Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράνοια με τα σκουπίδια: Οι συνδικαλιστές τα βρήκαν με την κυβέρνηση αλλά απεργούν

Το χορό των επτά πέπλων επιχείρησε η κυβέρνηση Τσίπρα με τους εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση, αλλά στο τέλος, παρά τις αλλεπάλληλες υποχωρήσεις, ήταν τέτοιο το «ξεβράκωμα» που ακόμη και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ ντράπηκαν να δεχθούν τις προτάσεις Τσίπρα και αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον μέχρι αύριο Πέμπτη.

Η μοναδική συνδικαλιστική παράταξη που πρότεινε αναστολή των κινητοποιήσεων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών ήταν η προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία ΔΑΚΕ. Και όμως! Ηταν τέτοιος ο πανικός της κυβέρνησης μπροστά στο «φιάσκο» της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα, που ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τη ΔΑΚΕ ότι εκείνη μπλόκαρε την αναστολή των κινητοποιήσεων…

Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με κάποιες ελπίδες ότι θα βρεθεί μια οδός συνεννόησης και θα ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων. Η λογική έλεγε ότι εφόσον ανέλαβε πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός της χώρας να καλέσει εκείνος σε συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας μια ομοσπονδία εργαζομένων, θα είχε φροντίσει όχι μόνον να έχει τις κατάλληλες προτάσεις αλλά και το έδαφος καλλιεργημένο για την αποδοχή τους.

Το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή, η οποία χρειάστηκε να αλλάξει ξανά με διάφορες προσθήκες προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων για την αποκατάσταση των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Στην τελική της μορφή η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες το απόγευμα έλεγε:

1. Δεν θα υπάρχει όριο ηλικίας για όσους κάνουν αίτηση μόνιμου διορισμού. Με την πρώτη μορφή της τροπολογίας το όριο είχε ανέβει από τα 45 στα 50 έτη, αλλά αυτό άφηνε και πάλι ακάλυπτους κάποιους νυν συμβασιούχους.

2. Θα δοθούν αυξημένα μόρια για την προϋπηρεσία όσων εργάζονται ως συμβασιούχοι κατά παρέκκλιση του νόμου για το ΑΣΕΠ.

3. Θα υποχρεούνται οι δήμοι να μην χρησιμοποιούν ιδιώτες για την καθαριότητα.

4. Θα έχουν οι δήμοι την ευθύνη για τον αριθμό των θέσεων που θα προκηρυχθούν για μόνιμο διορισμό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι συμβασιούχοι είναι σήμερα 10.000, ενώ οι δήμοι έχουν ως τώρα καταθέσει αιτήματα για 2.500 θέσεις, ενώ ουδείς διασφαλίζει ότι δεν θα μπει περιορισμός από τους δανειστές.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την πρωινή συνάντηση χαρακτήριζε τη συνάντηση «εποικοδομητική», μιλούσε για «νέες προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης» που θα περιληφθούν στην τροπολογία και ένας άνεμος αισιοδοξίας εκπέμφθηκε από το Μαξίμου. Οι συνδικαλιστές αποχώρησαν λέγοντας ότι θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν στις 12.00, αλλά τελικά η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 4 μ.μ.

Στο μεσοδιάστημα αυτό ήταν που μίλησε στη Βουλή ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος επιθετικά προσπάθησε:

-Να διαψεύσει ότι εκείνος υποσχέθηκε ποτέ μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα και όσα έλεγε αφορούσαν άλλες κατηγορίες.

-Να δείξει ότι σέβεται το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναζητεί λύση με βάση το σκεπτικό της απόφασης που ακύρωσε τις παρατάσεις των κυβερνήσεων Τσίπρα.

-Να ρίξει τώρα όλη την ευθύνη στους δημάρχους για τον αριθμό των θέσεων μονίμων που θα προκηρυχθούν.

-Να μεταθέσει την ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία για το φιάσκο που διαφαινόταν λέγοντας: «Μαθαίνω ότι αυτή τη στιγμή που συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η παράταξή σας κατευθύνεται στο να μην υιοθετήσει την πρόταση του προέδρου για αναστολή της απεργίας. Επιλέγετε αυτή την ώρα, χάριν της ομηρίας σας σε ιδεοληπτικές νεοφιλελεύθερες απόψεις, να βυθίζονται η Αθήνα και η χώρα στα σκουπίδια και να σταματήσει βιαίως η εργασιακή σχέση των μέχρι τώρα εργαζομένων. Γιατί; Για να παραδώσετε τον τομέα αυτό στα κερδοσκοπικά συμφέροντα που υπηρετείτε».

Η απάντηση ήρθε λίγες ώρες μετά από τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκα, ο οποίος, σύμφωνα με την πληροφόρηση του υπουργού, πρότεινε αναστολή της απεργίας: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που συνεδρίασε για να εκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τις όποιες “βελτιωτικές” προτάσεις κατατέθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Εκτίμησε επίσης ότι η τροπολογία, όπως κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων που εργάζονται σήμερα και δεν διασφαλίζεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των Υπηρεσιών Καθαριότητας. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση με τις προτάσεις της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Μεταθέτει το πρόβλημα στους δημάρχους και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η προκήρυξη ακόμα και των 2.500 θέσεων εργασίας». Εν ολίγοις η ΠΟΕ-ΟΤΑ επιμένει στο αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, θα πραγματοποιήσει κανονικά την 24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη και θα αποφασίσει για τη συνέχεια.

Ομως, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων και επιβεβαιώνει με δήλωσή του στον «Ε.Τ.» το μέλος της ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Πολυμερόπουλος, «η παράταξή μας πρότεινε αναστολή των κινητοποιήσεων για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και εν όψει του επικείμενου καύσωνα». Ο κ. Πολυμερόπουλος κατήγγειλε επίσης τις μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το περιεχόμενο των δηλώσεων Σκουρλέτη που προσπαθεί να βρει κάπου να μεταθέσει τις ευθύνες.

Η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκάλεσε για μια ακόμη φορά διάψευση των προσδοκιών, αυτή τη φορά για τους πολίτες που υποφέρουν από τη δυσοσμία. Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης τόνισε πως είναι ανάγκη οι πόλεις να καθαριστούν λέγοντας: «Αυτή τη δύσκολη ώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες δεν πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν τα λάθη της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι περισσότερο υπεύθυνοι από τη νομοθετική εξουσία». Με δική του δήλωση ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, χαρακτήρισε την απόφαση να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις «άστοχη και υπερβολική».

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
arishat@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Έξαρση ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό

Kon

Πέτσας σε Τσίπρα: Η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων!

Ανδρέας Ντίνης

Τσίπρας στη Βουλή: Να μην γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στην οικονομία

Tinad

Χωρίς φιλότιμο…

Kon

Ο Τσίπρας «κουράζει» και όσους τον ψήφισαν

Kon

Τσίπρας για Αγία Σοφία: Η μετατροπή σε τζαμί δεν μπορεί να παραχαράξει ή να παραγράψει την ιστορία και τον οικουμενικό συμβολισμό της

Evanthia Karra

Μητσοτάκης μετά τις συναντήσεις με Τσίπρα-Γεννηματά: Γόνιμος διάλογος παρά τις διαφορές

Evanthia Karra

Ολα στο… παζάρι από τον Τσίπρα!

Kon

Το «πακέτο» της δημιουργίας

Kon