Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου, που ευελπιστεί σε μια πολιτική νηνεμία το καλοκαίρι, είναι να μπορέσει να διαχειριστεί τα επικοινωνιακά οφέλη της συμφωνίας και να παρουσιάσει το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εστιάζεται στην «επιστροφή στην ανάπτυξη». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, έδωσε και το στίγμα της επόμενης μέρας, που θα χαρακτηρίζεται από «μια προοπτική δυναμικής επανεκκίνησης και δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας», η οποία θα συνοδεύεται από τη «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», «παρεμβάσεις υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο» και από ένα «μεγάλο κύμα» επενδύσεων.
Πάντως, όπως προκύπτει και από το αποτέλεσμα της πρόσφατης έρευνας που έκανε η Prorata («Εφ.Συν.»), η επικοινωνιακή προσπάθεια του Μαξίμου να δώσει θετικό πρόσημο στη συμφωνία με τους δανειστές μέχρι στιγμής δεν έχει αγγίξει τους ψηφοφόρους, καθώς η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 16%.
Εκλογές τον Μάιο του 2018;
Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ρισκάρει να βαδίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός της διακεκαυμένης ζώνης του 2018. Οπως τονίζουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως «όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει -γιατί όχι;- ακόμη και την επανεκλογή του». Στη χειρότερη περίπτωση, λένε οι ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί, αλλά όχι με τη μεγάλη διαφορά που δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε και πιθανότατα και ένα νέο Μνημόνιο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση και «ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταφέρει να διασφαλίσει πολύτιμα πολιτικά εφόδια για να πάρει τη ρεβάνς στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», τονίζουν αρμόδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνεται διάταξη η οποία προβλέπει επίσπευση του χρόνου διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διάταξη θα προβλέπει οι δημοτικές εκλογές να διεξαχθούν τον Μάιο του 2018, αντί για τον Μάιο του 2019, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα. Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, αυτό σημαίνει πως στον ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα υπάρχουν σκέψεις για διπλές εκλογές (εθνικές και δημοτικές) την άνοιξη του επόμενου έτους και πάντως πριν από τη λήξη του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση, στις επόμενες εκλογές ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει την πολυτέλεια να παρουσιάσει στην κοινωνία τα επιτεύγματα που είχε υποσχεθεί. Οπως είπε και ο ίδιος στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα διεκδικήσει νέα τετραετία από το λαό «συγκρίνοντας τα πεπραγμένα μας με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αφήσει οριστικά πίσω του την εικόνα του ριζοσπαστικού και αντισυστημικού κόμματος που μπορεί να έρθει ακόμη και σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία είχε εμφανίσει το 2015. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα διεκδικεί πλέον μια θέση δίπλα στα υπόλοιπα σοσιαλδημοκρατικά συστημικά κόμματα της Ευρώπης, με τα οποία «φλερτάρει» διαρκώς, με σκοπό να καταλάβει με τον πιο επίσημο τρόπο τη θέση του ΠΑΣΟΚ στην Κεντροαριστερά και φυσικά να διεκδικήσει και πάλι τους παλαιούς ψηφοφόρους του.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Τη θέση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αναμένεται να καταλάβουν τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Αλέκου Αλαβάνου, τα οποία, στην περίπτωση ενοποίησής τους, θα διεκδικήσουν μια θέση στη Βουλή. Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής τελευταία έχει πυκνώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις της, ενώ η κοινή εμφάνιση των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Αλέκου Αλαβάνου, αύριο το απόγευμα, στην παρουσίαση του βιβλίου «Μετωπικό πρόγραμμα δι-εξόδου από την κρίση», στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» στο κέντρο της Αθήνας, ανακινεί για μια ακόμη φορά τα σενάρια για τη συγκρότηση κοινού αντιμνημονιακού μετώπου στο δρόμο προς τις κάλπες.
Στην Κ.Ε. η συμφωνία
Η τελική αποτίμηση της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου αλλά και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες θα συζητηθούν στις αρχές Ιουλίου, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, όπως όλα δείχνουν, θα διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους και όσα στελέχη (κυρίως η ομάδα των «53+») διαφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τόσο στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και στο θέμα της διευθέτησης του χρέους όσο και στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η διάψευση των προσδοκιών του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει ενόχληση σε πολλά στελέχη στο κυβερνών κόμμα. Η πρώτη αντίδραση ήρθε την περασμένη εβδομάδα από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό κ. Νίκο Φίλη, ο οποίος δήλωσε (ΑΝΤ1) «αντίθετος με κάποιες μορφές κυβερνητικής πολιτικής», τονίζοντας μάλιστα πως «τα πλεονάσματα 3,5% σημαίνουν σκληρή λιτότητα». Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στις επαναπροωθήσεις Τούρκων στον Εβρο «με κουκούλες στο κεφάλι».
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πάντως πως θα μπορέσει να «στεγανοποιήσει» τις αντιδράσεις και να αντιστρέψει το κλίμα εσωστρέφειας που έχει αρχίσει να καλλιεργείται εντός του ΣΥΡΙΖΑ. «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε από τις συλλογικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι διαφορετικές απόψεις και ο προβληματισμός από τους βουλευτές και από τα στελέχη είναι και ευπρόσδεκτα και γόνιμα. Προχωράμε από κοινού μέσα από τις διαφορετικές απόψεις», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, και προσθέτει: «Αυτό που θα συζητήσουμε στο κόμμα είναι οι προτεραιότητες της επόμενης περιόδου. Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη, με έμφαση στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον “Καλλικράτη”, τη συνταγματική αναθεώρηση και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, με τις μεταρρυθμίσεις κυρίως στην Υγεία και την Παιδεία».
Εντονη δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί όμως και η συνεχιζόμενη «προβληματική συμπεριφορά» του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, η εμπλοκή του οποίου στην υπόθεση ναρκωτικών στο πλοίο «Noor1», με τις συνομιλίες που φέρεται να είχε με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη, απειλεί πλέον με «πολιτική αποσταθεροποίηση» την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο μετά την πλήρη κάλυψη που του παρέσχε ο πρωθυπουργός.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής