Η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πλέον «εγγυήτριες δυνάμεις», καθώς αυτός ο αναχρονιστικός «θεσμός», δεν είναι συμβατός με την σύγχρονη έννοια της κυριαρχίας ενός κράτους, όπως αυτό ορίζεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τόνισε από τη Μόρφου της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μόνον ως ομοσπονδιακό κράτος», και ότι «κάθε μορφή συνομοσπονδίας είναι μη συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο», συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος ως οντότητα πρέπει να έχει «μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα erga omnes».
Ο κ. Παυλόπουλος αναγορεύτηκε σε ειδική τελετή επίτιμος δημότης Μόρφου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνηση του προς τον δήμαρχο της πόλης, ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε, τονίζοντας ότι «αφενός η τιμή αυτή δεν αφορά το πρόσωπό μου, αλλά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αφετέρου, λόγω του συμβολισμού και της ουσίας της, μετατρέπεται σε ιερό εθνικό χρέος (…) προς τη μαρτυρική Κυπριακή Δημοκρατία».
«Ως επίτιμος δημότης Μόρφου οφείλω να υπερασπισθώ, στο μέτρο που μου αναλογεί, την Κύπρο, την Μόρφου και τους Μορφίτες, με «δόρυ» την ιστορία των Ελλήνων, και με «ασπίδα» το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και την κατάληψη της Μόρφου από τον «Αττίλα», στις 14 Αυγούστου 1974, λέγοντας ότι «αυτό το όνειδος στρατιωτικής κατοχής κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, δεν είναι επιτρεπτό και δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό τόσο από την διεθνή κοινότητα όσο κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού συνιστά, κατάφωρη παραβίαση τόσο της διεθνούς όσο και της ευρωπαϊκής νομιμότητας».
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε σε αυτό το σημείο, ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κατοχύρωση της ελεύθερης επιστροφής «όλων των εκτοπισμένων Κυπρίων στις αρχέγονες εστίες τους, καθώς και η ένταξη των κατεχόμενων περιοχών, όπως η Μόρφου, στην μελλοντική Ελληνοκυπριακή συνιστώσα της ενιαίας και κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας».
Όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος η επιστροφή όλων των εκτοπισμένων «αποτελεί όχι μόνο πανελλήνια ευχή και προσδοκία αλλά και βασική προϋπόθεσή της, αμοιβαία αποδεκτής, συμφωνίας ολοκληρωμένης και οριστικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».
Στην αρχή της αντιφώνησής του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η παρουσία του στην Κύπρο, συμπίπτει με την ημερομηνία της τραγωδίας στο Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά Εθνοφρουροί και έξι πυροσβέστες της Κύπρου, ζητώντας να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας.
Παυλόπουλος: Η Ευρώπη παραπαίει λόγω της κρίσης αξιών
Στην κρίση αξιών, και όχι στα οικονομικά προβλήματα, απέδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το γεγονός ότι η Ευρώπη παραπαίει. Μιλώντας στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της τελετής αδελφοποίησης του Ιδρύματος «Ελπίδα» Κύπρου για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία και του συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η Ευρώπη απομακρύνθηκε από τον άνθρωπο, από τις αρχές και τις αξίες εκείνες, οι οποίες μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησαν στην προσπάθεια να φτιάξουμε την Ευρώπη».
Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι με την παρουσία του στην τελετή αδελφοποίησης, η οποία έγινε στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, εκπληρώνει ένα αυτονόητο χρέος.
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια η οποία ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στην Ελλάδα αυτή η προσπάθεια, είπε, ξεκίνησε από θαρραλέες γυναίκες οραματίστριες με επικεφαλής την Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θέλησης. Σήμερα η «Ελπίδα» στην Ελλάδα «αποτελεί ένα κόσμημα του κοινωνικού κράτους», τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος.
Σήμερα, συνέχισε, οι δύο «Ελπίδες» αδελφοποιούνται, προσφέροντας ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα, της ένωσης σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο και για τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης αξιών.
Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε η κοινή προσπάθεια, «ο σπόρος που τέθηκε σήμερα, να βλαστήσει και να θρέψει αυτή τη σιγουριά και προσδοκία που ανήκει στα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στη ζωή». Επίσης, τόνισε ότι η αδελφοποίηση είναι ο συμβολισμός του ελληνισμού και προσέθεσε: «Αυτή η προσφορά του ελληνισμού είναι προσφορά προς το δυτικό πολιτισμό, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ο οποίος είναι περισσότερο κρίσιμος από κάθε άλλη φορά». Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την προσπάθεια βοήθειας των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία.
Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την παρουσία του και τόνισε ότι «σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα των δύο κρατών μας να συμβάλουν τα μέγιστα ώστε να πετύχει ο στόχος και ο σκοπός, να αυξήσουμε την ελπίδα και τις προσπάθειες για βοήθεια των παιδιών με καρκίνο και λευχαιμία».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκλεισε τον χαιρετισμό του με τη φράση της κ. Βαρδινογιάννη: «Το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατόν. Αρκεί να πιστέψουμε σε αυτό και να αγωνιστούμε».
H κ. Βαρδινογιάννη επεσήμανε ότι η αδελφοποίηση ανοίγει νέους δρόμους προσφοράς για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία. Στην τελετή, η οποία έληξε με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών μίλησαν επίσης η Άντρη Αναστασιάδη, επίτιμη πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελπίδα» Κύπρου», καθώς και ο πρόεδρός του Λοΐζος Λοΐζου.