Ο Αλέξης Τσίπρας συγκέλεσε τη σύσκεψη με θέμα την ονοματολογία της ΠΓΔΜ προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.
Παρών στην σύσκεψη είναι και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έφθασε πρώτος στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μισή επιβεβαίωση των πληροφοριών που υποστήριζαν ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση λόγω της διαφαινόμενης διαφωνίας τους για το όνομα των Σκοπίων, έδωσαν χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης.
Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξαν δημόσια ότι ο κυβερνητικός εταίρος δεν θα πεί «όχι» σε λύση αν υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση και δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα διαγράφεται σιγά σιγά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πως σκοπεύει να κινηθεί στο ζήτημα του ονόματος εντός κι εκτός, ξεκινώντας από σήμερα κι όλας τη ζύμωση. Στις 11:00 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί άτυπη διυπουργική συσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
ΣΥΡΙΖΑ: Η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο δεν έχει ανάγκη από επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά από σοβαρό σχεδιασμό
Ο Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις, τα όσα έχουν συζητηθεί ως τώρα και το πως «μπαίνει» η Αθήνα στο νέο γύρο διαλόγου που ξεκινά στις 19 Ιανουαρίου υπό τον Μάθιου Νίμιτς ενώ σχετικά σύντομα θα ενημερωθεί και η Βουλή.
Όπως προκύπτει (και όπως έγκαιρα επισήμανε το iefimerida) η κυβέρνηση επενδύσει πολιτικά στην αντιπαράθεση για το «Σκοπιανό» με την αντιπολίτευση και ειδικά με τη ΝΔ γι δύο λόγους.
Από τη μια προτιμά σαφώς να αντιπαρατίθεται για ένα ζήτημα από εκείνα που χαρακτηρίζονται «εθνικά», παρά για τους πλειστηριασμούς και προαπαιτούμενα που έρχονται στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστούν ως της 15 Ιανουαρίου για να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup.
Από την άλλη, κι έχοντας (δεδομένη) την στήριξη του Π.Καμένου, επιχειρεί να δεσμεύσει τη ΝΔ σε μιά στάση για το «δια ταύτα» του ονόματος, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πάει με «γραμμή Καραμανλή» την ώρα που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζει «χρήσιμο ηλίθιο» όποιον στηρίξει την πρόταση για ένα ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα επί δεκαετίες.
Την ίδια ώρα, κι επειδή δεν υπάρχει η (στον ίδιο βαθμό) εκτίμηση ότι θα πειθαρχήσουν και οι δύο Καμμένοι στην ίδια γραμμή για το όνομα, το Μαξίμου καλοβλέπει (προς αναπλήρωση απωλειών) δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών από την αντιπολίτευση που δηλώνουν ευθαρσώς προωθημένες απόψεις για το Μακεδονικό…
Εκτιμά παράλληλα η Αθήνα ότι σύντομα θα εκδηλωθεί διεθνές ενδιαφέρον για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος και κλείσιμο της διαφοράς με τη γειτονική χώρα, για γεωπολιτικές αναγκαιότητες που ξεπερνούν τους ελληνικούς σχεδιασμούς στη Βαλκανική…