Η δικογραφία διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς αμελλητί στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, αφού, κατά την έρευνα, οι εισαγγελείς «σκόνταψαν» στο όνομα του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου. Η υπόθεση της πώλησης, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μπήκε στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, έπειτα από δημοσιεύματα.
Πριν από λίγους μήνες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας φέρεται να ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι συζητήσεις αφορούσαν στην πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιούνταν για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη. Εκτός από την αγορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, στη διακρατική συμφωνία περιλήφθηκε και πρόβλεψη για πιθανή πώληση στο Ριάντ και αεροπορικών βομβών τύπου MK-82 και MK-83, αφού ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Προκειμένου να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Ελληνα επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος εμφανιζόταν ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Οι υπογραφές έπεσαν τη 13η Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Βασίλειου Παπαδόπουλου. Ο τελευταίος εμφανιζόταν ως εξουσιοδοτημένος από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Βέβαια, ακολούθησε σειρά εγγράφων, βάσει των οποίων φαίνεται πως το συμφωνητικό που υπεγράφη με τον επιχειρηματία προλαμβάνει την επίσκεψη Αράβων αξιωματούχων στη χώρα μας, προκειμένου να εξετάσουν με τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχέδια συμφωνιών.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
Το χρονικό της υπόθεσης
Κατά πληροφορίες, το χρονικό της υπόθεσης ξεκινά τον Ιούνιο του 2016, όταν ο Βασίλης Παπαδόπουλος φέρεται να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Βασιλείου της Ιορδανίας διεκδικώντας την αγορά 300.000 βλημάτων 105 χιλιοστών. Δύο μήνες αργότερα, πραγματοποιείται επίσημη συνάντηση του Βασίλη Παπαδόπουλου με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλισμών και αμέσως μετά ο πρώτος γνωστοποιεί το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «πελάτη» του και προσκομίζει ανεπικύρωτη εξουσιοδότηση με ημερομηνία «Μάιος 2016». Στους επόμενους μήνες φέρεται να επιθεωρεί ελληνικά στρατόπεδα και για λογαριασμό του Κατάρ, συνοδευόμενος υποτίθεται από Αραβες αξιωματούχους.
Τον Ιανουάριο του 2017 ο Πάνος Καμμένος εξουσιοδοτείται από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής να υπογράψει διακρατική συμφωνία πώλησης των βλημάτων χωρίς μεσάζοντες. Οταν τον Μάρτιο συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, εγκρίνει την εισήγηση του υπουργού περί υπογραφής διακρατικής σύμβασης με μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο. Κατά συνέπεια, λίγο καιρό αργότερα, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ζητά από την πρεσβεία μας στο Ριάντ να οριστεί από τη Σαουδική Αραβία νόμιμος εκπρόσωπος για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας.
Σε αυτό το σημείο φαίνεται πως αρχίζει να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της ιστορίας, αφού ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ, σε απάντηση της επιστολής του υπουργείου Αμυνας, ενημερώνει ότι «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται μεταξύ των κυβερνήσεων». Παρά την προειδοποίηση, στις 13 Ιουνίου 2017 υπογράφεται διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, διά του πληρεξουσίου εκπροσώπου Βασίλειου Παπαδόπουλο και την επόμενη ημέρα, οι χειριστές αξιωματικοί της υπόθεσης υποβάλλουν φύλλο ενημερώσεως στο οποίο γίνεται λόγος για εντολή υπογραφής της σύμβασης με τον κ. Παπαδόπουλο από τον Καμμένο.
Τον Αύγουστο, η πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ ενημερώνει ότι πολυμελής επιτροπή του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας θα φτάσει στην Ελλάδα για τον έλεγχο των προς πώληση πυρομαχικών, με την υποσημείωση ότι η τυχόν άρνηση επισκέψεως των επίσημων εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας θα άρει το ενδιαφέρον τους. Στη συνάντηση, η ελληνική πλευρά ενημερώνει ότι έχει ήδη υπογραφεί διακρατική συμφωνία για 300.000 βλήματα 105 mm, από τις 13 Ιουνίου 2017 και η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δηλώνει άγνοια. Την επόμενη ημέρα η αποστολή των Σαουδαράβων αποχωρεί χωρίς την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας αφού κατ’ εντολήν του υπουργού διακόπτεται κάθε επικοινωνία μαζί τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]