Ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε με ομιλίες βουλευτών η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, η οποία θα ολοκληρωθεί αργά απόψε με την ονομαστική ψηφοφορία.
Οι άξονες της αντιπαράθεσης θα είναι ο τομέας της οικονομίας, τα θέματα διαφθοράς, οι offshore αλλά και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα η ονομαστική ψηφοφορία ενδέχεται να ξεκινήσει στις 21:30-22:00 και έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προσλαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανέβουν στο βήμα και θα πρέπει, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, να εξηγήσουν γιατί ο προϋπολογισμός είναι ή δεν είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός μετά από 8 χρόνια μνημονίων.
Γιατί η Ελλάδα αφήνει ή δεν αφήνει πίσω της οριστικά το ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου και επιτροπείας των δανειστών.
Αν είναι η Ελλάδα ή μήπως οι δανειστές εκείνοι που «απελευθερώνονται» από τα μνημόνια και τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό, ενώ η αντιπολίτευση αναδεικνύει τα στοιχεία παράτασης της λιτότητας τα οποία ενσωματώνει. Μειώσεις φόρων δεν προβλέπονται, αντίθετα έρχονται νέες επιβαρύνσεις και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ κρίνεται ως ιδιαίτερα φιλόδοξος. Το ίδιο και οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,5%.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τον πήχη των «νέων» επιβαρύνσεων σε 1,9 δισ. ευρώ για το 2018, φροντίζοντας παράλληλα να υπενθυμίζει διαρκώς τις νέες μεγάλες επιβαρύνσεις (5,5 δισ. ευρώ) οι οποίες έρχονται τη διετία 2019-20 και αφορούν στις περικοπές συντάξεων έως 18% και τη μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ αντίστοιχα. Η μάχη του αφορολογήτου αναμένεται να κριθεί τον Μάιο, καθώς όπως έχουν διαμηνύσει οι δανειστές, πριν την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αυτό που θα κρίνει εάν η μείωση του αφορολογήτου θα έρθει ένα χρόνο νωρίτερα, από τον Ιανουάριο του 2019.
Σε αντιδιαστολή με το αφορολόγητο, ο ακριβής χρόνος περικοπής του οποίου παραμένει σε εκκρεμότητα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 με την ψήφιση του προϋπολογισμού, ενεργοποιείται ένα προψηφισμένο πακέτο μέτρων, με κατάργηση της έκπτωσης κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης, κατάργηση της έκπτωσης φόρου ιατρικών δαπανών, επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω airbnb , νέο μαχαίρι σε επίδομα θέρμανσης και ΕΚΑΣ, σύμφωνα με το euro2day.gr.
Ο προϋπολογισμός φιλοδοξεί να μπουν επιπλέον 951 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα στα ταμεία, μέσα από:
1. Κατάργηση στην έκπτωση κατά την παρακράτηση φόρου μισθωτών –συνταξιούχων. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στην μηνιαία παρακράτηση φόρου.
2. Κατάργηση της έκπτωσης ιατρικών εξόδων. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογουμένων, οι οποίοι εμφάνιζαν στις φορολογικές τους δηλώσεις ιατρικά έξοδα κερδίζοντας μικρότερο φόρο, θα αναπολούν από το 2018 την τελευταία των βασικών φοροαπαλλαγών που καταργείται. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, η εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κλπ που εκδόθηκαν μέσα στο 2017. Οι δαπάνες ιατρικών εξόδων θα μετράνε από το 2018 μόνο για το χτίσιμο του αφορολογήτου ή για τη λοταρία εφόσον γίνονται με πλαστικό χρήμα.
3. Αυξήσεις ΦΠΑ σε 32 νησιά. Από τις πρώτες διερευνητικές επαφές, η κυβέρνηση εισέπραξε την αρνητική απάντηση των δανειστών στο αίτημα αναστολής της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου τα οποία διατηρούν μέχρι σήμερα μειωμένους κατά 30% συντελεστές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος προβλέπεται να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 70 εκατ. ευρώ αλλά και τις αντιδράσεις των νησιωτών . Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως, η Κάλυμνος κ.α.
4. Στο μισό το επίδομα θέρμανσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των ημερών αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία δεν θα μεταβάλλονται τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος. Το ύψος του όμως από 25 λεπτά το λίτρο θα περιορίζεται στα 12,5 λεπτά προκειμένου το συνολικό ποσό από τα 110 εκατ. ευρώ να μειωθεί στα 55 εκατ. ευρώ.
5. Φόρος στα Airbnb. Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Για τους συγκεκριμένους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει ηλεκτρονικό φακέλωμα αφού σύντομα θα κληθούν να δηλώσουν τι ακίνητα ενοικιάζουν, που και σε ποιον.
6. Φόρος υπεραξίας. Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, ένας φόρος ο οποίος ψηφίστηκε το 2013, αναμένεται εκτός απροόπτου να εφαρμοστεί το 2018. Ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% επί της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης των ακινήτων, με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα κάνει πρεμιέρα – άγνωστο πως αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια κρινόταν ως πρακτικά ανεφάρμοστος- από τις αρχές του 2018.
7. Και φόρος διανυκτέρευσης. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε:
0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,
0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
Διαβάστε ακόμα:
Θεοδωράκης στον Προϋπολογισμό: Η κυβέρνηση είναι ανίκανη για την ανάπτυξη
Λεβέντης στον Προϋπολογισμό: Προσπαθούμε να επιβιώσουμε με κοψίματα μισθών και συντάξεων
Κουτσούμπας στον Προϋπολογισμό: Πολιτική εξαπάτηση τα περί λαμπρού «μεταμνημονιακού μέλλοντος»
Καμμένος στον Προϋπολογισμό: Δίνω συγχαρητήρια στην ηγεσία του υπ. Οικονομικών