Εμπειρο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει στον «Ε.Τ.» πως για να πετύχει το εγχείρημα της δημιουργίας του νέου φορέα «πρέπει να επιτευχθεί η σύμπραξη με το ΠΟΤΑΜΙ και να αποκλειστεί η δημιουργία νέου κόμματος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο». Μέχρι στιγμής, πάντως, και τα δύο ζητήματα παραμένουν ανοικτά.
Η Επιτροπή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, που τρέχει τις διαδικασίες της ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσει το γενικό πλάνο του «παιχνιδιού», ώστε να ανακοινωθούν και οι υποψηφιότητες για την αρχηγία. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος περιμένει να διαπιστώσει κυρίως αν το εγχείρημα της ΔΗΣΥ αφορά τη δημιουργία ενός πραγματικά νέου φορέα του «προοδευτικού κέντρου» ή απλώς μια επιχείρηση αναπαλαίωσης του ΠΑΣΟΚ. Στη δεύτερη περίπτωση θεωρείται δεδομένο πως ο κ. Θεοδωράκης δεν επιθυμεί να συμμετέχει.
«Εμείς θέλουμε η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης, που θα δώσει λύση στα προβλήματα της Ελλάδας, να περιλαμβάνει και το ΠΟΤΑΜΙ αλλά και όλες τις οργανωμένες προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμάχονται τον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Χρηστίδης.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό που προκάλεσε στον χώρο της Κεντροαριστεράς, συνεχίζει να τροφοδοτεί έντονες συζητήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο κ. Καμίνης αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος την υποψηφιότητά του γύρω στις 20 Αυγούστου, με δήλωση που θα καλυφθεί και από τις τηλεοπτικές κάμερες. «Στη δήλωσή του θα εξηγεί τους λόγους και τους στόχους της υποψηφιότητάς του», επισημαίνει συνεργάτης του κ. Καμίνη. Αμέσως μετά αναμένεται να συναντηθεί και με την κ. Φώφη Γεννηματά.
Ο κ. Γιώργος Καμίνης ήδη από το 2015 είχε δείξει ότι διεκδικεί έναν ευρύτερο πολιτικό ρόλο από αυτόν του δημάρχου της Αθήνας, με την απόφασή του να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος της καμπάνιας του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της (ΤΑ ΝΕΑ) χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Καμίνη «καλοδεχούμενη» που ενισχύει «τη δυναμική του εγχειρήματος». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αν και χαρακτήρισε «θετικό το γεγονός» της υποψηφιότητας Καμίνη, εντούτοις υποστήριξε πως «αυτή η στιγμή δεν είναι η ώρα υποβολής υποψηφιοτήτων». Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε (ΒΗΜΑ FM 99,5) και εκείνος «θετική» την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να «πολιτικοποιηθεί η διαδικασία και όχι να γίνει μια πασαρέλα προσώπων», ενώ δήλωσε πως ο ίδιος θα ανοίξει τα χαρτιά του για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του μόλις η Επιτροπή Αλιβιζάτου ανακοινώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Την ίδια στιγμή, το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διεργασίες στο στρατόπεδο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί τον δικό του διακριτό ρόλο. Αν και ο ίδιος αποφεύγει να επιβεβαιώσει τα σενάρια για δημιουργία νέου κόμματος το φθινόπωρο, συνομιλητές του επιβεβαιώνουν πως «πράγματι γίνονται συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», καθώς πολλά στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου «εισηγούνται στον κ. Βενιζέλο να αναλάβει πρωτοβουλίες».
Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει στον «Ε.Τ.» πως «ο κ. Βενιζέλος νιώθει πολιτική ασφυξία και ψάχνει να δει τι μπορεί να κάνει για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση, αλλά δεν ταιριάζει στο πολιτικό του μέγεθος να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή με ένα κόμμα του 3%».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Πάντως, στην περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχωρήσει σε έναν μετασχηματισμό του Κύκλου Ιδεών σε πολιτικό φορέα, αυτό θα δρομολογούσε έκτακτες διαδικασίες και θα διαμόρφωνε νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Στο νέο σχήμα πιθανότατα θα συμμετείχε και η «Ωρα Αποφάσεων» της κ. Αννας Διαμαντοπούλου.
Συνεχίζεται το «φλερτ» με ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρέμβαση Λαλιώτη
Την ίδια στιγμή, το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται, προκαλώντας αμηχανία στη Χαριλάου Τρικούπη. Μπορεί η κ. Φώφη Γεννηματά να έχει αποκλείσει οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φαίνεται να μην απορρίπτουν μια τέτοια συζήτηση μελλοντικά, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το «φλερτ» φρόντισε να διατηρήσει ζωντανό ο (εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος) υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ερμήνευσε (ΑΠΕ – ΜΠΕ) το πρόσφατο άρθρο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη για τον Ανδρέα Παπανδρέου ως ξεκάθαρο μήνυμα για κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μητσοτάκη.
«Οσοι πιστεύουν ότι αυτά που είπε με το άρθρο του ο Κώστας Λαλιώτης δεν τους αφορούν πλανώνται πλάνην οικτράν», τόνισε με νόημα. Είχαν προηγηθεί ανάλογες παρεμβάσεις από τον Νίκο Φίλη και τη Θεοδώρα Τζάκρη. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, εκτιμούν πως η συζήτηση αυτή γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι επειδή πραγματικά επιδιώκει συνεργασία, αλλά κυρίως «για εσωτερική κατανάλωση και για να πλήξει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, σε μια κρίσιμη συγκυρία, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη δημιουργία νέου φορέα στην Κεντροαριστερά».
Οι υποψήφιοι
Στην περίπτωση που η διαδικασία, το χρονοδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις που θα θέσει στις αρχές Σεπτεμβρίου η Επιτροπή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου γίνουν αποδεκτές από τους επικεφαλής των κομμάτων και τους ενδιαφερόμενους για την ηγεσία, τότε μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθούν και επισήμως οι υποψηφιότητες. Η εκλογή αρχηγού τοποθετείται χρονικά στα μέσα Οκτωβρίου. «Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στα ΜΜΕ για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους αλλά και να γίνει ένα τηλεοπτικό debate ανάμεσα στους υποψηφίους», τονίζει στον «Ε.Τ.» κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, σίγουροι για τη διεκδίκηση της αρχηγίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πρέπει να θεωρούνται οι: Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης.
Το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Σταύρου Θεοδωράκη ολοένα και απομακρύνεται, καθώς δέχεται εισηγήσεις για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις του Σεπτεμβρίου και τους όρους της Επιτροπής Αλιβιζάτου. Τότε δεν αποκλείεται να μπει στην κούρσα της διεκδίκησης της ηγεσίας του νέου φορέα και ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής