Στο κενό έπεσε η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη φοροκαταιγίδα, ανοίγοντας αιφνιδιαστικά ζήτημα αλλαγής εκλογικού νόμου και Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Η άρνηση της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ να συμπράξουν με τους τακτικισμούς του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ξεκάθαρη χθες στα τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως και το γεγονός ότι οι προσκλήσεις του πρωθυπουργού ήταν για… το θεαθήναι.
Πληροφορίες από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει θέσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του την πρόταση για νέο Σύνταγμα, που σηματοδοτεί μια νέα μεταπολίτευση για την Ελλάδα, μετά τα μνημόνια και την κρίση. «Η Ν.Δ. έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά για να αποφασίσει η επόμενη βουλή τις αναγκαίες αλλαγές, η παρούσα βουλή πρέπει να καθορίσει συναινετικά με 180 ψήφους τα άρθρα προς αναθεώρηση» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Κατά τις ίδιες πηγές, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί ν’ αποπροσανατολίσει και ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. «Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό για ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης» τόνιζαν οι γαλάζιες πηγές σημειώνοντας πως η Ν.Δ. συζητά δυο σημεία για τον εκλογικό νόμο: Την ψήφο των ομογενών για την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πλήρη πρόταση νόμου και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμαναν πως ο κ. Τσίπρας δεν κατέθεσε καμία συγκεκριμένη πρόταση και ως εκ τούτου ο καπνός στον ουρανό της Ηρώδου Αττικού βγήκε… μαύρος.
Με Μητσοτάκη
Αρχής γενομένης, λοιπόν, από το ραντεβού του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό ήρθε για να αποτυπώσει πεντακάθαρα την πολιτική άβυσσο που χωρίζει την Κουμουνδούρου από τη λεωφόρο Συγγρού. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει σε συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Μπορούμε να συζητήσουμε μόνο δύο επιμέρους πτυχές. Η πρώτη αφορά στη δυνατότητα ψήφου σε πολίτες εκτός Ελλάδας, για το οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ήδη πρόταση νόμου. Η δεύτερη είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Δεν συζητάμε απολύτως τίποτα άλλο. Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Και ο υπάρχων εκλογικός νόμος αυτό υπηρετεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ένας σύντομος διάλογος ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, που έδωσε μία πρώτη γεύση της διαφορετικής των θεμάτων οπτικής:
-Αλ. Τσίπρας: Ταξίδευα με την αδερφή σου. Γυρνάγαμε από το Στρασβούργο όπου είχαμε το συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα…
-Κ. Μητσοτάκης: Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η λειτουργία του κοινοβουλίου και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου…
-Αλ. Τσίπρας: Εχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Οσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία…
-Κ. Μητσοτάκης: Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση…
-Αλ. Τσίπρας: Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες…
Με Κουτσούμπα
Το πρώτο εμφατικό «όχι» στους τακτικισμούς της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πέριξ του εκλογικού νόμου, ο κ. Τσίπρας το εισέπραξε με το «καλημέρα», όταν και υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, κ. Κουτσούμπα. Grosso modo, ο Περισσός διεμήνυσε στην Κουμουνδούρου πως τα μείζονα αυτή τη στιγμή κινούνται γύρω από τη φορολαίλαπα που βιώνουν οι πολίτες και όχι γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση ή την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
«Αυτό που έθεσα στον πρωθυπουργό είναι ότι αυτή τη στιγμή τον ελληνικό λαό τον απασχολούν πάρα πολλά προβλήματα… Ο κόσμος στενάζει στους πάγκους της εφορίας, φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ, πληρώνει μία σειρά χαράτσια, και βέβαια με ένα εισόδημα, με συντάξεις που έχουν μειωθεί δραστικά και αναμένονται νέα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση από φθινόπωρο. Αυτά είναι μείζονα ζητήματα και σε σχέση με τον οποιονδήποτε εκλογικό νόμο ή συνταγματική αναθεώρηση», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα. Σαφέστατη, δε, αποτύπωση του χάσματος ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι αναφορές Κουτσούμπα για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση. «Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη, χωρίς πλαφόν και μπόνους… Δεν υπήρχε συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα. Ο πρωθυπουργός ακόμα ακούει τις απόψεις των κομμάτων», είπε, σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας του έδωσε την εντύπωση ότι δεν έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και θέσεις. Οσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε πως δεν ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο. «Μένει να δούμε ο πρωθυπουργός να ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών και να διαμορφώσει άποψη το κόμμα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ και τι θα θέσει στο ελληνικό κοινοβούλιο», είπε.
Χαρακτηριστικός του κλίματος «κοιτάζουμε προς διαφορετικές κατευθύνσεις» ήταν και ο διάλογος Τσίπρα-Κουτσούμπα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες:
-Δ. Κουτσούμπας: Γενικότερα ο λαός μας στενάζει στα γκισέ της εφορίας και ειδικά αυτή την περίοδο. Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Για αυτά θα έπρεπε να συζητάμε.
-Αλ. Τσίπρας: Και για αυτά θα συζητήσουμε, ό,τι θέλεις θα συζητήσουμε…
-Δ. Κουτσούμπας: Και ειδικά για αυτά και δευτερευόντως για τους εκλογικούς νόμους και τα υπόλοιπα…
-Αλ. Τσίπρας: Εντάξει, αλλά υπάρχει μία συζήτηση η οποία έχει ανοίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για ώριμες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, στο Σύνταγμα. Αλλά όλα αυτά απαιτούν και διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς, αλλά και συναινέσεις, όπου μπορούν να υπάρξουν, δεν είναι πάντοτε εύκολο αυτό. Αλλά η κουβέντα μας θα είναι για όλα, και για τα άλλα και για αυτό.
-Δ. Κουτσούμπας: Πρέπει να υπάρχει βάση για συναίνεση και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται τέτοιο φως στον ορίζοντα…
-Αλ. Τσίπρας: Θα το προσπαθήσουμε και θα δούμε….
Με Γεννηματά
«Θα ξαναμιλήσουμε, όταν καταθέσετε συγκεκριμένη πρόταση» ήταν το στίγμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γεννηματά, που οριοθέτησε το πλαίσιο της συζήτησης που είχε με τον πρωθυπουργό στο φάσμα του γενικού. Η κ. Γεννηματά, αμέσως μετά το τέλος του τετ α τετ στο Μαξίμου, ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του και δεν παρουσίασε κάτι απτό. «Η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο… Η συζήτηση για τα θέματα αυτά χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Ετσι λοιπόν, αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος, προσθέτοντας πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα κάνει τη χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. «Προβλήματα που η συγκυβέρνηση έχει δημιουργήσει», τόνισε.
Για περιθώριο σύγκλισης με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έκαναν λόγο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Στον απόηχο των χθεσινών συναντήσεων, ανέφεραν πως οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς και πως παρά τις διαφωνίες ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις. «Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται, προκειμένου το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17», υποστήριζαν οι κυβερνητικές πηγές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου