Οι τόνοι θα παραμείνουν υψηλοί απέναντι σε μια κυβέρνηση που ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίζεται να επισημαίνει την αδυναμία της να οδηγήσει τη χώρα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, αλλά καταγγέλλει πως «ούτε στα μεγάλα εθνικά θέματα επιδεικνύει την απαραίτητη υπευθυνότητα και σοβαρότητα».
Στην Πειραιώς αναγνωρίζουν και συμμερίζονται την πολύ μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας για το Σκοπιανό. Σε αυτήν θέλησε, άλλωστε, να απευθυνθεί ο κ. Μητσοτάκης επιλέγοντας -«για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς», όπως είπε- να πραγματοποιήσει στους Νομούς Πιερίας και Πέλλας την πρώτη περιοδεία του 2018, ώστε να καταστήσει μέσα από την επαφή με τον κόσμο ακόμη πιο σαφές το ολοκληρωμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί οποιαδήποτε λύση, η οποία δεν μπορεί να είναι αποσπασματική και να αφορά μόνο στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Θα πρέπει – όπως ξεκαθαρίζουν στην Πειραιώς- να ανταποκρίνεται και στις τρεις προϋποθέσεις που συνιστούν την «κόκκινη γραμμή» όπως διαμορφώθηκε την περίοδο του Βουκουρεστίου. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes αλλά και αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού.
Η ανησυχία ότι μπορεί να επιχειρηθεί να υπάρξει συμφωνία μόνο για την ονομασία και τα υπόλοιπα να αφεθούν για αργότερα αποτελεί βασικό λόγο που ωθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε επαναλαμβανόμενες, τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιήσεις ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό τίποτα λιγότερο από το «Βουκουρέστι». Ολοκληρώνοντας, μάλιστα, την περιοδεία του στην Πέλλα διαμήνυσε ξεκάθαρα: «Μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους που θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον. Αλλά αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τη στηρίξουμε».
Σύγκριση
Η Ν.Δ. ζητά άμεσα ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η εικόνα προηγούμενων ημερών, όπου η αίσθηση της διαπραγματευτικής κινητικότητας δημιουργείτο κυρίως από δηλώσεις αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, σχολιάστηκε αρνητικά στην Πειραιώς, η οποία δεν παύει να συγκρίνει την τακτική της σημερινής κυβέρνησης με εκείνη της Ν.Δ. όταν διαχειρίστηκε ως κυβέρνηση το ζήτημα. «Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωνε ανά τακτά διαστήματα τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ τώρα οι πληροφορίες έρχονται από μισόλογα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη, ενώ στην Πειραιώς μιλούν και για «μυστική διπλωματία» και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε, μάλιστα, τον τερματισμό της. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υποβάλει δημοσίως το αίτημα και είναι πλέον στην ευθύνη της κυβέρνησης να αναλάβει την πρωτοβουλία.
Μείζονος σημασίας θεωρείται από τη Ν.Δ. η διαμόρφωση ενιαίας θέσης από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, κάτι που όχι μόνο θεωρείται ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος, αλλά η ίδια προειδοποιεί πως η σημερινή εικόνα αδυνατίζει και τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας. Ειδικά για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο υπογραμμίζεται ότι αλλάζει κάθε λίγα 24ωρα την αντίδρασή του. «Υπάρχει από την πλευρά του έντονη αντίφαση και αυτό όλο δείχνει και το επίπεδο της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα», υπογραμμίζουν γαλάζιες πηγές, την ώρα που στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση προσπάθησε -ανεπιτυχώς- ένα δικό της εσωτερικό πρόβλημα να το μεταθέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρώντας να αναδείξει υποτιθέμενες διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θέτουν, πάντως, γενικότερα ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι σε αυτήν συμμετέχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που την περίοδο του Βουκουρεστίου είχαν πάρει διαφορετική θέση. Το υπενθύμισε, άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας «να μην ξεχνούν αυτοί που θυμήθηκαν όψιμα το Βουκουρέστι ότι, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή διαπραγματευόταν σκληρά, σημερινοί κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν τα ρέστα τους για να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Σε όλο αυτό προστίθεται και η εντεινόμενη ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διχαστικές απόψεις που διακρίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με αφορμή και κυβερνητικές διαρροές σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας. Αυτό έκανε τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει δημοσίως από την κυβέρνηση «να σταματήσει να διχάζει τους Ελληνες και να ταυτίζει ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με την άκρα Δεξιά».
«Οι πολιτικές αυτές δεν ευνοούν την εθνική συνεννόηση και την εθνική συναίνεση, που τόσο απαραίτητες είναι για να αντιμετωπιστεί ένα κρίσιμο εθνικό θέμα», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., την ώρα που γαλάζια στελέχη σχολιάζουν με δριμύτητα το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην μπορεί να καταλάβει τον υγιή προβληματισμό και ονομάζει «ακραίους» όσους τον διατυπώνουν.
Αντεπίθεση με αιχμή οικονομία και καθημερινότητα
Το γαλάζιο ενδιαφέρον θα παραμείνει στραμμένο και στο πεδίο της οικονομίας και της καθημερινότητας, καθώς κορυφώνεται και η κοινοβουλευτική αναμέτρηση για το πολυνομοσχέδιο για το οποίο πηγές της Πειραιώς δεν κρύβουν την άποψη ότι πρόκειται «για την απόλυτη συνθηκολόγηση».
Οι διατάξεις του θα συνεχίσουν να βρίσκονται όλο το επόμενο διάστημα στο μικροσκόπιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο να αναδεικνύεται κάθε πτυχή όσων συμφώνησε και υλοποίησε η κυβέρνηση επηρεάζοντας αρνητικά το επίπεδο διαβίωσης και την καθημερινότητα του Ελληνα πολίτη. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι έρχονται και πολλές υπουργικές αποφάσεις για να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα και «έχουμε να δούμε πολλά ακόμη», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά. Εντονη είναι, εξάλλου, η δυσαρέσκεια και για τη νομοθετική πρακτική που ακολουθείται για μία ακόμη φορά σε ένα πολυνομοσχέδιο πολλών σελίδων που πρέπει να συζητηθεί μέσα σε λίγες ημέρες.
Το μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση «ούτε θέλει ούτε μπορεί» να υλοποιήσει τις γενναίες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα θα είναι σταθερό στον πολιτικό λόγο της γαλάζιας η ηγεσίας, στο επίκεντρο του οποίου θα παραμένει και η επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]