Θα πρόκειται, υπογραμμίζει, για ένα νομοσχέδιο που «επιχειρεί να ανταποκριθεί σε δίκαια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, του κόσμου της εργασίας και να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εργαλείων ελέγχου και επιβολής της νομοθεσίας».
Με τρεις άξονες το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, καθόσον με τις ρυθμίσεις του:
-Ενισχύεται το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων από την απλήρωτη, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.
-Διευθετούνται ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική ασφάλιση και δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα.
-Εισάγονται θεσμικές αλλαγές για την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Εδώ, για παράδειγμα, αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα του κράτους η ελληνική νοηματική και ως επίσημη μέθοδος γραφής και ανάγνωσης η ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille).
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Ταυτόχρονα όμως η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου δημοσιοποιεί μέσω της συνέντευξής της στο Πρακτορείο τα -επικαιροποιημένα- αποτελέσματα των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού:
Από την έναρξη της τουριστικής περιόδου έως τα μέσα Ιουλίου, έγιναν 1.633 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας συνολικού ύψους περίπου 1.870.000 ευρώ.
Στο πολιτικό «δια ταύτα», «η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιεί παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και αυτό δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί», τονίζει η υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όταν, στο αντίποδα, η αντιπολίτευση έχει – όπως υποστηρίζει – ένδεια επιχειρημάτων, ενώ την καλεί να απαντήσει «γιατί, κατά τα πολλά χρόνια διακυβέρνησής της, η προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχτηκαν τεράστια πλήγματα».
Από την άποψη αυτή, «η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι αποκαλυπτικές για τη στάση της αντιπολίτευσης», εκτιμά συμπερασματικά η Έφη Αχτσιόγλου.