Επιδείξεις απόλυτου ερασιτεχνισμού πραγματοποίησε για μία ακόμη φορά το υπουργείο Εσωτερικών, αφού κατάφερε μέσα σε 18 ώρες να καταθέσει μια τεράστια νυχτερινή και εκπρόθεσμη τροπολογία, να εισπράξει την αντίδραση αντιπολίτευσης αλλά και συμπολίτευσης, να την αποσύρει, να την επανακαταθέσει κουτσουρεμένη κατά τα δύο τρίτα και στη συζήτηση να αφαιρέσει ένα ακόμη κομμάτι της.
Η τροπολογία είχε προαναγγελθεί το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή και όλοι περίμεναν ότι θα περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές στη σύνθεση των Επιτροπών που εξετάζουν σε δεύτερο βαθμό τις αιτήσεις ασύλου των χιλιάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβισθεί στην Ελλάδα. Οπως είχε δημοσιευθεί πολλές φορές τον τελευταίο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα με αυτές τις επιτροπές διότι στην πλειονότητά τους δικαιώνουν τους πρόσφυγες.
Οταν όμως το κείμενο, συνολικής έκτασης 85 σελίδων, έφθασε στη Βουλή προχθές λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, διαπιστώθηκε ότι εκτός από τη σύνθεση των επιτροπών αυτών, είχαν περιληφθεί προβλέψεις για αμέτρητα άλλα θέματα και φωτογραφικές διατάξεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, διευκολύνουν την παροχή αδειών διαμονής σε μετανάστες, επιτρέπουν εκατοντάδες προσλήψεις και τοποθέτηση προϊσταμένων χωρίς πτυχίο ΑΕΙ και δίνουν αμνηστία για προμήθειες και αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν κατά παρέκκλιση των διατάξεων λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Η κατάθεση της τροπολογίας στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλές πλευρές της αντιπολίτευσης και ο εισηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης αναγκάστηκε να την αποσύρει. Μάλιστα, ο ίδιος, σε κατοπινές του δηλώσεις (Αθήνα 984), είπε ότι ήταν έτοιμος να δεχθεί τροπολογία μόνο για το προσφυγικό και με δεδομένο ότι «υπήρχε πολιτική συναίνεση επί της αρχής». Ταυτόχρονα, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά την πλευρά του που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα ασκήθηκε επίσης κριτική για την αλλαγή στη σύνθεση των επιτροπών οι οποίες:
-Σε μεταβατικό στάδιο λειτουργούσαν με τρία μέλη, έναν υπάλληλο του Δημοσίου, έναν εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και έναν από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
-Βάσει του νόμου 4375 που ψηφίστηκε πριν από μόλις δύο μήνες, οι προσφυγές θα εξετάζονταν από την Αρχή Προσφυγών, η οποία όμως με τον τρόπο που περιγραφόταν θα καθυστερούσε πολλούς μήνες.
-Βάσει της χθεσινής τροπολογίας, θα απαρτίζεται από δύο δικαστικούς λειτουργούς και έναν εκπρόσωπο είτε της Υπατης Αρμοστείας είτε της ΕΕΔΑ. Στους δύο αυτούς φορείς δινόταν προθεσμία 7 ημερών για να ορίσουν εκπρόσωπο, διαφορετικά τη θέση θα καταλαμβάνει πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Η τοποθέτηση δικαστικών όμως προκάλεσε σοβαρές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.
Στη λάιτ εκδοχή της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες, το κυρίως κείμενο των διατάξεων είχε μειωθεί από τις 24 στις 9 σελίδες. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προσήλθε να την υποστηρίξει παραδεχόμενος την «απειρία» της κυβέρνησης που δεν προέβλεψε τον «μεγάλο όγκο προσφύγων και μεταναστών»!…
Για διαδικασία εμπαιγμού της Βουλής έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας υποστήριξε την τροπολογία, λέγοντας πως είναι επείγουσα η ψήφισή της καθώς επιλύονται τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο νόμο σχετικά με τον μεγάλο όγκο μεταναστών και προσφύγων που έχουμε δεχθεί ως χώρα και αφορά τη διαδικασία εξέτασης και απόδοσης ασύλου αλλά και των μαζικών προσφυγών που θα ασκηθούν. «Είναι ένα θέμα που δεν το είχαμε προβλέψει στο νόμο, πείτε ότι είχαμε κάποια απειρία, αλλά θα πρέπει άμεσα να το διορθώσουμε. Εάν την αφήσουμε την τροπολογία να την πάμε πίσω για 15 ημέρες, το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο για τη χώρα. Στην τροπολογία αυτή», είπε, «είναι μόνο αυτά τα θέματα. Ολα τα υπόλοιπα τα έχω αποσύρει. Ακόμα και την παράγραφο 10 που αφορά τα Κέντρα Φιλοξενίας και αυτή την αποσύρω με νομοθετική βελτίωση που κάνω τώρα γιατί παρέμεινε από λάθος και στην επανατεθείσα τροπολογία!».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς πρότεινε να αποσυρθεί η τροπολογία αυτή και να έρθει τη Δευτέρα έστω και με τη μορφή του κατεπείγοντος ώστε σε δύο ημέρες να ψηφιστεί.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας ρώτησε ευθέως τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να ονοματίσει στη Βουλή ποιος έγραψε την παράγραφο 10 της τροπολογίας που αναφέρει ότι όχι μόνο αμνηστεύονται οι αναθέσεις που έγιναν πρόσφατα σε έργα στα Κέντρα Φιλοξενίας, αλλά και σε βάθος διετίας! «Αυτή η διάταξη», είπε, «δεν μπήκε εκ παραδρομής στην τροπολογία, παρόλο που είναι τμήμα της παραγράφου που αποσύρετε τώρα για δεύτερη φορά».
Με τοποθέτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος προσπάθησε να στηρίξει την τροπολογία λέγοντας ότι «δεν είναι πρόχειρη και έχει μελετηθεί». Ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή δικαστικών είπε ότι «οι ανεξάρτητες επιτροπές προσφυγών είναι διοικητικές επιτροπές και έχουν δικαιοδοτικό έργο». «Υπάρχει νομολογία που επιτρέπει τη συμμετοχή δικαστικών σε όργανα δικαιοδοτικού έργου», πρόσθεσε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»