Κυβερνητικά στελέχη πάντως στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν τον προβληµατισµό τους για το µεγάλο «αντίπαλο», Γιάνη Βαρουφάκη, και τα «όπλα που έχει κρυµµένα στη φαρέτρα του», όπως λένε χαρακτηριστικά, αλλά και για την τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον Alpha, όπου ανέφερε πως «στο δρόµο βλέπεις χαµογελαστά πρόσωπα».
Στον απόηχο της συνέντευξης του πρωθυπουργού αλλά και την κατακραυγή από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος µε συνέντευξή του Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης µίλησε για την έξοδο στις αγορές: «Μπορούµε να χαρακτηρίσουµε, χωρίς τη διάθεση να θριαµβολογήσουµε, ως θετική εξέλιξη την έξοδο στις αγορές και από εκεί και πέρα έχουµε µπροστά µας ακόµη ένα χρόνο και την τρίτη αξιολόγηση που πρέπει να είµαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραµµα και να µην έχουµε περαιτέρω αναταράξεις στην ελληνική οικονοµία. Αυτά είναι στοιχειώδη και απολύτως αποδεκτά από όλες τις πλευρές».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Σύγκριση
Απαντώντας στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση ότι βγήκαµε στις αγορές µε υψηλότερο επιτόκιο από εκείνο χωρών όπως η Πορτογαλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σηµείωσε πως η Ν.∆. ασκεί κριτική, αλλά αποφεύγει να σχολιάσει το γεγονός ότι από το 2010 έως το 2015 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.∆. κατάφεραν να εκτινάξουν το χρέος στο 180% του ΑΕΠ. «∆ηλαδή είναι ίδια η κατάσταση του ελληνικού χρέους µε το πορτογαλικό; Και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;», διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σχολιάζοντας τη θέση της αντιπολίτευσης ότι «καταφέραµε να επιστρέψουµε στο 2014, απ’ όπου ξεκινήσαµε» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι τα πράγµατα είναι τελείως διαφορετικά.
«Σήµερα έχουµε ένα πρόγραµµα ηπιότερης δηµοσιονοµικής προσαρµογής και εάν συγκρίνει κανείς τα θεµελιώδη µεγέθη της ελληνικής οικονοµίας του 2017 και του 2014 δεν έχουν απολύτως καµία σχέση. Το 2014 είµαστε εκτός των στόχων του προγράµµατος. ∆εν υπήρχε δυναµική στις επενδύσεις, στη βιοµηχανική παραγωγή, στην ιδιωτική κατανάλωση. Αυτή τη στιγµή όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονοµίας βρίσκονται σε φάση ανάκαµψης. Είµαστε σε ένα σηµείο τοµής προς ένα νέο δυναµικό αναπτυξιακό κύκλο», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος
Επικοινωνιακό τρικ
Στο µεταξύ, την ανάγκη ύπαρξης ευρύτατων συναινέσεων «θυµήθηκε» ο κ. Τσίπρας. Κατά την οµιλία του στο 2ο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στη Λαµία, παρουσία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός χρησιµοποίησε για επικοινωνιακούς λόγους τον όρο «συναίνεση», αφού στη συνέχεια της τοποθέτησής του συνέχισε το γνώριµο διχαστικό του λόγο: «Θα αδικούσαµε τον εαυτό µας και το λαό µας, αν επιχειρούσαµε να µπούµε στη νέα µέρα µε τους κληρονοµηµένους από το χθες κανόνες που µας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανάγκη για συνεννόηση σε τοπικό, κλαδικό και κεντρικό επίπεδο. Οχι απαραίτητα συµφωνία, αλλά συνεννόηση».
Κατερίνα Κατσαβού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου