Μερικά σημεία από τη συνέντευξή του:
«Το 2018 θα είναι χειρότερο από το 2017. Λυπάμαι που το λέω αλλά έχω υποχρέωση να πω την αλήθεια. Όσοι πιστεύουν ότι τον Αύγουστο του 2018, με το τέλος του προγράμματος, πάμε στο τέλος των μνημονίων και της επιτήρησης και των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάνουν λάθος, λένε πάλι ψέματα στον ελληνικό λαό. Η δε αντιπολίτευση και μάλιστα η Νέα Δημοκρατία η οποία διεκδικεί να κυβερνήσει, πρέπει να έχει επίγνωση, γιατί στερείται επίγνωσης. Πρέπει να ξέρει ότι η περίοδος 2018-2023 είναι μία περίοδος υπονομευμένη, την έχει υπονομεύσει ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, διότι δεν τελειώνει το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, υπάρχει μνημόνιο μέχρι το 2023 και υπάρχει και το μεγάλο μνημόνιο, δυστυχώς, μέχρι την εξόφληση του χρέους, μέχρι το 2060. Ανέλαβε υποχρεώσεις τις οποίες ουδέποτε τόλμησε να αναλάβει άλλη κυβέρνηση, κι όλα αυτά έγιναν, έτσι, χαλαρά, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
– Η χώρα θέλει μία άλλη αντίληψη κοινωνική καταρχάς. Πρέπει η κοινωνία να καταλάβει ότι χρειάζεται να συσπειρωθούμε γύρω από ένα πρόγραμμα και να ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους μας, ζητώντας αυτό που πάντα έλεγα από το 2012 και μετά, από τότε που φάνηκε το πρώτο φως πως σταθεροποιείται κάπως η κατάσταση, πρέπει να ζητήσουμε δημοσιονομικό χώρο αναπνοής για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία, να ξαναφτιάξουμε την κατεστραμμένη μεσαία τάξη. Δίνοντας τι αντάλλαγμα; Μεταρρυθμίσεις. Να τους πούμε ότι η χώρα θα γίνει κανονική, θα γίνει ένα ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό κράτος όπως οι άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
– Όταν ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται φιλοεπενδυτικός στις 10 Σεπτεμβρίου και στις 11 Σεπτεμβρίου δηλώνει η Eldorado Gold ότι αποχωρεί και καταγγέλλει, διότι είναι θύμα εμπαιγμού, και άρα μία επένδυση τεραστίων διαστάσεων παύει να λειτουργεί και επιπλέον το μήνυμα διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα της πλάκας σε σχέση με τις ξένες επενδύσεις, δεν μπορείς να πείσεις κανέναν.
– Τα κόκκινα δάνεια μπορούν τώρα να διευθετηθούν και αυτό είναι πάρα πολύ φιλικό για τον δανειολήπτη, για τον οφειλέτη, ιδίως για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, γιατί τα επιχειρηματικά, εν πάση περιπτώσει, συνδέονται και με την προοπτική που έχει κάθε επιχείρηση ιδίως από μεσαία και επάνω αλλά τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά. Γιατί μπορούν να διευθετηθούν; Γιατί είναι ανακεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες, το ιδιωτικό χρέος κουρεύεται εκ των πραγμάτων, γιατί ο οφειλέτης θα πληρώσει λιγότερα από ό,τι περίμενε να πληρώσει, επειδή κουρέψαμε το δημόσιο χρέος το 2012.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά
– Αυτή τη μεγάλη υπόθεση της συνένωσης των δυνάμεων του μεσαίου χώρου την ξεκίνησα από το 2012, μόλις ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τότε, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Από τότε πρότεινα στη ΔΗΜΑΡ, που υπήρχε, να συνεργαστούμε, το συνεχίσαμε αυτό το 2014 με την Ελιά, η οποία είχε και την καλύτερη επίδοση σε σχέση με το μεσαίο χώρο σε όλες τις εκλογές από το 2014 που έγιναν, είχε πάρει 8% και κάτι, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι με τα πανιά του φουσκωμένα εκείνη την εποχή. Βέβαια χαίρομαι γιατί τώρα όλοι στρατεύονται σε αυτή την υπόθεση.
Στ. Διαμαντόπουλος: Γιατί βγάζετε τον εαυτό σας έξω;
Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν δέκα υποψήφιοι, μία παράταξη που έχει με άνεση δέκα υποψήφιους και τουλάχιστον άλλους δέκα, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι, αλλά αυτοσυγκρατούνται και δεν είναι, δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη από τη δική μου, τώρα, ιδιαίτερη συμβολή. Αλλά να σας πω το εξής, έχω πει τι μπορώ να υπηρετήσω και τι δεν μπορώ να υπηρετήσω, εμένα με ενδιαφέρει η συζήτηση επί της ουσίας και με ενδιαφέρει η συζήτηση από μία προοδευτική οπτική γωνία, αλλά με εθνικό στόχο, δεν με ενδιαφέρει ο κομματικός πατριωτισμός, με ενδιαφέρει ο εθνικός πατριωτισμός, γιατί αν με ενδιέφερε ο κομματικός πατριωτισμός, δεν θα βάζαμε το κεφάλι μας στον ντορβά.
Μαρινάκης για ηλεκτρικό ρεύμα: Εφόσον υπάρξει ανάγκη οριζόντιας επιδότησης, θα υπάρξει στήριξη
Προς το παρόν η συζήτηση γίνεται για οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα. Το σέβομαι αυτό, το παρακολουθώ εν μέρει, περιμένω να γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Δεν μπορείς με υπαινιγμούς και γενικολογίες και αοριστολογίες και στερεότυπα να δώσεις απάντηση στις μεγάλες αγωνίες που κι εσείς εκφράζετε πολύ ωραία, μεταφέροντας την αγωνία του κόσμου. Πρέπει να μιλήσουμε με άλλον τρόπο. Αυτή είναι η βλάβη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Μας έβαλε να μιλάμε ξανά με τον παραδοσιακό τρόπο της μεταπολίτευσης σαν να μη συμβαίνει τίποτα, δηλαδή με συνθήματα, με απλουστεύσεις, με ψέματα, με γενικότητες.
Στ. Διαμαντόπουλος: Ποιος είναι ο άλλος τρόπος;
Ευ. Βενιζέλος: Ο άλλος τρόπος είναι ο τρόπος ο αληθινός, ο σοκαριστικός, πρέπει να λέμε πλήρως την αλήθεια και πρέπει να δώσουμε ένα σχήμα διακυβέρνησης για το μέλλον, διότι την ηγεμονία την πολιτική την έχει αυτός που έχει πρόγραμμα, που έχει πρόταση και επάνω στην πρότασή του αναγκαστικά συγκλίνουν οι άλλοι. Εάν η σκέψη είναι ότι «αφήστε, ας αναλάβουν άλλοι την ευθύνη κι εμείς να μείνουμε λίγο να βρούμε τα του οίκου μας», αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε τη χώρα στα χέρια άλλων.
– Με γενικόλογα πράγματα, με υπαινιγμούς ή με κοινοτοπίες οι οποίες πετούν το μπαλάκι στους άλλους, δεν κάνουμε δουλειά, δουλειά θα κάνουμε όταν μιλήσουμε ολοκληρωμένα, συγκεκριμένα, όχι στρογγυλά πια, γιατί κι εγώ έχω μιλήσει στρογγυλά, όπως όλοι μιλούσαμε για το όλο ΠΑΣΟΚ, για να κρατήσουμε ένα ΠΑΣΟΚ του 40%, του 45%. Δεν υπάρχει αυτό τώρα. Η Νέα Δημοκρατία, κι αυτή με δυσκολία κρατά ένα υψηλό ποσοστό, πρέπει κι αυτή να εξωραΐζει πράγματα και να συνθέτει αντιφάσεις οι οποίες είναι οφθαλμοφανείς.
– Η ιδέα ότι θα κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα αυτοδύναμη, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις προγραμματικές, θεσμικές κ.λπ., είναι κι αυτή μία αφελής προσέγγιση, δηλαδή είναι μία έλλειψη ιστορικής γνώσης πια για αυτό που συνέβη, γι’ αυτό λέω ότι έχουμε ένα πρόβλημα επίγνωσης. Η χώρα χρειάζεται ευρύτερη εθνική συσπείρωση και εθνική στρατηγική, με όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις.
Το καθήκον του μεσαίου χώρου, το καθήκον του προοδευτικού κέντρου, της Κεντροαριστεράς, είναι να προτείνει τη στρατηγική αυτή. Έχουμε τη μεγαλύτερη αν θέλετε ωριμότητα και απόσταση για να προτείνουμε αυτό το σχέδιο –βέβαια, όχι μόνοι μας, με τις κοινωνικές ομάδες, με τους επιστήμονες, με τους Έλληνες του εξωτερικού– και στη συνέχεια να τους πούμε ποιοι συμφωνείτε με αυτό; Ελάτε να συνεργαστούμε εσείς που συμφωνείτε με αυτό που λέμε, το οποίο είναι και αυτονόητο για να πάει η χώρα μπροστά.
– Αυτό που λέμε, κέντρο, κεντροαριστερά, μεσαίο χώρο, πρέπει να μιλά επί της ουσίας και περιμένω και ελπίζω ότι οι δέκα υποψήφιοι που υπάρχουν θα εκφρασθούν επί της ουσίας. Εγώ έχω πει ποιο είναι το σχήμα, δεν λέω ότι πρέπει να υιοθετήσουν αυτό που λέω, αν και το συνέδριο του 2015 του ΠΑΣΟΚ το είχε υιοθετήσει ομόφωνα αυτό που λέω.
Σχετικά με την Eldorado Gold
– Δεν μπορώ να πω ότι έχω εντρυφήσει στο φάκελο τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αλλά από την άλλη μεριά για να φθάσουμε σε μία αναστολή επένδυσης, η οποία έχει αξία περίπου 3 δισεκατομμυρίων, και σε προβολή αξιώσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου, σημαίνει ότι έχουν συμβεί πράγματα τα οποία είναι πρωτοφανή. Δηλαδή, κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχουν αξιόπιστο συνομιλητή, δεν υπάρχει μία χώρα η οποία προσφέρει ασφάλεια δικαίου. Αυτό τι μήνυμα είναι; Αν ήσασταν ξένος επενδυτής, εάν ήσασταν ξένη τράπεζα, αν ήσασταν οίκος αξιολόγησης, τι θα λέγατε στον μελλοντικό άμεσο επενδυτή στην Ελλάδα; Όχι αυτόν που μπορεί να αγοράσει καμιά μετοχή ή κανένα ομόλογο, αλλά σε αυτόν που έρχεται να κάνει μία σοβαρή δουλειά και να δεσμεύσει λεφτά με αργή απόδοση στην Ελλάδα, τι θα του λέγατε;
Στ. Διαμαντόπουλος: Σε αυτούς οι οποίοι αντιδρούν εδώ και χρόνια και παλεύουν την ιστορία με το θαλάσσιο μέτωπο και όσοι υποστηρίζουν την καταστροφή του περιβάλλοντος, μερικοί εξ αυτών, μάλιστα, λένε ότι δεν χρειάζεται να τα καταστρέψουμε όλα, δεν πειράζει, ας φύγει ο Χρυσός, ας μην κάνουν εξόρυξη.
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, ποιος μιλά για καταστροφή περιβάλλοντος; Εδώ μιλάμε για αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους διεθνώς διαμορφωμένους και για 18 αποφάσεις, λέει η εταιρία, του Συμβουλίου Επικρατείας. Υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που έχει προστατεύσει το περιβάλλον περισσότερο από το Συμβούλιο Επικρατείας; Εδώ έχουν γίνει 20 δίκες στο Συμβούλιο Επικρατείας στην Ολομέλεια για την επένδυση αυτή. Ο πιο αυστηρός κριτής, ο πιο σοβαρός θεματοφύλακας του περιβάλλοντος τα έχει ελέγξει αυτά. Η Χαλκιδική, που είναι ένα διαμάντι, ένα στολίδι, είχε παραδοσιακά μεταλλευτικές δραστηριότητες, δηλαδή, δεν μπορούν να συνυπάρχουν αυτές οι δραστηριότητες μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο είναι μοναδικό;