Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η κυρία Παπακώστα απευθύνθηκε στον υπουργό Πάνο Καμμένο, ζητώντας του να επιλύσει μία σειρά από προβλήματα και επισήμανε: «Κάνετε ένα διαχειριστικό νομοσχέδιο. Το καταλαβαίνω. Αλλού διαφωνούμε, έχουμε διαφορετική άποψη και αλλού συμφωνούμε. Είναι διαχειριστικά τα ζητήματα. Σας θέτω, όμως, δύο-τρία θέματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά».
Συγκεκριμένα, η κ. Παπακώστα ζήτησε να πληροφορηθεί τι θα κάνει: πρώτον, με την κατάργηση προστασίας των συντάξεων των ΑμεΑ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και, μάλιστα, με βαριά αναπηρία, 80% και άνω, δεύτερον, με τις συντάξεις χηρείας, καθώς σε καμία χώρα της ΕΕ και τρίτον, με το βαθύ «κούρεμα» των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου ότι όσο πιο βαριά θέση ευθύνης κατείχαν τα στελέχη αυτά, τόσο πιο βαθύ «κούρεμα» υπέστησαν στις συντάξεις τους.
Ακόμη, στο τέλος της τοποθέτησής της, η κ. Παπακώστα ανέφερε ότι οι κοκορομαχίες στη Βουλή οι προσωπικές αναφορές, και μάλιστα με αφορμή τέτοια ζητήματα (σ.σ. των Ενόπλων Δυνάμεων) δεν περιποιούν τιμή στον ελληνικό κοινοβούλιο. Ζήτησε δε, από το προεδρείο «για να διαχειρίζεται και να συντονίζει αυτή τη διαδικασία, για να διαφυλάσσει και το κύρος της Βουλής από διολίσθηση σε πρακτικές και σε συμπεριφορές, οι οποίες στοχεύουν σε προσωπικό επίπεδο τους συναδέλφους, ή τους υπουργούς προς τους συναδέλφους, ή τους συναδέλφους προς τους υπουργούς, να τηρεί τον Κανονισμό».
Η κ. Παπακώστα, επικαλέστηκε το γράμμα του Κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο όταν εγείρονται αλλότρια ζητήματα από τα θέματα του νομοσχεδίου που συζητείται στην Ολομέλεια, πρέπει το προεδρείο να ανακαλεί στην τάξη, όποιον έχει διολισθήσει και ει δυνατόν να τους επιβάλει και τις δέουσες ποινές. «Διότι ως βουλευτής δεν θα απολογούμαι, βγαίνοντας έξω από την Αίθουσα αυτή, για συμπεριφορές οι οποίες δεν μας περιποιούν τιμή και για τις οποίες με εγκαλούν οι πολίτες ανυπαιτίως -όσον με αφορά, διότι έχω φροντίσει να σέβομαι τον κάθε συνάδελφο και την καθεμία συνάδελφο- και να δέχομαι την φράση “Όλοι περίπου το ίδιο είστε” και “Τι εικόνα είναι αυτή, την οποία δίνετε στη Βουλή των Ελλήνων” και “Πώς να σας σεβαστούμε εμείς στη συνέχεια;”», υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ. Επί της τελευταίας της επισήμανσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Λαμπρούλης, απάντησε ότι αυτό το ζήτημα το έχουν θίξει και άλλοι βουλευτές και καλό θα ήταν να απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων.
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρενέβη για να απαντήσει στα όσα επί του νομοσχέδιου επισήμανε η κ. Παπακώστα καλώντας την, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Κοινοβούλιο, και δεδομένου ότι έχει πολύ καλή γνώση του θέματος για τα ΑμεΑ, να χειριστεί εκείνη το θέμα στο Υπουργείο, στην νομοτεχνική Επιτροπή. «Θα σας εγχειρίσω, δε, και τις επιστολές που έχουμε κάνει για τα θέματα της χηρείας, ώστε να συμπεριλάβουμε στο επόμενο νομοσχέδιο και το θέμα των ΑμεΑ και το θέμα της χηρείας, για να μπορέσουμε πράγματι να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος προς την βουλευτή της ΝΔ.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος
Η παρέμβαση αυτή του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, προκάλεσε αρχικώς την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδου και ακολούθως του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και αντιπροέδρου της ΝΔ, ‘Αδωνι Γεωργιάδη.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε «θιγμένος» καθώς – όπως είπε – το θέμα των συντάξεων χηρείας και ζητήματα αναπηρίας, το έθεσε η ΔΗΣΥ, η κ. Γεννηματά, και ο ίδιος. Ενώ ανέφερε ότι στην Επιτροπή υπήρξε συμφωνία σχεδόν όλων των δυνάμεων και του Υπουργείου ότι πρέπει να έρθει μια σχετική τροπολογία, που αναμενόταν σήμερα. «Είπα το πρωί στην ομιλία μου ότι δεν ήρθε και τώρα δίδεται η νομοθετική πρωτοβουλία σε βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Αυτό είναι παιχνίδι μπροστά στα μάτια μας. Τέτοια, όμως, “κολλητιλίκια” δεν είναι σωστά μέσα στην Εθνική Αντιπροσωπεία», είπε ο κ. Λοβέρδος.
Ανδρουλάκης: Το πρόσωπο για την ΠτΔ πρέπει να προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο, όχι από το κυβερνητικό στρατόπεδο
Ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης
Κατόπιν αυτού, τον λόγο πήρε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης για να πει προς τον κ. Καμμένο ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετέχει σε καμία συμπαιγνία με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας και σε καμία προσχηματική Επιτροπή που θα διαχειρίζεται τα θέματα των ΑΜΕΑ και της χηρείας, αφού προηγουμένως έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση κι έχει κόψει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους τα λεφτά κι ενώ την εγκαλούμε για τόσους πολλούς μήνες και ο κ. Δημοσχάκης κι εγώ και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με ειδική συνάντηση με αυτούς τους ανθρώπους δύο φορές μέχρι σήμερα να φέρει τη νομοθετική πρωτοβουλία και να δώσει στους ανθρώπους αυτά που τους έκοψε».
«’Αρα, παρακαλώ πολύ να είναι σαφές σε όλους. Η Νέα Δημοκρατία και σίγουρα κανένας βουλευτής της δεν συμμετέχει σε τέτοια προσχηματική Επιτροπή. Να το ξεκαθαρίσουμε. Αυτές είναι προβοκάτσιες του κ. Καμμένου» προσέθεσε.
Προηγουμένως, εξάλλου, στην Ολομέλεια, σημειώθηκε έντονη σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας και τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη με εκατέρωθεν αναφορές για συναντήσεις με επιχειρηματία και αλλεπάλληλες διαψεύσεις για αυτό του ενός προς τον άλλον.
Η δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα
Κατόπιν τούτων, η βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, προέβη σε γραπτή δήλωση επισημαίνοντας πως αφορμή στάθηκε το «θέμα» που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί, αναιτίως, σε συνέχεια της τοποθέτησής της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις».
«Κατά την σημερινή μου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξα πως αποτελεί υποχρέωση του Υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας να διορθώσει τρία άκρως σοβαρά προβλήματα τα οποία αφορούν:
– Πρώτον, στο βαθύ κούρεμα στις συντάξεις των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι μεγαλύτερο, όσο υψηλότερη ήταν θέση ευθύνης, την οποία κατείχαν,
– δεύτερον στην άρση του θεσμού της προστασίας της Αναπηρίας, καθώς η ανωτέρω μειώσεις των συντάξεων αφορούν και τους συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω και τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ως προστατευόμενο μέλος ένα άτομο με αναπηρία 80% και άνω,
– τρίτον στις συντάξεις χηρείας, καθώς σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν εκδίδονται συντάξεις βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων.
Όσον αφορά στην συμμετοχή μου σε επιτροπές της Βουλής, συμμετέχω όπου ορίζομαι από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας και στην προκειμένη περίπτωση όχι από τον Υπουργό ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο.
Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, με αφορμή την πληθώρα προσωπικών αντεγκλήσεων από πολλές πτέρυγες οι οποίες δημιουργήθηκαν, σήμερα, καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ζήτησα για πολλοστή φορά από τον προεδρεύοντα και τον πρόεδρο της Βουλής, να εφαρμόσει τον Κανονισμό της Βουλής. Πρόκειται για θέση μου, την οποία αμετακίνητα υποστηρίζω από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα. Σύμφωνα μάλιστα με τον προεδρεύοντα, κ. Γ. Λαμπρούλη, το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί από πολλούς συναδέλφους Βουλευτές. Όποια άλλη ερμηνεία επιχειρηθεί, αποκρούεται αυθεντικά από τη δήλωσή μου».