Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του «Ε.Τ.», ο υπουργός παραδέχθηκε ακόμη ότι ο στενός συνεργάτης του πολιτικού του γραφείου Στέργιος Τσιαφούλης βρίσκεται πίσω από την «έρευνα» της προηγούμενης εβδομάδας που διαπίστωσε… κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου για όσα συμβαίνουν στα υπόγειά του…
Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μέρες για να παραδεχθεί τελικά ο υπουργός Επικρατείας ότι δεν υπάρχει η εταιρία «Common View» επιβεβαιώνοντας τόσο την εφημερίδα μας όσο και τη Ν.Δ., που προσέφυγε στο ΕΣΡ, το οποίο αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει αυτή η εταιρία στα μητρώα των δημοσκοπήσεων.
Ο κ. Βερναρδάκης με συνέντευξή του (Parapolitika FM) ανέφερε πως η «Common View» είναι ένα «εργαστήριο κοινωνικών ερευνών» χωρίς εμπορική δραστηριότητα, η οποία έχει φτιαχτεί από φοιτητές του, όπως και άλλες παρόμοιες ομάδες που έχουν φτιαχτεί σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα σε όλη την Ελλάδα και πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους συλλογής δεδομένων και ανάλυσης. Επεσήμανε πως δεν τους έχει αναθέσει ποτέ κάποια έρευνα, ωστόσο χρησιμοποιεί συχνά το προϊόν της εργασίας τους, της ανάλυσης δεδομένων δηλαδή.
Παραδέχθηκε επίσης ότι ο στενός συνεργάτης του Στέργιος Τσιαφούλης βρίσκεται πίσω από την «έρευνα» της εταιρίας-φάντασμα
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή συνεργάτη του, απάντησε πως ο ίδιος προέτρεψε τον αποσπασμένο στο υπουργείο συνεργάτη του, Στέλιο Τσιαφούλη, να βοηθήσει τους πρώην φοιτητές του, καθώς αυτοί δεν είχαν καμία εμπειρία στα πληροφοριακά συστήματα. Για τον κ. Τσιαφούλη είπε πως είναι «τεχνοκράτης, πληροφορικάριος» και «δημόσιος υπάλληλος καριέρας», τον οποίο απέσπασε στο υπουργείο γιατί είναι εξαιρετικός επαγγελματίας και τον χρησιμοποίησε και στην κατασκευή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αγροτικά δάνεια: Τι περιλαμβάνει το ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
Επεσήμανε επίσης ότι το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου δεν είναι πρωτογενές ρεπορτάζ αλλά ανακάλυψη της «Ομάδας Αλήθεια», την οποία χαρακτήρισε «Σέρλοκ Χόλμς» που «δεν ξέρω τι είναι και πώς λειτουργεί, υπάρχει ένα μη ορατό κέντρο που γράφει οτιδήποτε, παίρνει τα tweet μου και κάνει πολιτική ανάλυση».
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η απάντηση του κ. Βερναρδάκη σε συνδυασμό με την απάντηση του ΕΣΡ στην Ν.Δ., ότι η «Common View» δεν ήταν ποτέ καταχωρισμένη στο μητρώο των εταιριών δημοσκοπήσεων, αποδεικνύει ότι τόσο η εταιρία όσο και η ιστοσελίδα που δημοσίευσε τη δημοσκόπηση μέτρησης πρόθεσης ψήφου ενήργησαν παράνομα καθώς παραβίασαν το νόμο περί δημοσκοπήσεων που θέτει ως προϋπόθεση για τη δημοσίευση πολιτικών δημοσκοπήσεων την πιστοποίηση των εταιριών μέσω της συμμετοχής τους στον ΣΕΔΕΑ και την εγγραφή τους στο μητρώο του ΕΣΡ.
Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει έντονη δυσφορία και προβληματισμός για το γεγονός πως ο συνεργάτης του κ. Βερναρδάκη είναι δημόσιος υπάλληλος ο οποίος εμπλέκεται σε μια ανύπαρκτη εταιρία τα «ευρήματα» της οποίας δημοσιεύονται παράνομα σε φιλοκυβερνητικά μέσα.
Στο θέμα θα επανέλθει η οδός Πειραιώς, η οποία έχει προσφύγει στο ΕΣΡ και αναμένει το πόρισμα από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μία ακόμη εταιρία-φάντασμα κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο παρουσιάζοντας τη διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στα όρια του στατιστικού λάθους. Σύμφωνα με τη «citizens momentum», στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 20,5% και η Ν.Δ. 21,5%. Η ταυτότητα της έρευνας αναφέρει: «Ποσοτική διαδικτυακή έρευνα, με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Μέγεθος δείγματος: 1.060 άτομα με πλήρη γεωγραφική κάλυψη στις 13 περιφέρειες της χώρας. Διάστημα συλλογής στοιχείων: 18-22 Σεπτεμβρίου 2017. Δειγματοληψία: Πολυσταδιακή με χρήση ποσοστώσεων». Επίσης, εμφανίζει τον Αλέξη Τσίπρα με υψηλά ποσοστά και χαμηλές μετρήσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη ΔΕΘ, ο οποίος κέρδισε πολιτική ουσία και εντυπώσεις. Οπως σχολίαζαν μάλιστα γαλάζια στελέχη, θα πρόκειται για… έρευνα αντίστοιχη του Ινστιτούτου Φλωρεντίας για τις τηλεοπτικές άδειες.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου