Με το συνέδριο ανοίγει μία καινούργια σελίδα στη σχέση εμπιστοσύνης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ελληνική κοινωνία, στην οποία απευθύνθηκε πρωτίστως ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να υπογραμμίσει, μέσω μίας ομιλίας που υπερέβη τα στενά όρια μίας κομματικής διαδικασίας, πως «όλοι οι Ελληνες έχουν τη θέση τους στο σχέδιο της Ν.Δ. για την Ελλάδα που μας αξίζει».
Με καθαρές προγραμματικές θέσεις που συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για το μέλλον, αλλά και με την απαραίτητη αυτογνωσία, η Ν.Δ. στρέφει πλέον το βλέμμα της στην επόμενη ημέρα, επιδιώκοντας να φθάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το μήνυμά της: «Διδασκόμαστε, προχωράμε, εξελισσόμαστε. Αλλάζουμε οι ίδιοι για να αλλάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα».
Στη Ν.Δ. δηλώνουν πεπεισμένοι ότι έγινε σαφές πως η ανανέωση, που είναι απαραίτητη για την περαιτέρω πορεία του κόμματος, δεν διακυβεύει την ενότητα. Ηταν άλλωστε ισχυρός και αδιαμφισβήτητος ο τρόπος με τον οποίο διεφάνη ότι την εγγυώνται τόσο η σημερινή ηγεσία όσο και οι πρώην πρόεδροι, που καθένας με τον δικό του τρόπο έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα συμπόρευσης και πίστης στη νίκη της Ν.Δ. Η πρώτη μετά το δημοψήφισμα δημόσια παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, το παρών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη μάχη για τη νίκη της Ν.Δ. έδωσαν το στίγμα της απόλυτης συσπείρωσης της Ν.Δ. στην αφετηρία της πορείας προς την πολιτική αλλαγή.
Κλείνοντας τις εργασίες του 11ου Συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μάλιστα το κόμμα και σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα, διακηρύσσοντας ότι οι επόμενες εκλογές- που τόσο ο ίδιος όσο και πολλά στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι θα γίνουν το 2018- «δεν είναι μία μάχη για πολιτική κυριαρχία, αλλά για την ψυχή του Εθνους».
«Δεν θα αφήσουμε καμία μέρα να πάει χαμένη. Ο αγώνας για να φύγουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος και οι συνεργοί τους από την εξουσία θα είναι συνεχής», υπογράμμισε και προανήγγειλε πορεία της Ν.Δ. για τη μεταφορά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία του μηνύματος ότι είναι έτοιμη και αποφασισμένη «να αναλάβει με θάρρος την ιστορική ευθύνη να σηκώσει όρθια πάλι την Ελλάδα».
«Η Ν.Δ. καλείται να οικοδομήσει μια νέα Ελληνική Δημοκρατία για τον 21ο αιώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε το μέτρο της ευθύνης του κόμματός του, επικαλούμενος τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν ίδρυε τη Ν.Δ.: «Εμείς, οι λιγότεροι, οι επώνυμοι, είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους περισσότερους και τους ανώνυμους».
Το μήνυμα της ενότητας είχε ως αποδέκτες και το σύνολο των πολιτών και το εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης κόντρα στη διχαστική ρητορική της σημερινής κυβέρνησης, ενθαρρύνοντας παράλληλα τα γαλάζια στελέχη να πουν στους πολίτες ότι «οι διαχωρισμοί τού χθες δεν έχουν θέση στη Νέα Ελλάδα που ενώνει δυνάμεις και δεν διχάζει τους πολίτες».
«Πείτε τους ότι η Ελλάδα είναι μία. Ο άνεργος είναι άνεργος. Ο φτωχός είναι φτωχός. Δεν μας νοιάζει αν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.», συμπλήρωσε και διαμήνυσε πως «η Ν.Δ. δεν έχει ταξικό πρόσημο».
Υπερασπιζόμενος την ανάγκη ανανέωσης της Ν.Δ., υπογράμμισε πως «ό,τι δεν αλλάζει, παρακμάζει και τελικά πεθαίνει» και κάλεσε τα γαλάζια στελέχη να μη φοβούνται την αλλαγή. «Δείτε την ως πρόκληση και όχι ως απειλή», λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, όπου συνδυάζουν την ανανέωση και με το άνοιγμα στην κοινωνία που σηματοδοτήθηκε καθ’ όλη την προσυνεδριακή διαδικασία και με δεκάδες προσκεκλημένους ομιλητές που δεν ανήκουν στο χώρο της Ν.Δ. Και δεν δίστασαν μάλιστα, όπως ο Στ. Ράμφος, να ζητήσουν από το βήμα του Συνεδρίου να κάνει η Ν.Δ. απολογισμό και των δικών της λαθών και να ζητήσει και συγγνώμη, όπως είπε ο Κων. Μαρκουλάκης.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης και της Ν.Δ. για παθολογίες της Μεταπολίτευσης, όπως «ο λαϊκισμός, ο κρατισμός, το πελατειακό κράτος, η αναξιοκρατία, η οικογενειοκρατία», αλλά και για το γεγονός ότι «σε κρίσιμες στιγμές δεν υπερασπιστήκαμε -όπως είπε- και τα αναρίθμητα καλά της Μεταπολίτευσης».
«Εχουμε και γι’ αυτό ευθύνες. Και έτσι επιτρέψαμε σε τυχοδιώκτες να εμφανιστούν ως δήθεν εκφραστές του νέου που θα μας λύτρωνε από τα δεινά του παλιού πολιτικού συστήματος», εξήγησε και άσκησε σκληρή κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «με τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. η χώρα έπιασε πάτο».
«Αυτοί που τάχα επαγγέλλονται το νέο σήμερα είναι η χειρότερη Ελλάδα τού χθες», υπογράμμισε και αφού αναφέρθηκε στη στοχοποίηση της μεσαίας τάξης, στη φτωχοποίηση της κοινωνίας, στην προσπάθεια να διχάσουν τους Ελληνες, στην απαξίωση βασικών θεσμών της Δημοκρατίας, απευθύνθηκε ειδικά σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.: «Τους δώσατε δύο ευκαιρίες. Την αντιμνημονιακή και τη μνημονιακή. Απέτυχαν διπλά. Σας εξαπάτησαν διπλά. Κρίνετέ τους όπως τους αξίζει. Γυρίστε τους οριστικά την πλάτη. Δεν αξίζουν άλλη ευκαιρία. Εχουν εξαντλήσει την υπομονή της κοινωνίας. Οσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα», τόνισε.
«Οι παρωχημένες ιδεοληψίες του παρελθόντος τελειώνουν οριστικά στην Ελλάδα μαζί με την αποτυχημένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Και μαζί τους πεθαίνει οριστικά ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός. Δεν θα ξαναπαίξει κανείς ποτέ την Ελλάδα στα ζάρια», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Ν.Δ., το οποίο επισημοποιήθηκε μέσα από το 11ο Συνέδριο, κινείται σε δύο άξονες: «Την απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας, με κινητήρια δύναμη τον ιδιωτικό τομέα και με τη στήριξη ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού, αξιοκρατικού και αντιγραφειοκρατικού κράτους», και «τη διάχυση της ευημερίας σε ολόκληρη την κοινωνία».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέστησε σαφές στις παρεμβάσεις του, μεταξύ άλλων και αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη, ότι η επιτυχία αυτής της χώρας αποτελεί παράδειγμα και για την Ελλάδα.
«Η Κύπρος κατάφερε και βγήκε από την κρίση χωρίς να αυξήσει ούτε ένα φόρο. Και όταν αποκαταστάθηκε η δημοσιονομική σταθερότητα, χρησιμοποίησε τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο. Και απέδειξε ότι σε μια οικονομία η οποία βγαίνει από τον κύκλο της ύφεσης η μείωση των φόρων μπορεί τελικά να έχει αυξημένα και όχι μειωμένα έσοδα. Τα ίδια ακριβώς θα κάνουμε και εμείς στην Ελλάδα όταν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι πολλές οι ομοιότητες μεταξύ του τι έκανε η Κύπρος και του δικού μας προγραμματικού λόγου», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στην Πειραιώς και στο «άνοιγμα» που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. προς το Κίνημα Αλλαγής, παρουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς είναι δεδομένη η βούληση του κ. Μητσοτάκη να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις με άλλες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, ακόμη και εάν η Ν.Δ. είναι αυτοδύναμη.
«Εξακολουθούμε να έχουμε σημαντικές διαφορές. Ομως πιστεύω και ελπίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, αφού πρώτα υπενθύμισε το προηγούμενο της συνεργασίας στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν «στην υπηρεσία του εθνικού αυτού στόχου βάλαμε στο πλάι όλα όσα επί δεκαετίες μας χώριζαν και προτάξαμε όσα μας ένωναν».
Επίσης, χαρακτήρισε «συχνά δυσδιάκριτες» τις διαφορές από το χώρο που εκπροσωπεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «το Ποτάμι αποτέλεσε και αποτελεί έναν πολιτικό χώρο μεταρρυθμιστικό, συνεπή και υπεύθυνο».
Απόστολος Χονδρόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου