Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σιωπή ομολογίας από το Μαξίμου για την «εταιρεία» δημοσκοπήσεων

Ενοχη σιωπή εξακολουθεί να τηρεί η κυβέρνηση για την εταιρία δημοσκοπήσεων από τα… υπόγεια του Μαξίμου που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.». Δεύτερη μέρα δημοσιευμάτων και δεν υπάρχει καμία απάντηση, σχόλιο ή αντίδραση ούτε από τον υπουργό Επικρατείας, Χρστόφορο Βερναρδάκη, ούτε από τον στενό του συνεργάτη, Στέργιο Τσιαφούλη, το όνομα και το email του οποίου εμφανίζεται στο σύστημα ονοματοδοσίας (Domain Name System) της commonview.gr.

Τα ερωτηματικά μεγαλώνουν και πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν στον «Ε.Τ.» πως εύλογα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι το δημοσίευμα επιβεβαιώνεται όσο δεν εμφανίζεται κανένα πρόσωπο που να εκπροσωπεί την εταιρία και να τοποθετηθεί για τις αποκαλύψεις. Την ίδια στιγμή, λάδι στη φωτιά βάζει η στάση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, να επιλέξει την οδό των υπεκφυγών παρά να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, μετά τις πιεστικές ερωτήσεις που υπέβαλε στη Βουλή η αρμόδια τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αυτό που έκανε ο Νίκος Παππάς είναι να επιχειρήσει να πετάξει την «μπάλα στην εξέδρα», λέγοντας ότι «η Ν.Δ. αντιδρά σπασμωδικά, γιατί δεν της δίνουν 25 μονάδες διαφορά»! Η βουλευτής της Ν.Δ., στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τον κάλεσε ευθέως και μάλιστα δύο φορές να απαντήσει για την περιβόητη πλέον εταιρία δημοσκόπησης Common Vie που δεν γνωρίζει το ΕΣΡ -καθώς δεν υφίσταται για τα μητρώα του- αλλά και για τη δημοσκόπηση που υποτίθεται ότι διενήργησε τη διαφήμισε το Μαξίμου μέσω non paper και την πρόβαλε η ΕΡΤ!

Χαρακτηριστικά η βουλευτής της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, κρατώντας τον «Ε.Τ.», ρώτησε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, «καλά, δεν βλέπετε εσείς τα πρωτοσέλιδα που έχουν σχέση με την Common Vie, με αυτή την ανύπαρκτη εταιρία, που υποτίθεται ότι είναι από νεαρούς επιστήμονες και τα ‘‘ηλεκτρονικά της ίχνη’’ οδηγούν σε στενό συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας κ. Βερναρδάκη, παρόλο που αυτό το ηλεκτρονικό ίχνος, το email, μετά απεσύρθη από τη σελίδα της εταιρίας… Δεν έχετε να μας πείτε τίποτα για το Μαξίμου, το οποίο χρησιμοποίησε αυτή τη δημοσκόπηση σε non paper για να δημιουργήσει εντυπώσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει η Ελλάδα σήμερα, ότι δηλαδή όλα πάνε καλύτερα και ο κόσμος είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος με αυτή την κυβέρνηση;».

Η βουλευτής της Ν.Δ., Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μάλιστα, έδειξε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, την απάντηση του ΕΣΡ, το οποίο έχει ρωτήσει ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. και στον οποίο η ανεξάρτητη αρχή απάντησε πως έχει σχηματιστεί φάκελος για το θέμα της εταιρίας Common Vie, η οποία δεν βρίσκεται στο μητρώο φορέων και επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων!

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, αντί να δώσει οποιαδήποτε ουσιαστική απάντηση, επιχείρησε να δραπετεύσει με μια δημαγωγική στροφή, λέγοντας πως η Ν.Δ. «αντιδρά σπασμωδικά ως παράταξη στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης: ‘‘Είχατε ένα άλλο σχεδιασμό. Γιατί κάποιοι σας είχαν υποσχεθεί ότι θα μπει το φθινόπωρο και θα βγαίνουν δημοσκοπήσεις στις οποίες θα προηγείστε 25 μονάδες διαφορά. Εχει όμως τελειώσει αυτή η περίοδος και θα πρέπει να το αντιληφθείτε…’’».

Μάλιστα, για την υιοθέτηση από την ΕΡΤ μιας δημοσκόπησης, από μια ανύπαρκτη για το ΕΣΡ εταιρία, που προωθήθηκε με non paper από το Μαξίμου μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί η κυβερνητική προπαγάνδα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, προσπάθησε να το «αντισταθμίσει» με ένα οικονομικό γράφημα σε βίντεο-ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, λέγοντας πως «οι αθεόφοβοι, επειδή η χώρα μπαίνει στην ανάπτυξη και δεν θέλουν να το πουν και να το παραδεχτούν, αντέστρεψαν τον άξονα του χρόνου, πηγαίνοντας ο χρόνος προς τα πίσω, προκειμένου η καμπύλη ανάπτυξης στο γράφημα να είναι καθοδική».

Το θέμα όμως εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό όσο κρατούν κλειστά τα στόματα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο στενός του συνεργάτης Στέργιος Τσιαφούλης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βερναρδάκης είναι πολιτικός αναλυτής και το 1993 είχε ιδρύσει την εταιρία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. έως τον Νοέμβριο του 2004.

Το βιογραφικό σημείωμα του Στέργιου Τσιαφούλη στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρει μεταξύ άλλων πως «είναι πληροφορικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην επιστήμη της «Γεωπληροφορικής». Είναι στέλεχος του Τμήματος Εκτέλεσης Προγραμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και απασχολείται κυρίως σε έργα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και υπηρεσιών εμπιστοσύνης (e-identity, e-trusted services). Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης (eIDAS committee) και είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του κανονισμού (eIDAS expert group)». Την εμπλοκή του συνεργάτη του Χρ. Βερναρδάκη με την εταιρία αποκάλυψε η «Ομάδα Αλήθειας» πριν από τρεις ημέρες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Στο Μαξίμου Δένδιας και Παναγιωτόπουλος – Σύσκεψη με τον Μητσοτάκη για τον Έβρο

Tinad

Το τριπλό στοίχημα του τριημέρου: Τα βλέμματα στις παράλιες, τους ναούς και τις μετακινήσεις

Ανδρέας Ντίνης

Άρση καραντίνας: Ανατροπές και προβληματισμός για τα σχολεία – Ποια είναι τα νέα δεδομένα και το συνολικό σχέδιο

Tinad

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έκανε «καντάδα» στον πρωθυπουργό έξω από το Μαξίμου!

Ανδρέας Ντίνης

Τι απαντά το Μαξίμου στην κριτική ΣΥΡΙΖΑ για την απόσυρση της τηλεκατάρτισης

Μιχάλης Μάρδας

Επιχείρηση «άρση της καραντίνας»: Τι θα γίνει με σχολεία, μαγαζιά, επιχειρήσεις

Μιχάλης Μάρδας

Μαξίμου: Πρόωρες οι εκτιμήσεις για ανακοινώσεις άρσης μέτρων πριν τις 27 Απριλίου

Μιχάλης Μάρδας

Συναγερμός για πιο σκληρή καραντίνα εν όψει Πάσχα και πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το «Μένουμε σπίτι»

Μιχάλης Μάρδας

Έτοιμοι για νέα μέτρα στο Μαξίμου για τον κρίσιμο «Απρίλη»

Μιχάλης Μάρδας