Σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής ο πρώην υπουργός, αφού αποδέχεται τη θέση του αρχηγού της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον επίμαχο νόμο και τον ρόλο που αυτός παίζει στην πρόωρη αποφυλάκιση δεκάδων αδίστακτων εγκληματιών, εκτιμά ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου θα πρέπει να παύσει να υπάρχει και μάλιστα άμεσα. Αποδοκιμάζει, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, την απόφαση Κοντονή τον περασμένο Σεπτέμβριο για παράταση της ισχύος του νόμου για ένα έτος.
«Θα σας φανεί περίεργο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος -κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου, για να στιγματίζουν εμένα- είναι ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης, δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε ένα λογικό σύστημα ποινών, έναν λογικό πληθυσμό στη φυλακή και να μην έχουμε ανάγκη από αυτόν τον νόμο. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί τώρα προσεχώς». Ο κ. Παρασκευόπουλος δεν παρέλειψε δε να τοποθετηθεί για τις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, τονίζοντας πως αυτά θα πρέπει να ρυθμιστούν από τον νέο Ποινικό και τον Σωφρονιστικό Κώδικα, δύο νομοσχέδια που αυτή την ώρα επεξεργάζεται η νυν ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Αφού έβγαλε από τις φυλακές περισσότερους από 2.000 κρατούμενους για κακουργήματα, σήμερα εισηγήθηκε την κατάργηση του νόμου του», απαντάει η Ν.Δ.
Αμεση ήταν η αντίδραση της Ν.Δ., η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, αφού έβγαλε από τις φυλακές περισσότερους από 2.000 κρατούμενους για κακουργήματα, σήμερα εισηγήθηκε την κατάργηση του νόμου του, με το επιχείρημα ότι είναι, πλέον, αχρείαστος! Πράγματι ό,τι καταστροφικό ήθελε να πετύχει ο κ. Παρασκευόπουλος το πέτυχε. Ας πείσει, όμως, και τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μόλις την Παρασκευή χαρακτήρισε αναγκαίο τον κατάπτυστο νόμο του».
Πάντως, ο πρώην υπουργός, προσπαθώντας να αποφύγει την «ταύτιση» με την αξιωματική αντιπολίτευση, έβγαλε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Ν.Δ. διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του. «Δήλωσα καθαρά ότι η αποσυμφορητική νομοθεσία, που είναι εξ ορισμού προσωρινή, θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή νέα πάγια νομοθεσία, όταν δηλαδή θα έχουμε νέο Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα», τόνισε.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Αποστάσεις από τον νόμο Παρασκευόπουλου πήρε χθες στην Ολομέλεια και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής παραπέμποντας στις αλλαγές που θα επέλθουν στον Ποινικό Κώδικα. Ο κ. Κοντονής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Κυριαζίδη, ανέφερε ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα έτσι ώστε να «μη χρειάζεται η κυβέρνηση να εισηγείται και η Βουλή να ψηφίζει νόμους για την αποσυμφόρηση των φυλακών».
Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε στη Βουλή τον νόμο, κάνοντας λόγο για έναν «καλό και χρήσιμο νόμο», την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγορούσε ευθέως ότι με το επίμαχο νομοθέτημα «ανοίξατε τις φυλακές και τώρα τρέχει η Αστυνομία να συλλαμβάνει αυτούς που εσείς αφήνετε ελεύθερους».
Η «φυγή» των κρατουμένων προς τα… έξω προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι ληστές του Παλαιού Φαλήρου, οι δολοφόνοι του ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Υδρα, ο Γεωργιανός που συμμετείχε στις «ληστείες με το σίδερο» και δεκάδες άλλες υποθέσεις είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα πρόωρων αποφυλακίσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις αρχές του 2015, έτος κατά το οποίο ψηφίστηκε ο νόμος Παρασκευόπουλου, έως και το 2017 τα 35 καταστήματα κράτησης ανά τη χώρα έχουν πλέον αδειάσει κατά περίπου 2.200 άτομα.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου