες εκλογές που προκάλεσαν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει το μήνυμα ότι επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι θέλει να υπάρξει εθνική συνεννόηση γύρω από ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα. Μπορούμε να πετύχουμε τη συναίνεση και προϋπόθεση γι αυτό είναι να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα«.
Θα μπορέσουμε να βρούμε την έξοδο κάποια στιγμή από αυτόν τον λαβύρινθο της κρίσης; Πως μπορεί κατά τη γνώμη σας να μπει τέλος στην εποχή των μνημονίων;
«Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και όρων της συμφωνίας.
«Εθνική Γραμμή», βασισμένη στο δίπτυχο Ανάπτυξη-Κοινωνική Συνοχή.
ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ με τρεις στόχους:
1ον: Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην αγορά, στην οικονομία, που ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα, απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και οδηγούν σε αναπτυξιακή έκρηξη.
2ον: Επαναπροσδιορισμός του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από το 2018. Με παράλληλη αλλαγή-βελτίωση των έντονα υφεσιακών και κοινωνικά άδικων όρων του προγράμματος.
3ον: Επιτάχυνση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση – απομείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα στις αγορές και να υπάρξει εισροή κεφαλαίων.
Αυτή η Εθνική Γραμμή, ιδιαίτερα μετά την επιβάρυνση του Ευρωπαϊκού πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος μετά το BREXIT, πρέπει να γίνει Εθνική υπόθεση και πεδίο πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.
Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με τους υποκριτικούς πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα πάνω στα ερείπια, την νέα απάτη για την δήθεν έκρηξη ανάπτυξης, την αποτυχημένη ρητορική περί «παλαιού και νέου», ούτε με καθεστωτικές λογικές και επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς που επιχειρούν να πετάξουν τη μπάλα μακριά από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.
Δεν αντιμετωπίζεται όμως ούτε με την διχαστική λογική, την άκριτη πόλωση, την εμμονή της Ν.Δ. στις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2004-2009 και των Ζαππείων. Ο κακέκτυπος μικρός δικομματισμός όλο και μας δείχνει δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».
Πως σχολιάζετε τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα;
«Για τον κ. Τσίπρα και το προσωποπαγές κόμμα του, στην θέση της ιδεολογίας και της πολιτικής υπάρχει μόνο η πάση θυσία παράταση της παραμονής στην εξουσία. Χωρίς πολιτικές και ηθικές αρχές και κωλύματα. Αποδείχθηκαν ικανοί να πουν και να εφαρμόσουν, χωρίς πολιτικό στίγμα τα εντελώς αντίθετα και αντιφατικά μεταξύ τους πράγματα. Συνεπείς παραμένουν μόνο στον λαϊκισμό και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης μέσω μιας καλά οργανωμένης προπαγάνδας«.
Είστε αισιόδοξη σχετικά με τις διεργασίες για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς, καθότι βλέπουμε ότι “καρκινοβατεί” ο διάλογος. Θα μετεξελιχθεί κάποια στιγμή αυτή η διαδικασία σε ένα νέο πολιτικό φορέα;
«Είμαι αισιόδοξη.
Η πρωτοβουλία που ανέλαβα για την αναγέννηση της κεντροαριστεράς βρήκε ανταπόκριση.
Την αγκάλιασε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Στο διάλογο συμμετέχουν τελικά με τον ένα ή άλλο τρόπο όλες οι δυνάμεις του κατακερματισμένου ευρύτερου χώρου.
Στην επιτροπή διαλόγου, που ολοκληρώνει το έργο της , τις επόμενες ημέρες, συμμετείχαν εκατοντάδες διακεκριμένες προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης, της αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας.
Με την ολοκλήρωση λοιπόν του έργου της Επιτροπής είναι ώρα να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.
Οι προτάσεις που έχω καταθέσει για την «συνέχεια» ισχύουν απόλυτα.
Είναι γνωστή η θέση μας ότι η εκλογή του επικεφαλής της παράταξης θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία από τη βάση.
Προϋπόθεση γι αυτό αποτελεί το κοινά αποδεκτό προγραμματικό πλαίσιο και η συμφωνία όλων στα επόμενα βήματα. Η δημιουργία του ενιαίου φορέα αποτελεί κοινό τελικό στόχο. Τα ενδιάμεσα όμως βήματα μετάβασης δεν μπορεί να είναι μετέωρα αλλά στέρεα και συμφωνημένα. Σε ό, τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, τις αποφάσεις θα τις πάρει το ΠΑΣΟΚ».
Πηγή: http://thecaller.gr/